Вход
София
Времето в София 9 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Патриарх Неофит след срещата с Борисов: Премиерът има дорбо отношение към всички религии (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Патриарх Неофит след срещата с Борисов: Премиерът има дорбо отношение към всички религии (ОБНОВЕНА)

на 11.03.2019
30756
27
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Патриарх Неофит след срещата с Борисов: Премиерът има дорбо отношение към всички религии (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.03.2019
27
30756

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с българския патриарх Неофит и с главния мюфтия Мустафа Хаджи в Министерски съвет.

Поводът за разговора е общественият спор за опростените от парламента дългове на Главното мюфтийство с промените в Закона за вероизповеданията.

Припомняме, депутатите решиха на първо четене до опростят около 8 милиона лева задължения на Главното мюфтийство. 

Промените бяха подкрепени от депутатите от ГЕРБ и ДПС, което стана повод опозицията да заподозре сделка между двете политически сили. Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.

„Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата“, с тези думи се обърна премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия.

Министър-председателят подчерта, че на проведени срещи и със  Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията. „За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави“, посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

„Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо“, категоричен беше премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. „Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата“, каза още премиерът Борисов.

„Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим“, подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

„Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни“, заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. „Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми,“ заяви още д-р Хаджи. Той изрази надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат. „За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество - трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас“, подчерта още по време на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България.

"Разговорът беше полезен, защото всички очакват от нас да бъдем в добри отношения. Главният мюфтия благодари на нашия премиер, че има добро отношение към вероизповеданията. Нека да бъдем с отворени отношения", каза патриарх Неофит на въпрос на ПИК TV.

Главният секретар на Светия синод благодари на премиера, че има добро отношение към религиите и смята, че финансирането на заплатите на свещенослужителите ще гарантира сигурност, че това няма да се прави от външни организации. "Това е огромна помощ за нас, където няма достатъчно население и сега с тази държавна помощ служителите навсякъде ще могат спокойно да издържат семействата си", каза още той на въпросите както са поискали от премиера Борисов. По думите е обещано също да се отпуснат и пари за ремонти на няколко храма. 

„Срещата с премиера и патриарх Неофит мина в дух на толерантност, разбирателство. Ние като граждани на тази държава имаме ангажимент да пазим мира и спокойствието. Всеки според позицията, в която се намира, трябва да направи всичко възможно да запази мира.

Ние винаги сме казвали, че България имаше „възможността“ да направи това, което стана около нас - в съседните държави. Но мъдростта на българския народ не позволи да се случи това. Оттук нататък всеки един гражданин трябва да направи всичко възможно да запази мира, който сме наследили от нашите деди. Но той не е даденост. Трябва да го запазим и да го оставим на нашите поколения, тъй като родината е на всички и всички имаме право да останем в нея“, каза Мустафа Хаджи.

 Той посочи, че дълговете на мюфтийството са натрупани от 2005 г. насам. „Това са стари задължения, върху които текат лихви. На този етап не мога да навляза в конкретика, това е работа на счетоводството“, каза още той и посочи, че не се занимава със счетоводните въпроси.

На въпрос дали приходите от имотите не са достигали за покриване на задълженията, главният мюфтия отговори: „Ако стигаха, при всички положения щяхме да ги покрием. Приходите са недостатъчни, тъй като по-голямата част са одържавени по време на комунистическия режим, а по-голяма част от тях не са възстановени. Приходите от тях не са достатъчни."

Вижте какво казаха патриарх Неофит и Мустафа Хаджи след срещата с премиера Борисов във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
НЕКА ЗАСТАНЕМ ТВЬРДО ЗАД БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ЗАД РЕШЕНИЕТО ИМ ДА НЕ ДОПУСНАТ АМЕРИКАНСКИ ЯДРЕНИ ОРЪЖИЯ В БЪЛГАРИЯ
2
На кого е облизал кайсиите Еднокнижен Храбър? На мЮфтаджията естествено. Така полегна нежно на резаните карабини и до осигури още няколко месеца пълновластие. Помня лск се кълнеше някога, с ДПС, никога????? А днес опрощава над 8 милион са които могат да се лекуват много деца от редки болести. Продажник си е Кофпомпов, всеки ще продаде и предаде за да се крепи на власт.
3
Нали субсидиите се отпускат за заплати ,допълтително опрощаваме и борчовете към НАП ,а сега някой да обясни ,как благоденствието на имамите е свързано с т,н национална сигурност,заради която ни баламосват?
4
А дълговете към държавата на инвалидите например или на безработните....не може. Голяма грешка е това с опрощаването на тези дългове и не е справедливо както и да го погледнеш! На мен за 50 лв. неплатена вода вече ме търсят по телефона!
5
ДАВА, тиквопитека ОПРОЩАВА! От собствения си джоб ли ги прави тия добрини??? Тогава за какъв Х.. са ни останалите 240 паразити в парламента??? Бемълвни свидетели сме на еднолична МУТРОМИЛИЦИОНЕРСКА власт. Да ви таковам демокрацията!!!
6
Ако има заплаха, откъде идва? Терористите не трябва ли да са в затвора? Има ли сред мюфтиите и имамите хора на турските служби? Първо спрете финансирането отвън и след това давайте пари!
7
За първи път видях патриарха да не може да отговори на въпрос на журналист и почна да говори съвсем други неща. Всички знаем , че свещенниците са много сладкодумни и трудно изпадат в конфузни ситуации.
8
Ти сигурно не си от регионите със смесено население и не виждаш разликата. Много често в градовете с такова население започнаха да се виждат забрадени жени, като не малка част има и сред циганската общност. Това преди никога не е било и притеснява околните. Всички сме чували за чужди проповедници, които имат успех сред неграмотното население, така че всичко, което е насочено към спиране на чуждото финансиране на такова религиозно влияние е добре. А и след толкова години, за пръв път се прави нещо в тази област. Така че, нека да не търсим под вола теле.
9
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
10
На паразитите се опрощава всичко! На оснаналите работещи-дране с данъци,налози и такси.Тия забулените брадати гейове,с какво са полезни на обществото ? С нищо ! Полезни са си на себе си.
11
Турска подлога си Бойко,от най долните.Мърша продажна.
12
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
13
Ще застанем и зад теб ще застанем само малко трябва да се наведеш !!!
14
ББ няма право да опрощава държавни вземания т.е. данъци.Тоава е право на президента по Конституция. Конституцията предоставя на президента правомощие да опрощава несъбираеми държавни вземания. Съгласно действащото законодателство, държавни вземания са онези парични задължения, които гражданите и юридическите лица са длъжни да внесат в полза на държавния бюджет. Опрощаването се прилага за длъжници, които по някакви причини са в положение на невъзможност да ги изплатят, не притежават имущество над предвидения в закона несеквестируем минимум, техните доходи са под социалния минимум, влошено здравословно състояние и други.
15
Не поповете и имамите пазят националната сигурност, а въоръжената армия.Обаче, мафията се страхува от силна армия и полиция, затова и ги нямаме.
16
Като противоречащи на конституцията тези поправки ,КС би трябвало да се произнесе против СДЕЛКАТА между гроб и резнаците!
17
НАРОДЪТ ЗАБАВЯ , НО НЕ ЗАБРАВЯ !! НЕ СЕ ЗАБРАВЯ , КАКВИ ГИ Е ЗАБЪРКВАЛА ПРЕЗ ВРЕМЕТО -- Б С П ! ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС , ЛУКАНОВА ЗИМА , ЖАН ВИДЕНОВА ЗИМА , ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ С - Д П С , КОАЛИЦИЯ С - Д П С И ОРЕШАРСКИ , И ЗА КАПАК ПРИВАТИЗАТОРКАТА --- КОРНЕЛИЯ И М П Е К С О В А ! НАРОДЪТ НЯМА ДА ПРОСТИ ! КАЗАХ !
18
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
19
ЗАД ШИРОКИЯ ГРЪБ НА БОЙКО И ГЕРБ СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПНАТА ТЕРОРИСТИЧНА БАНДА НА ДПС,ШПИОНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРЦИЯ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!А нека вече гаджалоците да гласуват за продажника Бойко и гербаджии!!
20
ЗАД ШИРОКИЯ ГРЪБ НА БОЙКО И ГЕРБ СЕ КРИЕ ПРЕСТЪПНАТА ТЕРОРИСТИЧНА БАНДА НА ДПС,ШПИОНСКАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРЦИЯ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА!!А нека вече гаджалоците да гласуват за продажника Бойко и гербаджии!!
21
С този акт антикомуниста и треторазрядна мутра виж бестселъра Шайка Боко със звучния прякор Тиква призна обединението Герб +Дпс абе Тикво провери ли зa какво са изразходвани тези 8 милиона не всички знаем за ислямизиране на циганите и внедряване на турски агенти в България няма смисъл да го отрича в Германия Ердоган прави същото но Бундестага не опростява дългове напротив обмисля се данък на мюсюлманите да Тиквата подари на Бесепарските милионери евровота и си купи спокойствие за да изкара мандата докрай разбирай крадене до последно после Барселона, Испания или Гърция България не е суверенна държава от 70 години до днес затова които има малко акъл емигрира това е....
22
Бойко примирено целунал ръката на патриарх Неофит. Бил толкова развълнуван, че не се усетил та целунал и ръката на мюфтията. Когато го подсетили, че ръка на мюфтия не се цулува от християни , пак много примирено казал: "нищо ,нека да е жест към моя съкъ приятел Реджеп Таип и нека разбере,че чуствата си към него изразявам чрез мюфтията ни" . Станало най-сетне ясно защо опростихме дълговете на мюфтийството. А много политолози се залъгваха, че било пазарлък с Доган.
23
тиквата е отрепка зависим и презиран
24
Това, че в България официалната религия е православната няма ли значение??? Защо ни слагат на един кантар??? И не е само това, отдавна ни продадоха на турците!!! Срам!!!!
25
Като гледам гаджала как се е изпъчил, все едно е в Турция! А нашите снишени! Пак ли бе??? Не мога да гледам всичко това! Боли ме и ме е срам, пък и страх!
26
Идват избори и Борисов ще прави много поклони, но всички те са за наша сметка.
27
Сега Google плаща $ 17000 до $ 22000 на месец за работа онлайн от home.I са се присъединили към тази работа преди 2 месеца и съм спечелил $ 20544 през първия месец от тази работа. ----->>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6.­c­o­m
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате на евроизборите?
Общо гласували: 17244
архив

Тя:
- Много си готин, когато си пийнеш повечко.
Той:
- То и ти си прекрасна тогава.

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1574
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ВМРО закрива предизборната си кампания в Елин Пелин - Джамбазки: Знаем как се пази българският патриотизъм и родолюбие, за нас България е верую (ОБНОВЕНА)
x
ЦЕНЗУРА ИЛИ... Роботи филтрират коментарите в интернет
x