Вход
София
Времето в София 10 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов и министрите с подробности за мерките в помощ на работещите: Чорбаджиите в IT сектора ни изработват безплатно националната здравна карта (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов и министрите с подробности за мерките в помощ на работещите: Чорбаджиите в IT сектора ни изработват безплатно националната здравна карта (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 30.03.2020
100963
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов и министрите с подробности за мерките в помощ на работещите: Чорбаджиите в IT сектора ни изработват безплатно националната здравна карта (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
30.03.2020
0
100963

Министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева и министърът на финансите Владислав Горанов представиха на брифинг в Министерски съвет мерките за изплащане на компенсации на работодатели по схемата 60/40 за запазване на работните места.

Преди началото на брифинга премиерът обяви, че утре вечерта пада карантината над Банско.

Борисов благодари на патриарха, Светия синод и владиците, тъй като те осъзнават ситуацията и по Великден хем ще си вървят религиозните празници, хем ще се спазват всички хигиенни условия. 

"МВР ще контролира реда за разстоянието и маските, за да може хората в момент на пандемия, да се помолят на своя Господ", коментира премиерът.

"Една добра новина. Хората ми отдясно и отляво са от Борда за иновациите за бизнес услуги и технологии. Давам им думата", обяви министър-председателят.

Представители на Борда обявиха, че техни специалисти доброволно ще отделят 15 000 часа, за да се излезе от тази криза със системи, които са едни от най-добрите в ЕС. "Трябва да използваме свободния ресурс, който имат компаниите в борда, в полза на обществото", увериха представителите от борда на Асоциацията за иновациите, бизнес услугите и технологиите.

"Впрегнали сме мозъчния тръст на много високотехнологични компании, за да помогнем", обявиха представителите на технологичните компании и добавиха, че IT секторът у нас трябва да излезе много силен от тази криза.

"Това е доказателство, че кризата ражда и възможности. Ние поемаме протегната ръка с признателност. Считаме, че с тези 15 000 часове човешки труд ще можем да изградим националната здравноинформационна система. Това в момента е приоритет - и електронно здравно досие, и електронна рецепта. Това не е единственото предложение за подкрепа. Имаме още едно и буквално през следващите дни ще представим готов разработен продукт", коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

"Година наред се обжалват поръчки и конкурси. Едва ли има човек, който да не иска електронно здравеопазване. Затова ми стана много приятно", обяви премиерът Борисов.

"Те вместо да искат от държавата и да си седят вкъщи, предлагат да ни направят електронната здравна карта, електронните рецепти и още куп предложения, които тези многогодишни обжалвания, които текат, сега да се свърши една много полезна работа", добави министър-председателят.

"Други подобни компании създадоха продукт, който досега давахме за пример Корея, Израел като напреднали страни и ще видите колко много ще помогне относно спазването на карантината и следенето на болните. Надяваме се до сряда да сме готови", добави той.

Премиерът даде думата на Владислав Горанов, Томислав Дончев и Деница Сачева за мярката "60/40" за бизнеса. "Оптимистичният вариант е, че тя ще струва 1-1,5 млрд. лв.", каза още Борисов. Той добави, че довечера ще се разглежда и актуализацията на бюджета в Министерски съвет за тази мярка.

"Горанов и Сачева незабавно изпращат решението в ЕК. Имам увереността на колегите, че в рамките на 24 ще ни го разрешат. Това е процедура, която трябва да бъде извървяна, защото това е държавна помощ", уточни премиерът.

Министър Ананиев допълни, че здравното министерство и българската аутсорсинг асоциация ще подпишат меморандум за електронното здравеопазване в България.

"Целта е пък това да стане до края на месец ноември, а Борисов на шега заяви, че вероятно Ананиев ще иска кризата да продължи, за да може да му се работи без пари. "Веднага ставаш комунисти ще искаш да ти се работи без пари", пошегува се премиерът.

"Това, което правите, е пример за младите хора и за всички бизнесмени, които само искат да вземат нещо от държавата. Разширихме мярката "60:40" за засегнатите компании, но бизнесмените, които имат възможност, може да направят нещо за народа си", обяви Борисов.

Той отново подчерта, че парите на държавата трябва много внимателно да се раздават. "Много фирми идват, не само за дарения, а с такива предложения. Чорбаджии са, както казват старите хора, Иве, но идват и казват, че искат да помогнат", заяви премиерът, като се обърна към водещата на ПИК TV Ива Николова.

