Вход
София
Времето в София 11 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов съобщи рамо до рамо с ген. Мутафчийски: Приятел ми е от 25 година. Щабът работи - глупости пишат тулупи, които нямат друга работа! 1611 са заразените, лекарка от "Спешна помощ" е починала (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов съобщи рамо до рамо с ген. Мутафчийски: Приятел ми е от 25 година. Щабът работи - глупости пишат тулупи, които нямат друга работа! 1611 са заразените, лекарка от "Спешна помощ" е починала (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

на 03.05.2020
175210
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Премиерът Борисов съобщи рамо до рамо с ген. Мутафчийски: Приятел ми е от 25 година. Щабът работи - глупости пишат тулупи, които нямат друга работа! 1611 са заразените, лекарка от "Спешна помощ" е починала (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.05.2020
0
175210

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса обявява последни данни за атаката на инфeкцията. Данните съобщава секретарят на щаба доц. Димо Димов. 

Десислава Атанасова: Време беше някой да "спаси" ген. Мутафчийски и достойните мъже от хейта

Десислава Атанасова: Време беше някой да "спаси" ген. Мутафчийски и достойните мъже от хейта

Спирането брифингите на Националния оперативен щаб за...

на 02.05.2020

982 проби са направени за 24 часа. Новите случаи са 23, от които в болница са 10. Общо заразените са 1611. 

Новите случаи са констатирани в областите София (6 случая), Видин (8 случая), Благоевград (1 случай), Пловдив (1 случай), Плевен (1 случай), Пазарджик (1 случай), Сливен (3 случая), Стара Загора (1 случай) и Ямбол (1 случай).

Най-много заразени до момента има в София – 734 души. От всички 1611 констатирани с COVID-19 – 802 са мъже и 809 са жени.

321 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 40 от тях са в интензивни структури. Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца. 

Във Видин има две заразени деца. 

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 176 души.

Два са новите случаи и на заразени медици - в "Пирогов". 

Излекуваните са с 21 повече - общо 308. 

72-ма са починалите. 

Починал е и лекар в спешното отделение на Александровска болница - работи в Спешна помощ и е бил констатиран с коронавирус. Изписан е с отрицателни резултати, но е приет в тежко състояние и е настъпил летален изход. 

Христо Мутафчиев проговори за брифингите на НОЩ и ген. Мутафчийски

Христо Мутафчиев проговори за брифингите на НОЩ и ген. Мутафчийски

"За кобура се хващам при претенциите на хора с нереално...

на 02.05.2020

Тестуването у нас се основава на модела за стратегическо тестуване на приоритетни групи. Продължава кампания в домовете за стари хора и настаняване на деца и младежи, както и други социални институции. 

ЕМОЦИОНАЛНО: Проф. Мутафчийски се поклони пред починалата в Сливен лекарка

ЕМОЦИОНАЛНО: Проф. Мутафчийски се поклони пред починалата в Сливен лекарка

Началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав...

на 02.05.2020

83 257 случаи има в света, 5215 са смъртните случаи. На първо място са САЩ, а след тях Русия и Великобритания. На Балканите има трайна тенденция към установяване на плато.  

ЕК и редица водещи центрове постъпват съобщение за огромен ресурс за справяне с коронавируса в посока на разработване на ваксини и лекарства, съобщи още доц. Димов.

Премиерът Бойко Борисов се появи на брифинга, за да съобщи, че ген. Венцислав Мутафчийски е "жив и здрав". 

Щабът никога не е разформирован и работи според ситуацията, съобщи още той. 

"Всяка сутрин в 7 часа се срещам с щаба и обсъждаме ситуацията. От две седмици ме умоляват да не идват на брифингите, за да спрат гаврите с тях, защото някои идват тук, само за да се заяждат с тях.

Но те имат и други ангажименти. Те и работят, и оперират. Умоляваха ме и си пазя есемеса от ген. Мутафчийски: "Умолявам ви това да го прекратите и по друг начин да работим". 

Моят опозиция в парламента ми обясняваше колко е лош щаба и да прекратим брифингите.

