ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с гореща информация за протеста пред МРРБ - подхващат вандалите, нападнали сградата и ранили полицаи (ОБНОВЕНА)

Темида

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с гореща информация за протеста пред МРРБ - подхващат вандалите, нападнали сградата и ранили полицаи (ОБНОВЕНА)

82646
на 27.01.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с гореща информация за протеста пред МРРБ - подхващат вандалите, нападнали сградата и ранили полицаи (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева, окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски дават брифинг във връзка с искане за екстрадиция на украински гражданин, протестите пред МРРБ и обвиненията за водната криза в Перник.

препоръчано

По темата с вандалските прояви по време на протеста пред регионалното министерство и опита да нахлуят вътре протестиращи на брифинга стана ясно, че прокуратурата е предприела всички мерки за издирване на нападателите. 

От самите протестиращи, които искат оставката на министъра, нарушават обществения ред, като чупят стъкла, нападат полицейски служители имаме двама пострадали, не тежко, единият е минал на преглед в МВР болница, другият е с охлузвания, освободен. Сега протестиращите нерегламентирано протестират пред МС, но ние продължаваме да ги охраняваме, няма да им ограничаваме правата, посочи Христо Терзийски.

Уведомена е СРП и са предприети мерки, прокуратурата няма да допусне да се нарушава общественият ред и да се вреди на служителите по повод на изпълнение на служебните им задължения, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. 

Полицайката Александра Николова от СДВР е била удряна и ръгана в ребрата и по главата при опита да се нахлуе с насилие в министерството, съобщи самата тя пред журналисти. Още един служител на реда е пострадал. Те са удряни с метална тръба.

По случая със задържания украински гражданин, който е издирван от Интерпол, от прокуратурата заявиха, че той е с променена външност, така че да не отговаря на снимката от Интерпол, публикувана във връзка с издирването му. Променена е и походката му, така че да не бъде установен при видеозапис.

Той е с криминално минало, подбудител и помагач е на престъпление. Спецоперацията бе проведена на 24 януари и лицето е задържано на територията на Бургас. Лицето е установено чрез дактилоскопски метод. 

Казусът касае издирването и задържането на украински гражданин, обвинен в заливане с киселина и последвала смърт на главния секретар на изпълнителния комитет в общината на украинския град Херсон. Пострадалата е била залята с киселина на 31 юли 2018 г., като през ноември е починала в реанимация. Извършителят е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. На 23 януари е била проведена среща между главния прокурор Иван Гешев и украинска делегация, на която е обсъдено издирването на лицето", заяви на брифинг на прокуратурата говорителят на главния прокурор Иван Гешев.

"Самоличността му е установена по отпечатъци. От жилището му са иззети два паспорта - международен и национален. Бяха иззети и пластики на СИМ карти", разкри още Милева.

"След като е получена информация от украинските власти, прокуратурата и полицията предприеха действия за издирването на украинеца. Установено е, че украинският гражданин е влязъл в България през 2018 г. След това той не е имал законни адреси на местожителство", допълни Христо Терзийски.

"Предприехме издирвателни действия във Варна и Бургас. След проведени доста на брой секретни постове и издирвателни действия, издирваният се установи в района на Бургас. Той има умения да борави с оръжие, за това и предположихме, че ще укаже съпротива при задържането му. Използвана е физическа сила срещу него и е задържан", каза още той.

"Самоличността на украинския гражданин е установена чрез база данни на Интерпол от отпечатъци. Украинецът не е имал истински документи. Той е бил обявен за издирване малко след влизането си в България. Спецакцията е проведена на 24 януари в Бургас", заяви директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски.

"Съпругата на украинския гражданин също се намира в страната. Украинецът е бил с променена външност. Украинските ни колеги заявиха, че извършителят е с доста криминални умения", допълни Терзийски.

Нямаме данни у нас лицето да е извършвало престъпления. Според украинските колеги човекът разполага с доста сериозен финансов ресурс още от Украйна, уточниха от главна прокуратура.

По темата с водната криза в Перник има две обвинения. Обвинен е временно изпълняващият длъжността кмет през 2019 г. Това е Севделина Ковачева, която до момента на заемане на временния пост е била зам.-кмет, установи ПИК.

Към директора на ВиК-Перник Иван Витанов има две обвинения, посочи Сийка Милева, говорител на главния прокурор. 

Относно искането на гл. прокурор до КС за тълкуване около президентските отговорности същият ще реши кога и дали ще даде изявление, посочи Сийка Милева. 

По-късно от специализирана прокуратура официално съобщиха за двете нови обвинения за кризата в Перник и мотивите за тях. 

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица, съпричастни с настъпилата водна криза в Перник и региона. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

 Това са бившият шеф на ВиК Иван Витанов и и.д. зам.-кмет на Перник по образованието по време на изборите Севделина Ковачева.


Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на временно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 г. След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ООД гр. Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз.Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Към наказателна отговорност е привлечен и бившият управител на „ВиК“ ООД в Перник за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки (престъпления по чл. 219, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1 от НК и чл. 220, ал.1 от НК). В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз. “Студена“.

Въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за водите, Наредба №4 от 14.09.2004 г. и тези по Договор от 01.04.2016 г. между „Асоциацията по ВиК“ и „Водоснабдяване и канализация“ ООД гр.Перник за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, управителят на „ВиК“ Перник умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз.“Студена“ във ВиК мрежата на гр. Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в гр. Перник за инкриминирания период).

На управителя на „ВиК“ Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз. “Студена“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за срок до 72 часа, в които ще преценено какви мярки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

Ето разкритията на прокуратурата във видеото на живо на ПИК TV:

Сподели:
Днес: 206
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това