Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с подробности за акциите срещу кабеларките - НАП погва нарушителите за укрити данъци за 700 хиляди потребители, ще има обвиняеми (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с подробности за акциите срещу кабеларките - НАП погва нарушителите за укрити данъци за 700 хиляди потребители, ще има обвиняеми (ОБНОВЕНА)

на 14.06.2019
24348
6
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с подробности за акциите срещу кабеларките - НАП погва нарушителите за укрити данъци за 700 хиляди потребители, ще има обвиняеми (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
14.06.2019
6
24348

Проокуратурата разкрива подробности за атаките на частни кабелни телевизии, присвоили чужда продукция. 

ИЗВЪНРЕДНО: Спецекипи от ГДБОП нахлуват в кабелни телевизии (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО: Спецекипи от ГДБОП нахлуват в кабелни телевизии (ОБНОВЕНА)

Всеки момент в офисите на бургаската кабелна телевизия RN...

на 13.06.2019

Това, което установяваме и разследваме, е една схема за престъпления срещу интелектуалната собственост, а паралелно с тях има и данъчни престъпления. Установено е безспорно, че има разлика между реалните потребители и тези, които се отчитат. 2,4 млн. са потребителите, а 700 хиляди от тях са в сив сектор. За тях държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери, съобщи говорителката на главна прокуратура Румяна Арнаудова. 

Постъпиха сигнали, включително от чужбина, че се разпространяват програми у нас, за които няма разрешение. Отделът в ГДБОП, ръководен от Явор Колев, установи че в Южна България има проблеми. Наложи се създаване на разширен екип за анализ на престъпленията от този тип, да се прецени защо не всички наказателни производства завършват с осъдителна присъда и да се помисли как да се пресече престъпната дейност. Стигнахме до извод, че, когато се извършват действия по такива разследвания, е редно да бъдат поканени и други компетентни служби като НАП. Те заявиха пълна готовност за стартиране на данъчни проверки, посочи Арнаудова. Касае се за изключително голям процент сив сектор, подчерта говорителката. 

В общата ни мисия за това да се предприемат мащабни действия за предотвратяване не само на наказателни действия, са поканени и представители на КРС. Те могат да установят коя кабелна телевизия какви програми излъчват в ефир и тогава да се установи дали има авторско право за разпространение на съответните канали, допълни тя. 

В Благоевград се разследва дейността на две телевизии, които разпространяват на територията на почти цялата Югозападна България. По-тежкото е данъчното престъпление и се даде разрешение за претърсване. В Бургас и Кърджали прокуратурата също получи разрешение за претърсване, за да може бързо да се изземе необходимата документация. Ще има и техническа експертиза. Към този момент може да се каже, че не просто информацията бе потвърдена с годни средства, но и събрахме голям обем информация, установихме парични средства, които не са били декларирани, установени са нарушения на данъчното законодателство и предстоят анализи. Обемът на информацията със сигурност ни води към привличане на обвиняеми. Щетите за бТВ, НВО и Нова ще са големи, към момента са 10,5 млн. лева. Щетите са огромни. Въпреки действията през годините все още съществуват кабелни оператори-пирати, които си позволяват да получават немалки суми като такси, но извършват престъпление като укриват данъци, заяви Румяна Арнаудова.

Разпространявани са 60 програми - чужди и български, без разрешение и съгласие на носителите на авторските права. Обществената опасност на това престъпление е достатъчно голяма, доколкото България попадна в негативен списък за това, че не защитава интелектуалната собственост. През миналата година тя бе извадена като такава държава, но последните сигнали отново насочиха вниманието към службите към този казус и се реагира, за да не се стигне до спиране на чуждестранни инвестиции и за да се защитят правата на българите като цяло, допълни тя. Вчера се извършиха проверки на пет кабелни телевизии. За останалата част от страната продължават оперативно-издирвателните мероприятия. 

Правото на всеки човек спира дотам, откъдето започва правото на другия, коментира говорителката.  Тя уточни, че обвинения към този момент няма, но ще има такива след експертизите - авторско-правна и техническа. Имаме нужда от точност в размера на укритите данъци, допълни Арнаудова. 

Има задържан само един IT специалист, който е изключвал връзката между касовия апарат и НАП по време на проверката, каза още тя. 

Имахме информация за теч и за опити на кабелните оператори да предотвратят действията на проверяващите и ГДБОП. Но нещата се случиха въпреки всякакви затруднения. Налагаше се и съдействие на Жандармерията, за да пстъпим в офисите. Операцията беше успешна за нас. 

Шефът на отдел "Киберпрестъпления" към ГДБОП Явор Колев обясни в детайли как се осъществява това престъпление. 

Операцията продължава и в настоящия момент. След като са преустановени програми без уредени авторски права в момента се контролира дали ще има възстановяване и тогава престъплението ще е с друг профил. Ще има регулярни проверки и всички други кабелни оператори в страната, които извършват определени нарушения, ще бъдат проверени в съвсем кратки срокове. Именно тези 700 000 абонати, които са в сивия сектор и не се плащат данъци, и програмите, които се извършват в нарушение на авторското право, ще бъдат проверени и тази престъпна дейност ще бъде преустановена, каза Колев.

Само тези пет кабелни оператори са нанесли щети на бТВ, Нова и HBO, заяви той.

В бургаската телевизия и в Сандански бяха намерени сървъри за собствено приложение за интернет телевизия. Този начин достига до огромен брой абонати, посочи още експертът. 

Това, което можем да кажем, е, че проверките започнаха още през 1998 г., припомни той. 

Представителят на центъра за борба с престъпленията, свързани с интелектуалната собственост в Европол, който участва в пресконференцията на ВКП, заяви, че в рамките на тези два дни е в България, за да подкрепя колегите му от отдел "Киберпрестъпност" на ГДБОП.  Доставили сме два мобилни офиса, с които да подпомогнем извършваните акции. Това е една от най-гилемите операции за цяла Европа, която е свързана с тази форма на пиратска дейност. Възхитени сме от работата на колегите от "Киберпрестъпност" и планираме да организираме обучение в Европол и ще се радваме хора от този отдел да участват в качеството си на обучители, коментира гостът. 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 13654
архив

Перничанин пуска некролог на починалата си жена. - Какво искате да пише в него? - пита служителят - Бонка умря - отвърнал той. - Можете да прибавите още няколко думи на същата цена. - Хм.. и продавам стар голф!

няма нови новини
Днес: 70
hot
най-четени новини в момента
сега
2821
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ГОРЕЩО В ПИК: Борисов показа уникални кадри от "Хемус" и разкри кога ще пътуваме по нея: Над 4000 души работят на трасетата. Всеки ден, камък по камък - буквално разрязват планината (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
САМО В ПИК: Пълен хороскоп на топ астроложката Алена за празничния ден - щастието каца на рамото на Раците, трудности вгорчават деня на Девите
x