А вчера докато Арнаудова беше тук, ние бяхме горе и до 10,30 работихме. Днес правим и заседание на правителството с щаба. 

Ние по няколко часа си опонираме всеки ден - кога и как да отворим парковете и планините. Всяка вечер ми казва данните в 12 и сутрин в 7 сме тук - денонощно без почивен ден. 

Докато някои тулупи спят до обяд и после ми пишат постове! Нямат друга работа, спят до 12 часа и се чудят какво да правят!

И един от най-добрите ми приятели да напише "Убиха генерала" и защо не му благодариха - но за кое да благодарим? Щабът работи и нищо не е станало!

Днес чакаме да решим за шофьорските изпити и кормувания. Горанов всеки ден натиска да отпускаме. 

Франция видяхте, че отива чак в края на юли извънредното положение. Няма светлина никъде. 

Да погледнат поне техните ментори - какво става в Русия, по 10 000 заразени на ден. Парада си отмениха, който не е отменян по време на войната. 

Вчера му се обадих да го питам дали е жив, като видях какво се пише, не повярвах. Той ми е приятел от 25 години, ние сме го издигали, и само на него му позволявам да ми прави едни прегледи. Тази лъжа ми дойде до тук! "Убиха генерала" пишат, а ние стоим горе и говорим!", ядоса се отново Борисов.  

Премиерът изказа съоблезнования за починалата лекарка от "Спешна помощ".

"Бог да я прости, починала е и втора докторка. Излекувана, с две отрицателни проби, но пристига в чакалнята и умира. Къде в света видяхте поводи за отхлабване на мерките? 

По цял ден и нощ работим! На Тодоровден проф. Кантарджиев беше в 12 без 5 в кабинета ми, не успя дори да му честитят. 

С кое го заслужихме? Какво сме ви накарали - ако искате излъчвайте, ако искате не излъчвайте. 

Ама защо Севдалина го била обявила, ами кой? Тя е шеф на пресцентъра и отговаря за условията за медиите - осигури ви условия, дезинфектанти, излъчване. Кой да го обяви?", уточни Борисов и по повод вчерашния брифинг.

"Вчера каква радост беше, когато им казах, че няма да слизат. Само Мутфачийски остана,  другите избягаха, да не би да размисля. 

Как лошо сме направили? Всяко мое изказване започва с: Умоляваме хората.

Днес пускаме планините, но да спазваме дисциплината и да продължим да се пазим, за да може да отпускаме още мерки. 

Няма нито една индикация, че всичко това ще премине скоро. Умуваме с Мутафчийски как да живеем с този вирус и едновременно да отпускаме мерките, без да рискуваме в условията на пандемия. Нито една от тези мерки не е направена случайно. В щаба има и хора, които мислят и за психичното здраве на хората. 

Какви са нашите мерки, а как е навън? В големи държави пускаш есемес и чакаш, докато ти кажат, да излезеш. А в София какво е празно - улиците ли, парковете ли, каква карантина се кара? Само с бързите и ефективни мерки сме на най-ниските нива и дисциплината на голяма част от българите да се пазят. 

Никога не съм си позволил на чужд труд да си припиша заслуга, но колко заводи обиколихме - маски, облекла, дезинфектанти. Реорганизацията на производството си е моя заслуга и на екипа ми. Докторите всеки ден обсъждат кои тестове, писиари, кои облекла. Самия щаб работи с всяко едно министерство - това са най-добрите експерти в правителството.

Като отделно си назначих и съвет. Ето обадете се на Мангъров, с който през ден се чуваме - казва ми :"Браво, свалете и това". Накрая, ако успеем, всички ще сме отговорни, но ако има загуба - ще е моя", обяви Борисов. 

Ген. Мутафчийски съобщи, че в момента е най-важно как ще продължим да живеем. "Всеки ден от 7 часа обсъждаме концепцията и подробностите за отделните сфери по отношение на отпускането на мерките. Това е важно за развитието на България. Виждате, че щабът работи и не е спирал. 

Ние от две седмици говорим с премиера за промяна на начина на оповестяване, защото според много хора той е контрапродуктивен и насажда страх, въпреки че винаги сме поднасяли обективно информацията. Молбата за промяна на начина е лично наша и това не е новина. Искахме дори да е само с прессъобщения, а въпросите да са писмено към щаба и министерствата. 

