ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правната комисия гази правилата в опит да закрие спецправосъдието, което преследва корупцията и олигарсите - Манолова, Бабикян и Хаджигенов я обърнаха на предизборна среща (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правната комисия гази правилата в опит да закрие спецправосъдието, което преследва корупцията и олигарсите - Манолова, Бабикян и Хаджигенов я обърнаха на предизборна среща (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

68640
на 10.09.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Правната комисия гази правилата в опит да закрие спецправосъдието, което преследва корупцията и олигарсите - Манолова, Бабикян и Хаджигенов я обърнаха на предизборна среща (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След грозни нарушения на правилника за работа на Народното събрание вчера, когато по искане на депутатите от ДеБъ отложеното заседание на правната комисия бе свикано по време на кратката почивка на пленарното, което е нарушение, и прекратено от председателката на парламента Ива Митева по тази причина и го нарече "абсолютна демагогия", днес се прави пореден опит за закриването на спецсъдилищата и спецпрокуратурата, както и за промяната на статута на Бюрото за защита на свидетели. И двете поправки на законите са насочени срещу спецпрокуратурата, която преследва корупцията и олигарсите.

препоръчано

В комисията предизборна среща си направиха Мая Манолова, бащата на фалшивите новини Арман Бабикян и Николай Хаджигенов заедно с Христо Иванов, които не са нейни членове, но са решени да си правят пиар на заседанието.

Заседанието започна с предложение на ГЕРБ да бъде внесен в комисията проект за промени на Изборния кодекс, който предвижда да се броят разписките с оглед на предстоящите парламентарни избори. 

Скандалите започнаха още на старта на комисията, защото беше отказано да влязат за разглеждане точките, предложени от ГЕРБ.

Председателят на комисията от ИТН, за да спести време и да успее да прокара на тъмно промените опита да ги вкара за гласуване, дори без да ги изчете, което предизвика остри реплики. Анна Александрова подскочи, че се нарушават законите, а Радостин Василев я репликира да се успокои, иначе щял да звънне на тел. 112. Тя пък му каза, ако иска да звънне и на Татяна Дончева. В крайна сметка Михайлов така и не изчете промените и бързането продължи напук на всякакви правила. За капак не даде думата и за изказванията и на практика не позволи, какъвто и да било дебат. 

Изказване направи след въпрос на депутатите Иван Гешев за преместване на Бюрото по защита и ликвидиране на Спецправосъдието: Смачкване на най-важните дела срещу олигарси и мафията, освобождаване на парите на мафията - над 3 млрд. лв. Това не е реформа. Чувам, че това е “тричане” и “обезкостяване” на главния прокурор. Не, не е, това ще е “тричане” и “обезкостяване” на гражданите.

Това ще доведе до бум на престъпността, подобно на 90-те години. Тези закони са само едни заглавия, в тях има много юридически абсурди. Ще доведе до правен хаос. Делата, които не са приключили пред спецсъда, те ще отидат в окръжните съдилища. Но това ще се случи след две години.

Пълен крах на борбата с престъпността. Регрес на борбата с престъпността. Искам да поздравя колегите за успехите в работата им. Надявам се, че това не е лично отношение към главния прокурор. Това ще се отрази на сигурността на гражданите. Българската прокуратура няма да носи отговорност. Но няма да е наша. Ще се блокира работата на Европейската прокуратура.

Абсурдно е дела да са подсъдни на районни прокуратури. Има противоконституционни текстове. Не ги интересуват хората. В Бюрото по защита масово ще напуснат служители, вероятно ше бъдат уволнени. Някои хора ще отидат да работят извън държавните структури. Създава се риск за защитените свидетели. Интерес от закриване на съд имат тези, които бяха изправени пред Спецправосъдието. Явно това е най-важното в държавата?!

Прокуратурата няма да носи отговорност за последиците. Какво ще се случи със защитените свидетели в процеса на трансформация", каза Гешев. По думите на главния прокурор твърденията, че на мястото на напусналите ще бъдат назначени нови, той определи като несериозни. Причината - нужно е дълго време за обучение на новоназначените, което създава реален риск за застрашените служители.

"В закона за Бюрото по защита се предвижда министърът на правосъдието да решава в крайната фаза дали застрашено лице подлежи на закрила. Ако има защитен свидетел за корупция по високите етажи на властта, как ще реагира министърът, ако касае сигналът негов колега.

Изпълнителната власт ще решава въпроси, които са от компетенциите на съдебната власт. За какво разделение на властите говорим…”, коментира още Гешев по повод предложените промени. 
На комисията дойде и представляващият ВСС Боян Мангалинчев заради куп спорни и противоконституционни промени, които от ИТН, ДеБъ и мутрите на Манолова гласуваха. 
В крайна сметка в комисия проектът за промени по отношение на мястото на Бюрото за защита бе гласуван и предстои да влезе на второ четене в пленарна зала, ако остане време, тъй като животът на парламента свърши още във вторник с провала на третия мандат и парламентът трябва да бъде разпуснат.


Сподели:
Бомба x
Страда ли котката от липсата на стопаните си? Страда ли котката от липсата на стопаните си?
ПИК TV x
САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) САМО В ПИК TV! Георги Харизанов: Няма данни Кирил Петков да е завършил Харвардския университет, той и до днес е с двойно гражданство (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 21
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това