ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пълен провал за ППДБ и Борис Бонев - пак не го избраха за председател на Столичния общински съвет. От ГЕРБ: Ясно заявихме, че няма да го подкрепим и сме опозиция (ОБНОВЕНА)

ТЕМА

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пълен провал за ППДБ и Борис Бонев - пак не го избраха за председател на Столичния общински съвет. От ГЕРБ: Ясно заявихме, че няма да го подкрепим и сме опозиция (ОБНОВЕНА)

163867
на 20.11.2023
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Пълен провал за ППДБ и Борис Бонев - пак не го избраха за председател на Столичния общински съвет. От ГЕРБ: Ясно заявихме, че няма да го подкрепим и сме опозиция (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Втори опит: Столичният общински съвет се събира извънредно, за да си избере председател.

препоръчано

Припомняме, че при първия опит най-близко до заветните 31 гласа, необходими за избор на председател, беше Борис Бонев от ППДБ. Той обаче получи само гласовете на своите колеги от ППДБ, които са 23. Лидерът на "Спаси София" категорично отказва да преговаря с ГЕРБ за подкрепа, което може и да му коства председателскияпост.

Междувременно, в петък стана ясно, че Васил Терзиев е поканил през уикенда на среща председателя на ГЕРБ Бойко Борисов. Дали бившият премиер се е отзовал и дали ГЕРБ и ППДБ са си стиснали ръцете и в Столичния общински съвет, предстои да разберем.

"Днес най-вероятно няма да се стигне, но затова огромна отговорност носи най-голямата група, защото подходът им е сбъркан“, каза Иван Таков от БСП.

Според него, за София и гражданите, най-ужасно ще е репликиране на сглобката и на местно ниво.

"Не знам колко напрегнати ще бъдат минутите, но на ГЕРБ халал да им е новата сглобка, ние ще бъдем опозиция“, заяви още Таков.

"Разбрали сме ще говорим с цялата група след това“, лаконично, но и загадъчно, Антон Хекимян каза дали от ГЕРБ ще подкрепят кандидатурата на Борис Бонев. 

Самиян Бонев пък избяга от журналистите преди заседанието и побърза да се скрие в заседателната зала.

"Не очаквам сега да се случи“, беше прогнозата на Ваня Григорова преди заседанието.

При 60 присъстващи в зала започва заседанието, отчете водещата заседанието. Васил Терзиев не е в залата.

От името на ППДБ-Спаси София, кандидатът е добре познат - Борис Бонев. 

От името на "Възраждане“ - за председател беше номинирам Красимир Гълъбов.

БСП издигна за кандидат Диана Тонова, която беше номинирана и предишния път.

Пламен Данаилов пък е кандидатът на ИТН в надпреварата кой да стане председател на местния столичен парламент.

Георги Георгиев от ГЕРБ обърна внимание, че кметът Васил Терзиев, трябва да е в залата, защото такова е изискването в ЗМСМА.

"Държим кметът да бъде тук. Той търси подкрепа по политики, а неговата работа е бъде тук и да каже кои са тези политики, по които търси подкрепа“, заяви Антон Хекимян. 

Иван Таков също поиска Васил Терзиев да дойде в залата. "Старите грешки не трябва да се повтарят“, посочи той.

Карлос Контрера от ВМРО попита ППДБ, защо те отново са издигнали Бонев за председател на съвета. Той изтъкна, че като представител на ВМРО, до момента не е бил потърсен за разговори, нито пък от трибуната станало ясно какви са мотивите отново той да е кандидат.

"Вашият инат ще ви изяде главата накрая, защото очевидно виждате, че съпротивата срещу Борис Бонев, е голяма“, завърши Контрера.

От думите на председателстваща съвета стана ясно, че Васил Терзиев в момента бил в министерството на финансите при Асен Василев.

От ИТН поискаха почивка между 15 и 30 минути, за да дойде Васил Терзиев в залата, естествено след края на срещата му с Асен Василев. 

Предложението за почивка не беше прието от залата. От ГЕРБ пък направиха предложение за гласуване - прекратяване на днешното заседание докато в съвета не дойде Васил Тервиев.

В 10:55 часа все пак беше дадена 30-минутна почивка. 

"Това, което се случва е, че колегите от ППДБ-Спаси София казват, че искат да водят дебат по същество, а ние твърдим, че без кмета на София, който прави политически совалки, основно вляво, нека си се разберат. Ние искаме от него информация, а междувременно поискахме да се проучи състоянието на план-сметката, отново няма да можед да подобрим чистота в града. Няма нищо нелогично при това кметът да не е на заседанието. Къде е екипът на кмета, той няма още заместници. Не зная защо те съобразява срещите си с общинския съвет. Той си знае, в случая, когато има политическа дискусия, надявам се не отива на уроци как се влиза в дълг, защото публичният дебат е докрая на 2026 г. ще имаме дълг от 66 млрд. лв.“, каза пред камерата Прошко Прошков от ГЕРБ.

"Настояваме кметът да присъства на първото заседание. Виждаме, че той лидира процеса по търсене на мнозинство. Васил Терзиев, по време на погрома в четвъртък вечерта, изпрати покани до лидерите на партии, но не чухме дали ще търси подкрепата за Борис Бонев. Ние искаме Терзиев да бъде тук, да каже как са протекли тези разговори, търсил ли е подкрепа за Бонев и дали ако няма мнозинство, ще оттегли Бонев. Този процес, виждаме, блокира работата на Столичния общински съвет. 

