ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов: Успяхме! България излиза и от третата вълна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов: Успяхме! България излиза и от третата вълна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

277207
на 22.04.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Проф. Костадин Ангелов: Успяхме! България излиза и от третата вълна (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов обявява последните данни за третата вълна на COVID-19.

препоръчано

"България излиза и от третата вълна! Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел и това, което много пъти, говорихме пред вас. Няма нито една червена колона в страната. Когато ме попитахте, какво ще коментираме какво се случва в страната, ви казах, когато изчезне червеният цвят. Успяхме!

През цялото време ни водеше разумът, дисциплината и интелектът на специалистите, които седят на тази маса. Убеден съм, че с това поведение, България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. На първо място искам да благодаря на всички български граждани. Благодаря ви, българи!", започна проф. Ангелов.

След това здравният министър прочете статистиката от вчерашния 21 април. "Задържаме хората, които са настанени в интензивните структури", съобщи още една добра новина здравният министър в оставка.

"През месец май темпът на ваксинация може да достигне до 50 000 души на ден. Днес ще вземем решение какво ще правим с ваксината на "Янсен" и можем ли да отворим зелени коридори за пета фаза", заяви проф. Ангелов.

Той отново призова да се спазват стриктно мерките, защото тази победа е крехка и се дължи на усилията на лекарите и санитари. "Благодаря на всички, които спазваха мерките! Трябва да ги спазваме още месец-два, докато достигнем колективния имунитет. Може да го постигнем в края на юли, а в най-лошия случай, в края на август", отчете той.

"Заболяемостта за последните две седмици е 460 на 100 000 души. Всъщност, вчера достигнахме 400, но това ще бъде отразено другата седмица", каза от своя страна доц. Ангел Кунчев.

По смъртност обаче оставаме на второ място в ЕС и на трето на Балканите, отчете още доц. Кунчев. Областите Разград и Видин вече са в жълтата зона, докато Варна и София-град са на обратния полюс.

"Не трябва да се сваля бдителността въпреки добрите тенденции", призова ген. Мутафчийски. "Миналото покачване имахме резерв от легла повече от 80%, предишното започнахме с по-малко от 30% заети легла. Това не е за пренебрегване, защото системата може да бъде пренатоварена през настъпващите празници. Нищо не е свършило!", предупреди той.

"Надеждата е във ваксината. Има няколко държави, които следя за себе си. Едни от държавите са Тайван, Нова Зеландия, Сингапур и Австралия. Те не допуснаха разпространението на ковид, мисля, че това е най-правилната тактика. Новите възможности са ваксинацията. Израел е добрият пример. Онзи ден Великобритания имаше 4 души починали, ние - 200. В Израел има нула нови смъртни случаи и нула новозаразени, това е достатъчно сериозен аргумент за ползата на ваксинацията", продължи ген. Мутафчийски.

Шефът на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов съобщи, че вече е потвърдено положителното съотношение за ваксината на "Янсен" полза/риск. "14 400 е първата доставка в България от миналата седмица", уточни той. И допълни, че на 26 април се очаква и втората пратка, която е от 24 000 дози.

От "Пфайзер" следващата седмица също се очакват доставки. "Модерна" също ще доставя вече всяка седмица, а доставките там ще бъдат от по 36 000 седмично.

Освен това, ЕМА продължава работата по оценките на ваксините на “Новавак“ и “Кюървак“. Там се очаква да има решение към месец юни. През май пък щяло да има инспекция в Русия, за да се види как се произвежда ваксината "Спутник V". Паралелно с това продължали и преговорите със "Синовак".

"Нека да ви кажем нещо, в което винаги съм вярвал. Ние сме лекари до гроб! Политици или началници, те са до време. Дали ще продължим да даваме тези брифинги, много зависи какви ще бъдат решенията, взети от държавата. Ние ще си изпълним нашите ангажименти до момента, докато това трябва да бъде направено. Да, доктор Симидчиев се обади с идеята да направим среща, на която да обсъдим важни въпроси. Тази среща ще се състои днес в комисията по здравеопазването. Ситуацията е много сериозна. Да, третата вълна ще отмине, но вирусът ще остане и много зависи какви решения ще се вземат и как ще се вземат. Понякога сме изглеждали непоследователни, трудно сме били разбирани. Успяхме да се справим с първата, второта и сега с третата вълна. Много се говори, много мнения хвърчат. В нашето поле няма място за политика, касае се за живота и здравето на хората. Вчера отидох в Народното събрание с ясна идея, залата ми се стори много по-разумна от предния път. В крайна сметка исках да дам ясен знак, че протягаме ръка към всички, здравеопазването няма цвят, хората са си хора. Всички сме нормални хора, имаме червена кръв, не сме благородници със синя кръв. Днес ще имаме възможността да защитим всичко, което сме направили до момента. Ако се състави правителство, ще е много добре, защото ще можем да си починем. Платили сме висока лична цена. Ако това не случи, на ход е президентът. Решенията трябва да бъдат бързи. Ясно е, че вече замириса на избори и предизборните кампании започнаха преди да сме надживели предходната кампания. Нашият фронт е един, не можем да си позволяваме да лъкатушим", отговори на въпрос на Ива Николова проф. Ангелов.

Той сподели, че нито той, нито някой от щаба, е получавал предложение да се присъедини към евентуалния нов щаб, който може би ще се сформира в близките седмици.

"Ще обсъдим с доц. Кунчев и с колегите какви да бъдат мерките за Великден и какви указания да бъдат дадени", заяви още проф. Ангелов. Той допълни, че в началото на другата седмица ще има и решение за хората, които влизат в страната ни и как ще става това.

"За зелените коридори, с центровете за ваксинация, максималният брой, които се допускат дневно, не надминава 5-6000 души. Разчитаме много и на личните лекари. Направи се възможност да бъдат заявявани количества чрез електронната система. МВР има възможност да предоставя автомобили, за да могат ваксините да стигнат до лекарите в отдалечените места. Защо мислим да отворим зелени коридори? Защото с темпа, максимумът без тях, е 20 000. Нашата цел е да достигнем 50 000 души ваксинарини на ден", отговори на други въпроси проф. Костадин Ангелов.

"Мерките трябва да продължат. Аз лично смятам, че извънредното положение трябва да продължи, доц. Кунчев входира доклад, с който се иска да се удължи с още месец. Мерките, които се взимат за Великденските празници, ще ви бъдат съобщени. Отново държа да подчертая, че е много важно всички показатели да бъдат следени на 12 часа и всяка една тенденция да се наблюдава и анализира в детайл", каза още проф. Ангелов за мерките в страната.

"Мерките ще ги обсъдим още веднъж с доц. Кунчев и ще вземем решение кое да остане, кое разхлабено или затегнато. Цената на "Пфайзер" не мога да коментирам, договорите са конфендициални, преговорите се водят от ЕК", подчерта здравният министър в оставка.

"Всеки българин може да се ваксинира навсякъде, където реши. Няма забрана някой, който е ваксиниран на едно място, да се ваксинира с втората доза на друго място", внесе повече яснота за начина на ваксинация проф. Ангелов.

"Българските мутации, хубавото е, че този вид вариант на вируса, се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойни", завърши брифинга проф. Ангелов.

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж САМО ЗА ДАМИ: Как да спечелите сърцето на един мъж
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов контрира Слави: Заял се колко струват изборите, да сметне и ваксините! 100 милиона му се виждат малко (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 209
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това