Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Пълна лудница в парламента! БСП с нови циркове - ревна за Борисов на фона депутати със защитни костюми и маски, протака нарочно приемането на Закона за извънредното положение (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Пълна лудница в парламента! БСП с нови циркове - ревна за Борисов на фона депутати със защитни костюми и маски, протака нарочно приемането на Закона за извънредното положение (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

на 20.03.2020
82954
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Пълна лудница в парламента! БСП с нови циркове - ревна за Борисов на фона депутати със защитни костюми и маски, протака нарочно приемането на Закона за извънредното положение (НА ЖИВО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
20.03.2020
0
82954

Депутатите се хващат гуша за гуша заради Закона за извънредното положение. Квесторите в залата раздават маски на народните избраници, заседанието започва след минути. Някои от депутатите се появиха дори със защитни костюми

ВАЖНО! Адвокат: Гражданите няма да загубят правата си при извънредното положение

ВАЖНО! Адвокат: Гражданите няма да загубят правата си при извънредното положение

Достъпът на гражданите до съда е физически ограничен, но...

на 18.03.2020

След 8-часово инфарктно заседание вчера Правната комисия прие нормативния акт, като включи и предложенията на БСП за спекулата, въпреки че социалистите напуснаха залата. Днес лидерката им Корнелия Нинова продължи да настоява да бъдат отменени плащанията на тока, водата и други битови сметки от гражданите, което срещна остър отпор от останалите парламентарни групи.

За сметка на това бяха спрени процесуалните срокове и арбитражните и изпълнителните съдебни производства.

От трибуната Корнелия Нинова призова премиерът Бойко Борисов да дойде в залата и да отчете какви за запасите в Държавния резерв. Според нея, само той можел да отчете наличните провизии в него, защото отговарял пряко за него. Предложението й обаче не беше прието от народните представители.

В залата депутати са със защитно облекло, а заместник-председателят на Народното събрание Веселин Марешки изби рибата, като се появи на трибуната в същото облекло. 

След гласуване за допуск, в пленарна зала влезе директорът на военния резерв и това наложи заседанието да бъде засекретено, защото данните, които той предстои да изнесе, представляват държавна тайна.

Филип Попов от БСП взе думата при разискванията, че законът е съвсем различен от този, който е приет на първо четене и нямало да подкрепи дори и заглавието на закона. "Това е в нарушение на всички нормални процедури", изсъсква той.

Веселин Марешки отново взе думата и се похвали, че преди 4 години е повел борба с картелите в горивата, всички му се смеели. Тишината за спекулата в този сектор била и радиомълчание, продължи демагогства от трибуната той. "Гечев се изказва на мой гръб, че данъците и акцизите били фиксирани на плаваща цена. Дори и на първокласниците е ясно, че 60 ст. са 60% от 1 лв., а 60 ст. от 1,20 лв. е 50%, това няма какво да го обяснявам на един професор. Гледам към вас, че вие се упражняване на мой гръб", обърна се Марешки към редиците на БСП за цената на горивата.

"Влязохме с маски преди година, не при народните представители, а богоизбраните, защото тук се имат за богоизбрани. Хора се изказваха за дебили, чеп за зеле. Смяхте ни се най-гнусно на 19 февруари, когато искахме препитване на министрите на здравеопазването и вътрешните работи. 19 февруари, имаме записи, свиркания, укания, викове. Днес сме 20 март, за да коментираме мерки, месец, след като сме подали сигнала. Българският парламент трябва да остане и да работи. Единствените, сутринта идвах насам, които не спазват тези ограничения, това са хората в "Столипиново" и в Народното събрание. Народните представители не спазват собствения си закон. Такъв пример ли даваме, отново права и привилегии на народните представители. Айде да си направим тестове и да видим колко болни има и ще тръгнат да разнасят заразата", вдигна градуса на напрежението в залата той.

Валери Жаблянов скочи на Марешки и настоя той да заеме мястото си на трибуната в същия вид, в който той се яви в пленарната зала, защото поведението му било непристойно, а видът - неугледен и недостоен за българската държава. 

