Вход
София
Времето в София 7 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Правната комисия в парламента обсъжда новите мерки срещу COVID-19 и промените в НПК (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Правната комисия в парламента обсъжда новите мерки срещу COVID-19 и промените в НПК (ОБНОВЕНА)

на 28.10.2020
21965
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Правната комисия в парламента обсъжда новите мерки срещу COVID-19 и промените в НПК (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.10.2020
0
21965

С нови 6 месеца се удължава срокът на личните карти и паспортите, които изтичат в условията на пандемията от коронавирус. Това приеха депутатите в правната комисия в НС на първо четене в Закона за извънредното положение.

НЯМА КРАЙ: Кметът на район "Младост" е с коронавирус

НЯМА КРАЙ: Кметът на район "Младост" е с коронавирус

Кметът на Столичния район "Младост" арх. Стефан Стфанов...

на 27.10.2020

В момент в закона е записано, че следва да бъде удължена за срок от 6 месеца валидността на личните карти и на книжките, които изтичат в периода 13 март -31 октомври. Сега законопроектът предвижда този срок да се измени от 13 март до 31 януари следващата година.

Основният аргумент за удължаването е задълбочаването на кризата с разпространението на коронавируса.

Също така се реши по време на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка и при условията на реципрочност, чужденец или гражданин на Европейския съюз, на държави-страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, конфедерация Швейцария или на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, който е влязъл по законоустановения ред на територията на страната, може да напусне България през ГКПП в рамките на срока, за който държавата, която е издала паспорта или личната карта, е нотифицирала България, че тяхната валидност е удължена, както и при условие, че е осигурен транзит на лицето до държавата на крайната му дестинация.

По време на извънредна епидемична обстановка службите за административен контрол на чужденците пък могат да продължат пребиваването с три месеца на лицата, които са влезли на територията на България при условията на безвизов режим за краткосрочно пребиваване, както и на лицата, които са влезли с виза за краткосрочно пребиваване. Лицата имат право да кандидатстват за продължаване на разрешения срок на пребиваване с три месеца по хуманитарни причини или поради извънредни обстоятелства. Заявлението за продължаване на разрешения срок на пребиваване следва да бъде подадено до службите за административен контрол на чужденците по местопребиваване на кандидатите.

Депутатите удължиха до 31 декември 2022 г. и срокът за пререгистрация на юридическите лица с нестопанска цел в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията, като приеха промени на първо четене в Закона за юридическите лица с нестопанска цел.

Болницата в Шумен се препълни със заразени с коронавирус

Болницата в Шумен се препълни със заразени с коронавирус

В COVID отделенията на шуменската многопрофилна болница в...

на 27.10.2020

Целта е предотвратяване и ликвидиране на последиците от забавата в пререгистрацията на юридическите лица с нестопанска цел в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел.

Сподели:
свързани новини
ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Шефът на БНБ е с коронавирус, ще работи дистанционно ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Шефът на БНБ е с коронавирус, ще работи дистанционно
Управителят на БНБ е дал положителна проба за...
на 28.10.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
На кого имате доверие?
Общо гласували: 19104
архив

Две баби си говорят на пейката пред блока: - Пък моя внук вчера хванал някакви покемони... - Тюх, да им са не види! Днешните моми срама нямат!

x
ПИК TV ПРЕДСТАВЯ: Мегапроектът на българското правителство - ще караме ли по "Хемус" до Варна 50 години след старта на строителството (ЕКСКЛУЗИВЕН ФИЛМ)
x
АСТРОЛОГ: Денят е добър за начало на важни дела. Всичко, което се започне, ще има успех
x