Притеснеми сме какво се случва с план-сметката, която трябва да бъде гласувана докрая на годината и явно още не е качена. Терзиев не е представил още екипа си. 

Когато месеци наред се обяснява, че не търсят подкрепата на ГЕРБ, ние какво да правим там? В този момента ГЕРБ-СДС са опозиция и работа на най-голямата група е да си намери мнозинство“, каза Антон Хекимян.

"Явно такава е договорката - Терзиев да бъде кмет, а Бонев - председател. По време на кампанията те се държаха така, сякаш това вече им е дадено“, продължи Антон Хекимян. 

Реален дебат и аргументи защо трябва да е той, така и не чухме. Ние чухме, че трябва да е той и това е, отбеляза Антон Хекимян.

"Ние не сме го номинирали. Ще повторим избора си от миналия път“, заяви Вили Лилков като допълни, че няма намерение да се кандидатира за председател на СОС.

"Трябва да уважаваме всички общински съветници, тук визирам г-н Терзиев. Решението е да седнат групите общински съветници, а не да търсят байпас Терзиев и неговия екип, за да видим по кои приоритети имаме единомислие и по кои не. Ние такива разговори не сме водили. Личното ми мнение е, че няма да подкрепя нито един от представителите на ППДБ. Те заляха със спонсорирани публикации мен и моите колеги, като не позволиха да има нормална кампания и дебат. Бягството на Терзиев от СОС го видяхме и как избяга от дебат по телевизията“, коментира Ваня Григорова.

Бонев отново избяга от журналистите и техните въпроси, защо той така неистово настоява да стане шеф на Столичния общински съвет.

"Не съм спортен коментатор. Трябва да се застане и да се отговори на всички въпроси. Не ги знам какво правят, затова искаме да чуем кмета, той да каже какво е свършил тези дни с Корнелия Нинова. Не знам, объркано е положението. Всички софиянци губят, тези хора дойдоха с готов екип и мнозинство, но видяхме, че нито имат екип, нито мнозинство“, каза Георги Георгиев от ГЕРБ.

Бонев пък си скри в кабинета на Васил Терзиев, който обаче не е ясно дали е вътре. Пред вратата пък униформени полицаи охраняват и отблъскват любопитните журналисти. След него в кабинета влязоха и всички съветници от ППДБ-Спаси София.

Ваня Григорова определи Борис Бонев като упорит, който си вярвал, че може да направи работата на СОС по-ефективна. "Ние знаем, че Бонев искаше да бъде кмет. Компромисът, който направи "Спаси София“ направи, беше този - да бъде председател на СОС“, допълни тя. 

Появи се и кметът Терзиев, който също не се спря пред медиите, а съветниците от ППДБ мълчаливи, отново влязоха в залата. 

"Има управленска и политическа дисфункция на ППДБ“, подигра се Карлос Контрера на случващото се. И определи като грешка двукратното кандидатиране на Бонев за председател на СОС.

Заседанието се поднови в 11:37 часа. Работата продължава с тайно заседание на Комисията по избор, която ще изготви бюлетината за избора.

След гласуването стана ясно, че няма избран председател. Борис Бонев получи 23 гласа, а Диана Тонова от БСП - 9 гласа. Така двамата отиват на балотаж.

И на балотажа не се стигна до избор на председател. Така съветът блокира, а следващото заседание ще е на 30 ноември (четвъртък) от 10 часа.

Антон Хекимян каза, че нямало дискусия днес, а и от ГЕРБ нямало да отидат на каквато и да е среща, без да има необходимата покана. 

"Не чухме думи от Васил Терзиев, защо точно Бонев трябва да се избере. Чуваме, че се водят някакви разговори, но реално тези разговори, покана идва от Терзиев и да каже докъде е стигнал в преговорите за нов председател. Търсенето на политики ще продължи, но е ясно, че Бонев трябва да знае, че като избираш председател ти показваш кое е новото мнозинство в Общинския съвет. Ние ясно казахме, че няма да подкрепим Бонев и сме ясна опозиция от първия ден. Като сееш ветрове, ще жънеш бури. Какво ще бъдат гласовете на ГЕРБ за него? Ще обсъдим с групата и г-н Борисов. Търсенето на подкрепа е едно, търсенето на подкрепа за председател на общинския съвет - друго. Защо Бонев казваше "не“ на ГЕРБ през цялото време. Не сме обещавали ние на Борис Бонев председател на СОС. Това очевидно му е обещано от Терзиев“, каза още Антон Хекимян.

Георги Георгиев отбеляза, че в момента Васил Терзиев и Борис Бонев се опитвали да правят помен с чужда пита.

Въпросът е затворен за нас, чудим се защо се разиграват тези циркове, отбеляза той като припомни, че лично Бойко Борисов е заявил, че няма да подкрепят кандидатурата на Бонев.

Разговори защо се предлага тази кандидатура и с какво е ценна, нямаше, завърши Антон Хекимян.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 24 юли - сблъсъци на работното място за Лъвовете, Стрелците да не действат импулсивно
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията Исторически парк изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО) ГОРЕЩО В ПИК TV! Комисията "Исторически парк" изслушва министър Калин Стоянов (СНИМКИ/НА ЖИВО)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК