Вход
София
Времето в София 9 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с първи разкрития за скандала с разпределението на делата: IT специалисти от ВСС не допускат одитори до системата. Доверието в съдебната власт е сериозно разклатено! (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с първи разкрития за скандала с разпределението на делата: IT специалисти от ВСС не допускат одитори до системата. Доверието в съдебната власт е сериозно разклатено! (ОБНОВЕНА)

на 03.04.2020
63261
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Прокуратурата с първи разкрития за скандала с разпределението на делата: IT специалисти от ВСС не допускат одитори до системата. Доверието в съдебната власт е сериозно разклатено! (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.04.2020
0
63261

Прокуратурата разкрива подробности за образувано досъдебно производство в Софийска градска прокуратура по сигнал на членове на Висшият съдебен съвет.

Както ПИК съобщи по-рано днес в съдебната система гръмна огромен скандал, след като стана ясно, че има съмнения относно системата за разпределение на дела, въведена от Христо Иванов от ДеБъ и оскандаления съдия Калин Калпакчиев, и подкрепяна от Лозан Панов. 

Прокуратурата води досъдебно производство срещу неоторизирани лица, които са имали достъп до системата за разпределение на дела. Потребител с достъп до районен съд Враца е имал възможност да разпределя дела където се сетите, каза в началото на брифинга говорителката на главния прокурор Сийка Милева.

Прокуратурата бе уведомена, че на външния одитор, на който е възложена проверката, не му е бил осигурен пълен достъп до сървъра на системата във ВСС. Достъпът е отказан от ай ти специалистите на съвета, а този достъп е от изключително значение за разкритие на данните и би позволил да се установи кой и кога е имал достъп до системата и дали са изтривани ай-ти адреси на хора, които са имали достъп, а не би трябвало да имат такъв до системата, затова има разследване. Трябва да се провери има ли злоупотреба и от кого е извършена тя, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Стартирани са разпити на първите свидетели, а това са хората, които са били заети с поддръжката на сървъра. Разследването е под специалния надзор на ВКП. Сигналите са изключително сериозни и подозрителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна при установяването на всички факти и без значение на какъвто и да било натиск, какъвто допускаме, че ще има. На карта е подложено доверието на цялото общество към една от трите власти, посочи говорителката на главния прокурор.

Тази практика е продължила пет години и сега прокуратурата ще уведомява обществото и ЕК за всичките си действия, тъй като през тези години съдебната система бе под мониторинга на комисията, подчерта Милева. 

Преди време бяха уволнявани масово ай ти специалисти, които сигнализираха в ПИК, че са махнати напълно неправомерно. Агенция ПИК ще направи допълнително проучване, за да разясни и даде на своите читатели повече информация по случая. 

Ето какво съобщиха по-късно и писмено от прокуратурата:

Софийската градска прокуратура (СГП) образува досъдебно производство по получен сигнал до главния прокурор от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с доклад за извършен одит относно информационната сигурност на Централизираната система за случайно разпределение на делата.

В сигнала и в приложения към него одитен доклад са посочени данни за констатирани „множество уязвимости с високо ниво на риск за сигурността на системата, голяма част от които може да доведат до пряка неоторизирана манипулация на данни“ при разпределението на съдебни дела. Установено е още, че „потребител с права за един съд може да разпределя дела на друг съд“. Прегледът и анализът за наличие и управление на журнални записи (логове) е констатирал съмнителна дейност от страна на конкретни IP адреси, чрез които са правени опити за компрометиране на системата. „Обобщеното заключение на експертите във връзка с проведения одит е, че ЦССРД е написана без фокус върху нейната сигурност и откритите уязвимости представляват сериозен риск за данните, които се обработват чрез системата“, посочват в сигнала си до главния прокурор членовете на ВСС. В него се твърди още, че одитиращата фирма не е получила пълен достъп до сървъра на системата, в това число и пълен достъп до защитната стена, което е необходимо, за да се установи кой и кога е имал нерегламентиран достъп до системата. В тази връзка на 03.04.2020 г. прокурор при СГП и експерт са посетили ВСС, където се намира сървърът на ЦССРД, за да бъде осигурен достъп до защитната стена.

За хода на досъдебното производство ще бъде информирана и Европейската комисия. „Фактите изложени в сигнала от членовете на ВСС до главния прокурор са изключително смущаващи и притеснителни. Прокуратурата ще бъде безкомпромисна в установяването на всички обстоятелства по случая, без значение на опитите за натиск, които ще последват след предприетите вече действия по разследване. В случая на карта е подложено доверието на цялото българско обществото в една от трите власти у нас, а именно съдебната“, посочи още говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 27978
архив

Пътувам в автобуса. До мен стои приятно, миловидно момиче. Слизаме на една спирка. Решавам да я заговоря. Тя пали цигара. Нееее... на нас с мама такава не ни е нужна...

няма нови новини
Днес: 11
hot
най-четени новини в момента
сега
1475
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! СДВР с разкрития за рекордното количество кокаин, спипан в Студентски град в София: Оценяват го на 10 милиона лева (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
ФОРМУЛА ЗА ЛЮБОВ: Това са съставките на щастливата връзка
x