ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Подслушвания е имало, но не на протестиращи, а на организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков! Отправено е ново искане за неговото екстрадиране в България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Подслушвания е имало, но не на протестиращи, а на организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков! Отправено е ново искане за неговото екстрадиране в България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

76972
на 20.07.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Подслушвания е имало, но не на протестиращи, а на организирана престъпна група, ръководена от Васил Божков! Отправено е ново искане за неговото екстрадиране в България (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Нова бомба за задкулисието и политическите връзки на Васил Божков и организирането на протестите преди година хвърли прокуратурата.

препоръчано

"По досъдебното производство е повдигнато обвинение срещу лице, което се укрива в Дубай, е като ръководител и организатор на ОПГ, който чрез други лица на извършване на подривна дейност там, където се провеждаха мирна стачни действия", обясни ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова по повод обвиненията срещу Васил Божков. Тя уточни, че той е бил подслушван. 

"По делото се изготвят множество експертизи. Назначени са видеотехнически експертизи на видеозаписи. Призовани са свидетели. Множество са лицата, привлечени по това дело", каза тя. И уточни, че делото е започнато през юли 2020 г. 

Ето какво още съобщават официално от прокуратурата, като става ясно, че не са подслушвани политици или протестиращи, а ОПГ, ръководеното от Божков, което е извършвало подривна дейност:

Във връзка със започнало на 13.07.2020 г. досъдебно производство, образувано за престъпление по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организирана престъпна група, към настоящия момент са събрани достатъчно по смисъла на чл. 219, ал.1 от НПК доказателства за това, че ръководител на групата е лицето В.Б, като същият е инициирал престъпното деяние с цел лична облага. Доказателствата сочат, че се касае за група, чиято цел е причиняване на средни телесни повреди, противозаконно унищожаване и увреждане на чужда собственост, предизвикване на палежи и държане на взривни вещества без надлежно разрешително.

На 14.07.2020 г., с разрешение на наблюдаващия прокурор по делото, Специализирана прокуратура публикува разговори на лицето В.Б. с други лица, придобити от прилагани специални разузнавателни средства по отношение на същия.

С цел установяване на фактите и обстоятелствата по досъдебното производство, са проведени множество претърсвания и изземвания, установени и разпитани в качеството на свидетели са множество лица; изискани са по надлежен ред от представители на медиите и приобщени в кориците по делото са видео-записи; назначени са компютърно-технически експертизи на видео-записи, с оглед установяване на лицата, извършители на провокативните и хулигански действия и нанесените от същите щети на граждани и чужда собственост. Изискана е информация от всички правоохранителни органи, относима към събитията от лятото и есента на 2020 година.

Събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние. Към наказателна отговорност е подведен укриващият се в Дубай, ОАЕ, български бизнесмен, на когото са повдигнати и 18 други обвинения, за ръководител и организатор на организирана престъпна група с участието на лица – български граждани.

За реализиране на престъпния си план, под ръководството на В.Б., участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, гр. София,  да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите. 

В контекста на престъпното деяние, за прикритие на користна си цел, участниците в групата са си служили с конституционно установеното право на всеки български гражданин, а именно правото, посочено в чл.43 (1) от Конституцията - „Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации“.

В хода на воденото разследване, са приложени множество способи, целящи установяване на обективната истина, съпричастността на конкретни лица към престъпното деяние, както и установяване ръководителя на групата и начина й на функциониране. В тази връзка, а също и с оглед охраняване на живота и здравето на гражданите, бе наложена и необходимостта от прилагане на множество специални разузнавателни средства. В резултат от експлоатирането им са изготвени над 50 веществени доказателствени средства. Специалните разузнавателни средства са прилагани спрямо лица, за които са били налице данни за обвързаност с извършващото се престъпното деяние. Част от действията по разследването са допринесли и за предотвратяването на прекомерна ескалация на напрежение, нанасянето на значително по-сериозни вреди за гражданите и опазване устоите на държавността. 

На основание установеното до момента, в качеството на обвиняеми са привлечени няколко лица, включително и В.Б. като ръководител и организатор на група с горепосочената цел.

Чрез Министерство на правосъдието до компетентните органи на ОАЕ е изпратена молба за екстрадиция. С оглед повдигнато ново обвинение във връзка с настоящето досъдебно производство, след превод на материалите по делото чрез Министерство на правосъдието на Република България е изпратена нова молба за екстрадиция на лицето В.Б.  

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това