"Г-н председател, вразумете самозабравили се хора, които само търсят изява. Моля ви, когато излязат такива с неприлични, да не кажа незаконни, искания, такива изказвания да се прекъсват веднага, защото се заблуждават българските граждани. Излиза, че когато спазвам закона съм нарушител, а Жаблянов, който не спазва разпоредбите на генерал Мутафчийски, е народен трибун", отговори му разпалено Марешки.

Десислав Чуколов от "Атака" определи закона като болшевизъм и заяви, че той и колегите му, няма да подкрепят така предложения закон. Освен това с действията си, той се месил в работата на вероизповеданията. Той влезе в остра разпра с водещия заседанието Емил Христов. "Тоя закон ще затвори храмовете като магазин "Билла", ще чакаме да се молим, през два метра, като на опашка!", възмути се Чуколов. 

Красимир Ципов направи предложение, което беше прието с почти пълно мнозинство, да бъде удължено работното време до приемане на закона. 

Циркът стана пълен, след като Георги Свиленски взе думата и се изцепи, че днес се гласувал друг закон. Емил Христов не се съгласи с него и препирнята избухна с нова сила. Клисурска от БСП опита да тушира напрежението, но само привидно. Социалистката се оплака, че законът е сменен между двете четения, като сменено е дори и заглавието му. Явор Божанков, който е съпартиец на Клисурска я поправи, че провалът бил за управляващите, а те и съпартийците им нямали нищо общо с това.

Евгени Будинов от ГЕРБ определи случилото се преди седмица в залата - единодушното приемане на извънредното положение, като красиво. Той определи държанието на социалистите като номера от 1997 г. "Ясно е, че не сте за пример, но не ставайте за резил", посече ги той.

"Предлагат се глупости. Предложи се нещо, което няма нищо общо с парламентарната практика. Законът беше 5 странички, сега е 50", продължиха да разпалват огъня от БСП, този път чрез Георги Гьоков. Съименникът му Лазаров от ГЕРБ обясни, че е променена само една дума в заглавието на закона.

Иван Ченчев от БСП продължи да налива масло в огъня. Според него, председателстващият Христов нямал никакво право да му дава каквито и да било обяснения. Той си позволи да отправи и забележки към Емил Христов, на което той реагира, особено след обвинението, че това, което днес се случва в Народното събрание, се криело нарочно от хората. 

Георги Лазаров отново взе думата. "Кажете, че сте против извънредното положение, кажете, че не искате никой да се грижи. Кажете го и да вървим към приемането на закона". Валери Жаблянов го обвини, че му били вложени думи, които не бил изказвал. Според него, армията щяла да гони вируса по шосетата.

Йордан Цонев от ДПС, който се появи в залата със защитни очила, предложи да се сложи край на едночасовите разправии по заглавието. Предложението му беше подкрепено от 90 народни представители. В крайна сметка заглавието на закона беше прието с 98 гласа "за" и заседанието продължи по същество. 

Подир това думата взе Корнелия Нинова. Тя оспори член първи на закона. "На 13 подкрепихме решението и смятаме, че това беше правилното поведение. Разбираме опасността. Призовавате за единство, съгласие и консенсус, но върху какво? След обявяването изпаднахте в хаос, в неадекватни мерки, които ще донесат и политически последици. Защото, политиите на 21 в. снощи обявиха чрез ЕК субсидии, опрощавене на корпоративен данък, средства в помощ на всеки потребител, подкрепа за домакинствата - ето така се държат големите държавници. Какво от това виждаме в закона? Нищо. Отнемат се права, засилват се репресиите, подслушване на хора", използва дебатите за поредната си демагагска реч червената лидерка.

