ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оттегленият от Слави Николай Василев: Два месеца работих с ИТН, кандидат-министрите са експерти и не ги е избирало американското посолство. Министрите на Радев не искат сваляне на данъците, вдигнаха ги, без да имат право на това. Тошко Йорданов разкри, че там имало хора на ДПС (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оттегленият от Слави Николай Василев: Два месеца работих с ИТН, кандидат-министрите са експерти и не ги е избирало американското посолство. Министрите на Радев не искат сваляне на данъците, вдигнаха ги, без да имат право на това. Тошко Йорданов разкри, че там имало хора на ДПС (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

141918
на 16.07.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Оттегленият от Слави Николай Василев: Два месеца работих с ИТН, кандидат-министрите са експерти и не ги е избирало американското посолство. Министрите на Радев не искат сваляне на данъците, вдигнаха ги, без да имат право на това. Тошко Йорданов разкри, че там имало хора на ДПС (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След бурното негодувание срещу опитите на чалгаря Слави Трифонов да реанимира изхвърлената от Бойко Борисов и ГЕРБ преди 12 години Тройна коалиция на Сакскобургготски, Станишев и Доган през задния вход чрез Николай Василев, ГМО партията му се явява на поправителен с нова оферта за правителство. И отново погазвайки Конституцията - преди да е конституирано 46-ото Народно събрание, преди да са проведени консултации при президента и преди да е връчен мандат на първата политическа сила в лицето на номинирания за премиер от ИТН.

препоръчано

Пред медиите в Пресклуба на БТА, застанаха Николай Василев, Тошко Йорданов и Филип Станев.

"Тази пресконференция е наясно защо се случва. В послединте три дни се изсипа помия върху г-н Василев. По медиите се изписаха всякакви неща за г-н Василев", започна Тошко Йорданов.

По думите му, атаката срещу Николай Василев била започната от партия, която трябвало да има ГЕРБ за идеологически враг. Коя е тази партия, Йорданов не каза.

Самият Василев благодари на Слави Трифонов и партията му за голямото доверие и номинацията му за министър-председател. 

"През последните два месеца съвместна работа, имах възможност да се запозная по-добре с г-н Трифонов, ръководството на партията и някои от депутатите", заяви още Василев. 

"В този номиниран кабинет освен мен, няма нищо друго общо с НДСВ. Имах възможност да комуникирам и да се запозная с другите 17 министри. Това са страхотни хора. Ако бяхме получили подкрепа, можете да бъдете сигурни, че това щеше да бъде най-реформаторският и най-българският кабинет, който щеше да работи с неподозирана досега скорост. Това щеше да бъде правителство с ДНК на бъдещето", похвали се Николай Василев.

Той изтъкна и, че е следвал тактиката на ИТН и не се е срещал с медиите, нито е говорил. Сега обаче бил готов да го направи. Атаките срещу него през 2002 г. при продажбата на "Булгартабак" обаче били много по-силни и яростни, отколкото тези през изминалата седмица.

"Друга критика, която ме обижда е, че съм продукт на ДПС, защото съм бил в Тройната коалиция. Аз съм единственият човек в България, който навремето е уволнил Делян Пеевски. Опитах се да приватизирам "Булгартабак" със западни партньори. Следващите двама министри също загубиха главите си. Имам само две зависимости - моите прекрасни дъщери. За мечтата да видя млада и просперираща България съм работил. Вярвам, че ще видим тази мечта сбъдната в този живот или в следващия", каза още той.

По думите му, той останал учуден от атаките, идващи отдясното пространство. "Вероятно съм по-голям реформатор от десните партии", похвали се Николай Василев.

"Най-големият проблем за икономиката е съдебната система. Свобода за бизнеса, свобода на медиите. Също така съм привърженик на парламентарната република. Един премиер трябва да разбира от всичко. Разработих проекта "Модернизирай България", от 68 страници е засега", показа папка Василев.

"В понеделник Слави Трифонов прочете своите 14 приоритета. В този документ има около 300 приоритета и дори 14 да прочета, ще има повече липси, отколкото ползи. Ще споделя днес само пет - щях да предложа намаляване на данък печалба, данък върху доходите на банкови лихви, намаляване на ДДС, единна ставка за всички сектори от 20 да 18%. Щях да предложа бюджет за 2022 г., но без дефицит. Само едно смело и реформаторско управление може да гарантира едно бъдещето на фискалната политика. Вие мен трябва да ме познавате като най-сериозният бюджетен ястреб в България. Щях да наложа своето специално ноу-хау в борбата с мръсните пари. В документа пише, че бих искал пенсиите да се подобрят с 35%, но по друг начин. Щях да предложа рязко да се повишат заплатите на медицински работници, учители, университетски преподаватели", прочете част от своята програма Николай Василев.

"Кандидатите за министри бяха съвместно подбрани и излъчени от мен, от Слави Трифонов и от ръководството на "Има такъв народ". Според мен не сте гледали достатъчно състава на кабинета. Второ - никакви чужди посолства имат отношение към състава на това правителство", отговори Николай Василев на въпроси на водещата на ПИК Ива Николова.

"Вашите въпроси не са много съдържателни, защото правите внушения?", остро нападна с обидни думи нашата колежка Ива Николова - Филип Станев, който се опита отгоре на всичко да бъде остроумен с плоски шеги и злостни обиди.

"Според закона и Конституцията, не е задължително лидерът на спечелилата партия, да стане министър-председател. От 1989 г. всеки министър-председател прави каквото си иска. Отговорността при нас Слави Трифонов си я носи и да, ние смятаме, че освобождаването и назначаването на министри, да става през парламента", коментира Тошко Йорданов.

"Крайно време е да се сложи край на птичката, която носи пролетта. Г-н Трифонов прави и това - да не се фиксираме в един лидер. Не е задължително нито по закон, нито по неписано правило, лидерът на партията да бъде шеф на парламента", включи се в хора Филип Станев.

"Г-н Трифонов е на работа в момента. Работи в телевизия 7/8", обясни Тошко Йорданов къде е днес Слави Трифонов и защо не е в залата.

"Кабинетът ще ви го представим съвсем скоро, когато му дойде времето", ехидно отговори Филип Станев. Той посъветва журналистите да следят информационния поток и да четат внимателно какво пише Слави Трифонов или този, който е дежурен по Фейсбук.

“Логично е да има разговори с останалине, но искам да съм ясен - ние отново ще представим наш проект за кабинет, който ако бъде подкрепен, ще влезе в длъжност. Ако не бъде подкрепен, е най-логично да се отиде на нови избори. Топката тогава е в "Демократична България". Питайте г-н Василев за помията, която се изля върху него. Ако не го питате, ще го питам аз", скочи на журналистите Йорданов.

"Аз съм автора на идеята на ББР, такава ми е позицията от 2002 г., когато тогава приватизирахме всички държавни банки. Това не ми е хрумнало миналата седмица", призна Николай Василев.

"Кои бяха най-левите управления? Управлението на Виденов и на Станишев, макар, че то беше коалиционно. Не е работа на служебно правителство да се произнася по данъчна политика, социална политика и бюджетна политика. Едно от нещата, които щях да ви кажа е, че през този декември, администрацията може да излезе в почивка и да не харчи пари", заяви още Василев.

“Ние няма да влизаме в преговори за постове. Ние искаме да носим отговорност, до на влизаме в разговор за това кой какъв министерски пост да заема, е безумие", заяви Филип Станев.

"Бих искал да кажа добри думи за тримата министри, които бяха поканени. Нали разбирате, че ако човек или кандидат-премиерът не харесват някой, ще го канят? Те са положителни герои, имаме много общи неща, освен биографии. Имаме и своите разлики", обясни Николай Василев. Той нападна службеното правителство, че не му е работа да променя данъчната политика. "Ако не бяха световните медии, как щяхме да разберем, че е повишен данък печалба на 15%", попита Василев.

"Служебното правителство може да каже, че ще изпрати ракета на Плутон, но не може да го направи", влезе в космическата тематика Николай Василев.

"Харесвам си ролята на представител на българския бизнес. Ще остана близък приятел и колега на господата, с които се сприятелих и с г-н Слави Трифонов. Бил съм дете, когато България имаше първия и втория свой космонавт, не си ли спомняте каква национална гордост беше това?", обясни той космическата тема на ИТН.

"Съвсем скоро означава съвсем скоро. Второ - не беше през Фейсбук, а през ефира на телевизия 7/8. Имахме неформална среща, а за среща в парламента, да организираме среща между групите, евентуално за общи политики. Аз съм учуден, че сме враг за "Демократична България". Те забравиха нещо да говорят за Бойко Борисов", коментира Тошко Йорданов.

"Навремето намалявахме данъците всяка година. През всяка от годините имаше повишена данъчна събираемост. Девятката е много магическо число, което ще накара бизнеса да работи на светло. С ДДС-то е горе-долу същото. България в момента събира и харчи повече откогато и да е било през последните 30 г. Една от точките, която Слави Трифонов прочете, е бърза актуализация на държавната администрация", обясни повече за някои от идеите си Николай Василев.

"Г-н Василев се е срещал с нашия икономически екип доста преди да разбере защо се среща. Ние не сме сектанти. Важна е информацията и какво съдържа, дали е на пресконференция, с тъпан на площада, дали е по телевизията, в крайна сметка е информацията да стигне максимално бързо до хората. Никой не може да ни каже как да общуваме с българските граждани", отговори на друг въпрос Тошко Йорданов.

"Джипката падна в дерето", опита се да бъде духовит Филип Станев. Той пък по-рано се възмути, че БНТ не били включили извънредното включване на Слави Трифонов по неговата телевизия в понеделник. Похвали обаче частните национални телевизии, че били излъчили сигнала.

"Ние смятаме, че главният прокурор трябва да бъде избиран от народа. Ако някой сега ви каже, че идва да смени главния прокурор, той ви лъже. Иван Гешев се ползва с одобрението само на ДПС и на ГЕРБ. Драмата дойде оттам, че ИТН спечели изборите", коментира Йорданов.

"Ние инициархме разговора - ако не желаете да му зададете въпроси, ако смятате, че сега е несъстоятелно, не го питайте. Ето отговора, трябва да бъде спокойни и усмихнати. Ние ако не успеем да съставим този кабинет, има още два мандата, има хипотези. Трябва да видим какво ще направи президента Радев", заяви Филип Станев.

Няма да ви кажа кои наши министри ще бъдат ревизирани, озъби се Йорданов. "Казвам, че мое мнение, имам усещане, че в този кабинет има хора на ДПС", ухили се дясната ръка на Слави.

"Ружа Игнатова нямам честта да я познавам, може би няма и да я познавам. Нямам никакви допирни статии с г-н Атанас Тилев", обясни Василев за познанствата си.

Ние не желаем гласовете на ГЕРБ и ДПС, отсече Тошко Йорданов.

С отговор "Не", Тошко Йорданов отговори на въпрос дали в следващия предложен кабинет, ще има хора от НДСВ.

Не сме променили концепцията за неговия профил, обясни Филип Станев какъв ще е профилът на следващия техен кандидат за премиер.

"Не, въобще не са развалени отношенията, ние не сме в коалиция с тях. Ние имаме обща посока на действие по отношение на ГЕРБ, главният прокурор, събедната реформа, те са фиксирани в тази реформа. Да, гледаме в една посока. Имаше непремерени изказвания, проблемът дойде с изказването, че това е кабинет на ДПС. Те жужат в интернет", продължи Тошко Йорданов.

Логично е да има наши депутати в новия кабинет. Основната атака от всички вас, беше насочена върху г-н Василев. Той извън всичко останало, иска се огромен кураж да направиш това, което той прави в момента. Медийната среда опорочи един човек ей така, за добър ден. Вие задавете въпроси, отново нападна журналистите Тошко Йорданов.

Ние сме били смели винаги, не се крием. Познаваме се с повечето от вас. Не можем да имаме негативно или тоталитарно отношение към медиите. Ние продължаваме да сме част от тези медии. Ние с колегата Йорданов нямаме отношение, че сме блеснали, да си повярваме сега, че сме станали политици... Нашето отношение ще бъде приятелски настроени към медиите. Ние вървахме журналистите в парламента, те бяха затворени като стадо, обясни отношението на партията към медиите.

"Не знам коя е г-жа Митрева и не познавам г-н Узунов. Сега разбрах, не съм я виждал от 2009 г. и не знам каква обществена поръчка говорим. С Мария Дивизиева съм работил до 2013 г. Г-н Станишев няма нищо общо с фирмата, в която работя. Тя не е кандидатствала за обществени поръчки и еврофондове", отговори Василев на друго питане на Ива Николова.

Ние нямаме коалиционни партньори. Има консултации на политики. Ние нямаме партньори, нито някой иска да ни е партньор. Ще бъде обявен там, където ще бъде обявен. Ще бъде обявен, когато сме готови, защо да ви отговарям на този въпрос сега. Където преценим, няма да стане тайно, заяви Йорданов кога и къде възнамеряват да представят новия си проект за кабинет.

Те обясниха и, че не са предложили министър на екологията, защото са се чудили кой да поеме министерството. То е било предложено на сегашния финансов министър Асен Василев, който е отказал.

Всички искаха преди два месеца, когато бяхме втори, да съставим кабинет. Отговорност сега е на останалите партии да го подкрепят, защото сега сме първи. Ставам като Божинката, отегчено отговори на пореден въпрос Тошко Йорданов.

Това, което се прави в момента - да прецакаме един професионалист, не е професионално, отново се оплака Тошко Йорданов.

"Това не бяха конкурси за управленци, гледайте го в интернет, има го цялото. Г-жа Армутлиева сте прочела какво е написала, ние сме демократи. Не, не е имало друг министър, който да се откаже. Това е нейна воля", коментира Станев и оттеглянето на Саня Армутлиева като техен министър на културата.

Сами не сме се наричали партия на промяната. Ние сме несистемна партия, срещу статуквото, каза Йорданов.

Това, което беше излъчено, беше на запис. Със сигурност след изборите, каза Филип Станев. 

Йорданов заяви, че за заместник-министри няма да бъдат назначавани политически лица. Областните управители пък се назначавали от министерския съвет и това си бил въпрос на изпълнителната власт. "Аз не съм изпълнителната власт", измъкна се Йорданов.

БТК, аз я продадох, изровиха се всички стари теми. По темата през годините е имало два въпроса. Ако съм участвал в корупция или съм знаел, съм готов да си скъсам всички дипломи. Приватизацията модернизира цял един сектор, обясни Василев, отговаряйки на въпрос на Тошко Йорданов, който се направи на интересен и влезе в ролята на журналист.

След това той отново нападна медиите, че били изписали неверни твърдения срещу Николай Василев и заради тях той нямало да бъде премиер, с което и Йорданов прекрати пресконференцията и напусна залата, заедно с Филип Станев.

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 17
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това