ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът прие здравния бюджет в размер на 5 млрд. лева, удължиха времето за разисквания до 20 часа (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът прие здравния бюджет в размер на 5 млрд. лева, удължиха времето за разисквания до 20 часа (ОБНОВЕНА)

25499
на 24.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Парламентът прие здравния бюджет в размер на 5 млрд. лева, удължиха времето за разисквания до 20 часа (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Парламентът обсъжда на второ четене и приема окончателно бюджетите на НЗОК, НОИ и държавата за 2021 г.

препоръчано

Парламентът събра кворум от първия път, след като в зала се регистрираха 119 души, а дистанционно 8.

От ГЕРБ поискаха поименна проверка, за да е ясно кои точно депутати в зала, тъй като от БСП и ДПС изчакват събиране на кворум, влизат в залата и при първото натискане на бутона за гласуване се регистрират, като по този начин си взимат дневната надница. 

Малко след това Корнелия Нинова и кохортата й побързаха да влязат в залата за минута реклама под формата на декларация. Според нея мерките обявени вчера от здравния министър проф. Костадин Ангелов били хаотични, недомислени и излишни, защото нямало кой да гледа малките деца, когато се обучават онлайн, а за бизнеса никой не се грижел. Според нея бюджетът веднага трябвало да бъде оттеглен и да се види какво предлагат от БСП. Така Нинова предложи да се гласува отпадане гласуването на републиканския бюджет. С 86 гласа против предложението на Нинова не бе прието. 

Парламентът прие на второ четене бюджета на НЗОК за 2021 г., предаде Агенция „Фокус“. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5. 341 млрд. лв. Първоначалното предложение бе 5.084 млрд. лв., но между двете четения то претърпя промяна. 
Народните представители решиха за срока на обявена извънредна епидемична обстановка поради епидемично разпространение на заразна болест чрез трансфер от централния бюджет по бюджета на НЗОК да се осигурят средства за изпълнение на болнична медицинска помощ за изплащане на допълнителни трудови възнаграждения за медицински персонал.
За лекарите са предвидени 600 лв., за специалисти от професионално направление „Здравни грижи“ – в размер на 360 лв., а за санитари в размер на 120 лв.  

От опозицията разкритикуваха управляващите за липсата на пари в резерв на касата, предаде БНР. До тази година резервът е бил в размер на 5 % от средствата, припомни д-р Нигяр Джафер от ДПС:

„За следващата година този резерв е нула. Ние смятаме, че това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свободата на действие на тези, които ще вземат по-нататък решения за управление на тези средства в рамките на над 5 милиарда“.

След това разискванията бяха закрити. Като се гласуваха пледложенията на Хасан Адемов, на Георги Гьоков и чл. 2. По предложението на Адемов от 135-има депутати в зала и четирима онлайн "за" бяха 52-ма, 60 плюс и - "против", въздържали се бяха 27. Предложението не беше прието. По предложението на Гьоков "за" бяха 53-ма, против - 4 плюс 54, а въздържалите се - 28. Предложението не бе прието.

Приети след гласувания бяха чл. 2, 3 и 4. Редакцията на чл. 5 също бе приета, като разискнавията и гласуването продължи.

По предложение на Станислав Иванов от ГЕРБ разискванията в пленарния ден бяха удължени до 20 часа, като от 126 депутати "за" гласуваха 72-ма, против бяха 44, а 10 се въздържаха.

В бърз порядък бяха гласувани членовете до 9, който бе приет. От БСП декларираха, че ще подкрепят предложението минималната пенсия да стане 350 лева с добавката от 50 лева, въпреки че според тях прагът на бедността е 368 лева. Александър Сиди от ВМРО разби лицемерието на БСП, които настояваха всъщност за 300 лева минимална пенсия.

Дебатът продължи по размера на обезщетенията за безработица. Председателстащият Валери Симеонов напомни на народните представители в залата да си поставят маските и то над носа, защото иначе няма смисъл. Иначе Симеонов щял да бъде принуден да ги разобличава пред собствените им избиратели.

Парите за раждане и отглеждане на дете станаха също предмет на дебат в пренарната зала за размера на обезщетението от 380 лева, каквото е и в досегашния бюджет.

Членовете от 13 до 17 бяха гласувани и приети по текстовете на вносителя.

Последваха дебати по вида и размера на различните видове пенсии и начина за тяхното отпускане.

"Госпожо, Клисурска, защо поклащате глава така, заплашвате ли ме? Г-н Адемов, вече може да започнете да говорите, давам ви думата. (След като той вече говореше от трибуната - бел.ред.), Г-н Гьоков, оправете си яката, че телевизиите ви излъчват в неопрятен вид. Г-н Мирчев и г-н Божанков, сложете си маските, иначе ще ви сполети съдбата на Павел Шопов", бяха репликите на Валери Симеонов, които поразбудиха общо вялото настроение в залата.

Дебат предизвика предложението за осъвременяване с по 20 процента на минималните и максимални пенсии при 5 на сто за тези, които са между тях.

От БСП се опитаха да осуетят обсъждането на одобряването на приемането на Закона за бюджета за 2021 на второ четене в парламента. За целта Румен Гечев от трибуната се обърна към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. Той призова да не се започва обсъждането му, защото в залата липсваше министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Да не започваме без него. Не е добре да влизаме историята и в класация, като единствената страна, която обсъжда бюджета без министъра на финансите“, отсече Гечев.

Караянчева му отговори, че Ананиев пътува към парламента. Точно в този момент министърът на финансите се появи в залата.

„Няма да влезем в историята“, каза Караянчева.

 Точно в 20 часа председателстващият заседанието Цвета Караянчева сложи край на днешния пленарен ден. Тя обяви, че дебатите по държавния бюджет ще продължат утре от 9 часа сутринта.

Сподели:
Бомба x
Уникалните свойства на меда - ето какви са те Уникалните свойства на меда - ето какви са те
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и кабинета подпомагат общините с 3.7 милиона лева: Действаме максимално бързо за справяне с щетите от наводненията (ВИДЕО)
ново
Днес: 35
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това