Вход
София
Времето в София 21 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Парламентът подхвана бюджетите на НЗОК и НОИ за 2020 г. - спряха микрофона на депутат от БСП (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Парламентът подхвана бюджетите на НЗОК и НОИ за 2020 г. - спряха микрофона на депутат от БСП (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)

на 12.11.2019
37369
3
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Парламентът подхвана бюджетите на НЗОК и НОИ за 2020 г. - спряха микрофона на депутат от БСП (НА ЖИВО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
12.11.2019
3
37369

Депутатите подхванаха на първо четене бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и Държавното обществено осигуряване - НОИ за 2020 г.

Добра новина: Повече пари за здраве и пенсии в проектобюджетът на НЗОК и НОИ </p><p>

Добра новина: Повече пари за здраве и пенсии в проектобюджетът на НЗОК и НОИ

Повече пари за здраве и пенсии. Това са очакванията от...

на 22.10.2019

Бюджетът на НЗОК е увеличен с 395 млн. лв. и става 4,744 млрд. лева, на НОИ е 12,4 млрд. лева.

Преди това бяха прекратени правомощията на народните представители, които напуснаха парламента, за да заемат спечелените кметски места. Новите депутати, които заемат техните места на банките в пленарна зала, пък се заклеха под бурните аплодисменти на останалите народни представители.

"В приходната част се очаква да постъпят с 441 млн. повече от 2019 г. Това са 4 640,7 млр. лв. или с 403 млн. лв. повече от 2019 г.", изчете от трибуната председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова за парите за здраве в следващия бюджет. Повече пари ще има за здравно неосигурените за лечението им на кожни и венерически заболявания.

Според Нигяр Джафер от ДПС, балансът между средствата за извънболнична помощ и тези за хоспитализацията се запазват, а това не било стъпка напред в профилактиката на народното здраве. "За профилактика в България се отделят 12% при 25% средно в ЕС", изтъкна тя. Според параметрите на бюджета, 260 млн. лв. идвали от увеличението на минималната работна заплата. Тя се обърна към здравния министър, че ще подкрепят реформите въпреки, че те към момента не са достатъчни според ДПС.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ отчете, че в световен мащаб се отделят все повече средства за здраве. Той изброи и колко повече пари за здравето се дават с новия бюджет. "В последните десетилетия в България и в световен мащаб разходите за здравеопазване нарастват значително във връзка с постиженията в областта на медицината. Българските граждани получават всички постижения в областта на медицината. Тук трябва да отбележим, че стартовата позиция на България в областта на финансирането съпоставено със страните от ЕС, стартира от изключително ниски нива след 10 ноември 1989 г. Нашата страна достигна икономическите си възможности, които имаше до 1989 г. едва през 2002 г. 13 години падения, лутания и безвремие", обясни още Иванов.

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за догодина

Обсъждат проектобюджета на НЗОК за догодина

Обсъждат проектобюджета на здравната каса за догодина. За...

на 23.10.2019

Той се изказа изключително остро на отправени внушения и спекулации от страна на БСП за редица болести и за листата на чакащи за трансплантации. Подобни внушения бяха направени от червения депутат Георги Михайлов, който е подсъдим за източването на средства за онколечение. Михайлов наруши грубо и реда в залата, след като излезе на трибуната за лично обяснение, но такова не последва. Това принуди водещият заседанието Емил Христов да му спре микрофона.

"500 млн. лв. сборен дълг, на касата към болниците 150 милиона и трябва с този бюджет тези суми да бъдат намалени. рефлектира в ниските заплати държавните болници дори и да затворим общинските, частните и ведомнствените, държавните болници няма да разберат, но ако те затворят ще настане апокалипсис, а именно те са недофинансирани", заяви от своя страна д-р Калин Поповски от ВМРО. Той отчете, че свръххоспитализацията в България е тежък проблем, а процентът за болничното здраве, е свръхзавишен.

Гледайте НА ЖИВО В ПИК TV!

 

Сподели:
свързани новини
НЗОК прие проектобюджета за догодина НЗОК прие проектобюджета за догодина
Надзорът на НЗОК прие проектобюджета за 2020...
на 23.10.2019
Комисиите в парламента приеха бюджета на НЗОК на първо четене Комисиите в парламента приеха бюджета на НЗОК на първо четене
Депутатите от три парламентарни комисии приеха на първо...
на 07.11.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 15329
архив

Жена буди мъжа си:
- Иване, Иване! Събуди се! Знаеш ли ...... насра се в леглото?!
- ?!?!
- Сигурно си сънувал нещо много страшно? - предположила жената.
- Да, просто ужас! Нападна ме гигантска, зъбата акула!
- Ух, не думай....аз шях да умра от страх!
- Е.....аз съм мъж...

няма нови новини
Днес: 346
hot
най-четени новини в момента
сега
3008
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК! Борисов след голямата новина за 50-те млн. лв. за преподавателите в университетите: Академичният състав е темелът, върху който стои висшето образование (ВИДЕО)
x
Какво не знаем за полиандрията
x