"Някои забравиха извънредното положение. То затова е извънредно, защото е извън реда, извън нормалния ред на функционирането на държавата и обществото. Ситуацията не е нормална. Ние се намираме в криза ин е може никой от нас да каже колко време ще продължи и колко тежки ще бъдат нейните измерения в отделните сектори на икономиката. Вероятно има и хаос, прави се всичко за три дни. Определени мерки трябва да бъдат въведени веднага. Не е ясно колко ще загубят всички. Всички сме еднакви пред този вирус и няма значение кой е от БСП и кой от ГЕРБ. Това, което се случи, не подоба на тона, който се води в този парламент. Определени държави, били за пример за нас, политици на 21 в., се провалиха. Политици, които сме смятали за далеч по-умни от нас, се изложиха, провалиха се. Може би другата или по-другата седмица ще бъдат гласувани още мерки. Не сме на коледен базар, за да раздаваме пари", посече БСП Тома Биков.

Все пак депутатите проявиха нужната отговорност и страстите в залата се успокоиха. Народните представители влязоха в нормален режим на работа и предложенията член по член биваха приемани бързо и акуратно.

Хасан Адемов от ДПС пък заяви, че въпросът с платения годишен отпуск, не е уреден, а предложените текстове са объркващи и всеки работодател би ги тълкувал както му е угодно. "Не смятам, че има противоречие в текстовете, те могат да се изпълняват и така, но е важна волята на вносителите, а това е Народното събрание", заяви той.

От БСП пък се изказаха и срещу мерките, според които, в борбата срещу коронавируса ще се включи и армията. Участието й в подобни акции била упомената в Закона за въоръжените сили. Ако се допусне и армията, какво ще прави жандармерията, попитаха социалистите. Генерал Константин Попов им отговори, че на армията се разчита в трудни момента, нашите войници са много добре подготвени и може да се разчита на тях. 

Темата за армията и участието й в спазването на мерките на извънредното положение вкара депутатите в безсмислени дебати, които отегчиха малцината зрители пред екраните, както и самите народни представители. Точка за кратко сложи председателката Цвета Караянчева, която пусна депутатите в почивка, защото пленарната зала следвало да се дезинфекцира.

Напористият социалист Крум Зарков завъртя вече до болка омръзналата на всички плоча, че с извънредното положение и предложените мерки, се ограничавали правата на гражданите, а хлъзгането в текста от извънредно към военно положение, било направено нарочно. "Няма как да не ни кара да се съмняваме, че се хлъзгаме натам. Вирус не може да се бори с автомати. Да не се окаже, че невидимият враг са правата на гражданите", пробва да уплаши хората копнеещият за Народен съд доверен човек на Корнелия Нинова.

Валентина Касабов от НФСБ направи процедурно предложение: "Забранихме кинотеатрите и театрите, но големият театър продължава да забавлява зрителите, особено драмсъстава вляво. Процедурата е следната - прекратяване на разискванията", изобличи държанието на депутатите вляво националистът. Естествено, тук скочи другият копнеещ за саморазправа - Валери Жаблянов, който заговори за принципи и спазване на Конституцията, който заключи, че в момента нямало терористично положение, нито пък крайни и радикални елементи се разхождали по улиците, за да се налага армията да се включи в акциите на държавата за спазване на разпоредбите на Националния щаб.

Доц. Младен Михов от ВМРО изказа несъгласието си с твърденията на левите депутати. Според него, българският войник и българският полицай, внушавали респект у гражданите, а не ги плашили. "Не приемам политика основана на това, че българският народ трябва да се плаши с българската армия. Затова не приемам цялата ви конструкция", заключи патриотът.

Гледайте НА ЖИВО В ПИК TV!

Сподели:
свързани новини
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 1512
архив

– Абе Васе, тая мрежа дето я рекламират - 4G, добра ли е?
– Добра е, бабо! Защо?
– Ми, оти ми не купиш от нея двайсетина метра, да си заградя кокошките на село, бе...

няма нови новини
Днес: 177
hot
най-четени новини в момента
сега
2997
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Премиерът Борисов с първи думи след свидетелските показания: Прокуратурата угажда на Румен Радев (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Астролог съветва: Не яжте животински храни, пазете си ставите
x