Борисов заяви, че в момента светът работи само за лекарство и ваксина. "НАТО трябваше да е готово за бактериологична война и най-малко се вълнуват от кибервойна в момента хората. Всичко обаче ще бъде максимално защитено на личните данни по отношение на здравната система", обяви той.

Борисов уточни, че България е на първо или второ място по брой болнични легла в Европа и уточни, че именно тези електронни услуги ще поставят под контрол целия сектор, където се говори, че изтичат много пари.

Министър Сачева изброи всички, които ще могат да се възползват от мярката 60/40 и още от утре ще могат да кандидатстват за компенсации и в 7-дневен срок ще получат решенията, а в срок от 5 дни ще получат и компенсацията.

Условието е да се декларира 20 процента спад в приходите, като ще се отчита месец март.

Компенсации пък ще се изплащат на тези работници, които имат сключен договор преди обявяване на извънредното положение, а не след това.

В момента няма да се изискват прекалено много документи, но проверки ще могат да се извършват през цялата година, като мярката е точно 60:40 и се отнася за осигурителния доход на работниците.

"Ако работодател не изплати 40-те процента, той трябва да върне и 60-те. Безработните и сега могат да кандидатстват за работа. Осигуровките се плащат от работодателя и работника, затова казвам, че схемата е 60:40 от осигурителния доход. Разликата между нас и Германия е, че ние даваме помощта на работодателя, а Германия на служителя", уточни Сачева."Общо безработните са над 200 000. Към 27 март те са 213 700, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата, до момента са 9909", разкри социалният министър.

"В момента тече интензивна работа в Министерството на финансите и в правителството за първоначалните данни за актуализацията на държавния бюджет", разкри финансовият министър Владислав Горанов. Той добави, че в момент, в който се говори за заетост, едва ли ще започнат съкращения, но все пак се обмислят някакви ограничения, за определени администрации.

"Работодателят, който има възможност, трябва да прецени дали може да съхрани заетостта. Тези, които нямат възможност, не са длъжни да се възползват от мярката. За тези работодатели, които не може да се справят, тази мярка не е пълноценна. Тези, които са били на ръба още преди кризата, едва ли ще останат незасегнати и през кризата", добави финансовият министър.

"Не сме обсъждали промяна в пенсионното законодателство, свързано с осигуряването на доходите на пенсионерите. Нашата роля е да съхраним възможността държавата да изпълнява своята функция", каза още Владислав Горанов.

"Никой няма да бъде накаран насила да наложи тази мярка. Ще дадем, колкото е нужно, за тези 3 месеца. Ако кризата е толкова дълбока и не можем да се справим, ще мислим по-радикални мерки", добави той.

"Днес в 18.30 часа ще стане ясно какво предвиждаме в актуализацията на бюджета. Ще помолим правителството, а то Народното събрание да увеличим лимита за дълг. Не ме питайте с колко, милиарди са, но целта е да изпълним своите ангажименти", каза още министърът на финансите.

"Трудно е да можем да прогнозираме колко работодатели биха се възползвали от мярката. Секторите, които са в приложението, защото се предполага, че по-голяма част от тях биха се възползвали, са 289 000 души. И само те струват 135 милиона на месец. Това са само секторите от приложението без останалите", уточни Деница Сачева.

"Надяваме се, актуализация в размер на 1 млрд. лв. за тази мярка ще е достатъчно. Ако тази вечер одобрим актуализацията, до утре по обяд трябва да е внесен в Народното събрание", коментира Владислав Горанов.

Той добави, че след месец-два може да се наложат и други мерки, тъй като нещата могат да се влошат, но могат и да се подобрят и държавата трябва да е готова за всеки вариант.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 30492
архив

Влиза шефът в офиса, води трима чужденци и казва на секретарката:
- Миме, направи кафета за тия тримата педераси!

Глас от групичката:

- Двама педераси, аз съм преводачът!

няма нови новини
Днес: 18
hot
най-четени новини в момента
сега
669
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Премиерът Борисов и Вучич след полета над АМ "Европа" и "Балкански поток": Символично слагаме край на карантината на 1 юни. Стигаме за 3 часа до Белград (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Ето ги сексуалните техники, които радват мъжете тантрично
x