Ние поддържаме една линия в работата си по отношение на тестуване и на фиксиране на огнищата", припомни ген. Мутафчийски. 

Той заяви, че щабът ще участва отново на заседанието на МС в 10 часа, за да уточнят предполагаемия график на отпускане на мерките в различните сфери. "След всяко отпускане на мярка, ние след това отчитаме какъв е резултатът и преценяваме заедно всички как да се продължи. На място ще са доц. Кунчев и проф. Кантарджиев.

От МВР също имаме представители в щаба, министърът на икономиката е в щаба, представител на външно министерство имаме. Всички решения се взимат общо с тях и след това се предлагат на кабинета за взимане на управленско решение. Разбира се, има спорове и винаги съм го казвал. Ние имаме с премиера интересна комуникация, която се развива като спор, в който се взимат най-правилните решения", заяви ген. Мутафчийски.

Премиерът Бойко Борисов отново се ядоса и заяви, че създаването на спекулации за скандали с щаба подронва работата на щаба и авторитета му.

"Кой създаде тези спекулации? Вигенин, Корнелия? Кой, комшията ли? Спорове е имало между ген. Мутафчийски и доц. Кунчев, защото той искаше разхлабване на мерките и два часа спориха, а после аз им предложих да се съберем и с кабинета и да решим. Те двамата спориха и в 10 часа ще ни предложат и ние с колегите ще решим", повтори премиерът и заяви, че това не е последният брифинг на ген. Мутафчийски.

"Ето го и днес е тук. Утре може пак да е тук. Някой ден - в сряда или петък, може пак да дойде. Не ви разбирам! Има едни безделници, които няма какво да правят и само си пишат някакви неща, за да ме ядосят и аз им се връзвам.

Сутринта се чухме в 6 и нещо и го питах дали идва, а той каза, че се оправя, бръсне си главата. Не е с униформа, защото си я пере, и униформите се перат", каза Борисов по повод цивилното облекло на ген. Мутафчийски. 

"Аз нося отговорността и винаги когато съм имал вина, съм си дал оставката. Друг не понася моята отговорност никога. Когато съм направил нещо правилно, виждате го. Когато вземем някакви решения, виждате резултати - най-добрите и това сега е важно", каза премиерът. 

Ген. Мутафчийски съобщи подробности за смъртта на лекарката от "Спешна помощ". "Изказвам моите съболезнования към близките и колегите на нашата колега. Тя е била един от първите заразени в "Спешна помощ". Лекувана е в Окръжна болница и изписана след две отрицателни проби. Вчера внезапно се е влошила вкъщи и още с пристигането в Александровска болница е била интубирана, но е загинала. Разговарях с проф. Ангелов. Това, което е тревожно е, че тя е дала две отрицателни проби и сега се очаква писиара, който е взет при пристигането й вчера. Но е дала положителен резултат вчера на бърз тест. 

В тази връзка има съобщение на колеги от Хонг Конг, които правят изследване на пациенти с два отрицателни теста чрез бронхоскопия и се установява наличие на вирусни частици. В Италия също има установени такива 9 случая, които са приети с резаразяване. Тези тревоги ние винаги сме споделяли с вас. Това поставя под въпрос имунитета, който се изгражда след преболедуване на този вирус. Неяснотите продължават да са повече от известните ни данни за вируса", каза ген. Мутафчийски. 

Премиерът Борисов заяви, че към момента нищо не помага повече от спазването на дистанция. "Така, че каквото и да се отхлабва, това трябва да стои в съзнанието на всеки човек". 

Сподели:
свързани новини
Обиден ли е ген. Мутафчийски - шефът на щаба се скри от медиите Обиден ли е ген. Мутафчийски - шефът на щаба се скри от медиите
Изненадващата новина за спирането на брифингите на...
на 02.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34636
архив

Срещнали се двама, разприказвали се, по едно време единият попитал: - А какво прави жена ти? После се сетил, че жената е починала и продължил непринудено: - Все в същото гробище ли си е?

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x