ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Решено, затягат мерките! Затварят училища, детски градини, ясли, заведения, молове и фитнеси. Спортът мина метър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Решено, затягат мерките! Затварят училища, детски градини, ясли, заведения, молове и фитнеси. Спортът мина метър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

127573
на 25.11.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Решено, затягат мерките! Затварят училища, детски градини, ясли, заведения, молове и фитнеси. Спортът мина метър (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Здравният министър Костадин Ангелов, социалният Деница Сачева и на икономиката Лъчезар Борисов обявиха новите мерки за борба с пандемията от коронавирус, които правителството прие на днешното си заседание.

препоръчано

"Току-що свърши правителственото заседание и взехме мерки извънредната епидемична обстановка да бъде удължена с 2 месеца, считано от 1 декември. Взехме решение за следните противоепидемични мерки, които влизат в сила от петък и продължават до 21 декември", коментира проф. Ангелов.

1. Преустановяват се всички присъствени учебни занятия -  в това число влизат всички ученици от 1. до 12. клас. Преустановяват се всички извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда за всички възрастови групи. Преустановява се обучението във всички висши училища. Преустановява се обучението във всички присъствени и групови занятия в езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Преустановяват се посещенията в детски градини и ясли, както в детски центрове и клубове, предоставящи организирани групови услуги за деца.

2.Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

3. Преустановява се провеждането на всички групови културни и развлекателни мероприятия. Изключения се допуска по отношение на театрите при заетост на местата до 30% от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция най-малко от метър и половина и задължително носене на предпазни маски.

4. Не се допуска провеждането и организирането на частни събития и тържества с повече от 15 души.

5. Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18-годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над 18-годишна възраст и международните спортни състезания за лица до 18-годишна възраст се провеждат без публика.

6. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете.

7. Преустановяват се посещенията в игралните зали, казина, търговските центрове и търговските центрове тип мол.

8. Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома и офиса.

9. Преустановяват се груповите пътувания и екскурзиите.

По думите на здравния министър не се налага вечерен час, а парковете и градините остават отворени.

"Трудно решение за правителството, но не мога да спестя благодарността си за това навременно решение", обяви проф. Мутафчийски. 

"Всички държави, които достигнаха тези нива на заболеваемост и смъртност, предприеха тези мерки, когато достигнаха нивата. Достигайки нивата над 600 на 100 000, България трябваше да вземе тез строги, въпреки че в сравнение с другите държави, са по-либерални мерки", добави той.

"Тук не става въпрос за затваряне на домовете. Целта е да се намали нивото на заболеваемостта, което според нашите анализи ще настъпи най-рано след края на втората седмица от въвеждането на мерките и намаляването на смъртността, което ще настъпи най-рано в края на втората седмица и началото на третата седмица", уточни проф. Мутафчийски.

По думите му това е абсолютно необходима мярка, защото в страната има достатъчно легла, но няма достатъчно медицински персонал, който да се грижи за болните.

"Човешкият живот е абсолютната ценност независимо какви са другите щети. Ние, като лекари, не можем да изповядваме друга ценност освен тази. Според нас трябва да се намалят до минимум контактите и според анализа по света училищата, моловете, ресторантите, нощните заведения, фитнесите и други са най-рисковите места", категоричен е началникът на Оперативния щаб.

"Ограничаването на контактите в тези места ще доведе до голям спад на рисковите контакти. Не претендираме за напълно затваряне на държавата, но това ще доведе до резултат. И той няма да стане с магическа пръчка, а ще дойде на края на втората седмица от въвеждането на мерките", допълни проф. Мутафчийски.

По думите му така ще се даде възможност на нашите сънародници да посрещна с по-спокойно коледните празници, а намалените нива на заболеваемост ще намали темпа на пандемията и ще даде възможност на повече здрави хора да посрещнат ваксините, които са на прага.

"Това е мярка, която е с точно определен срок. Ние видяхме от Израел и други държави, че този срок носи необходимия резултат", заключи професорът.

Проф. Ангелов уточни, че мерките ще влязат в сила от петък вечерта.

"В момента Европа е континентът, който продължава да е в разгара на пандемията. В Европа е най-висока заболеваемостта, най-висока е и смъртността", коментира доц. Кунчев.

"С въвеждането на мерките моето лично убеждение е, че с тях ще успеем да стигнем до плато на заболеваемостта. В Европа и извън Европа има страни с по-строги мерки, където не можеш да излезеш от вкъщи, без да кажеш на полицията. Когато говорим за това кога се вземат едни мерки и какви да бъдат те, това е решение на един много задълбочен научен анализ", уточни главният държавен здравен инспектор.

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов обясни, че с въвеждането на тези мерки ще се даде възможност на лекарите да могат с още по-голяма компетентност да лекуват пациентите. Проф. Балтов увери, че има достатъчно лекарства и се откриват нови центрове за взимане на кръвна плазма. "Тези мерки ще дадат глътка въздух на нашите колеги, които са на предела на силите си", добави директорът на "Пирогов".

"Давайки този диапазон от три седмици, ние не само ще позволим на повече хора да се излекуват и да бъдат излекувани, но ще дадем възможност и на лекарите, които сега боледуват, да се върнат на първа линия, докато дойде повсеместното ваксиниране на желаещите в България", заключи проф. Балтов.

Социалният министър проф. Сачева обяви, че социалните мерки продължават да действат, а хора в неплатен отпуск със среден доход до 910 лева от глава на населението, ще могат да се възползват от минимална работна заплата.

"Имаме нова мярка за затворените бизнеси. Работещите, които са осигурени на 8-часов работен ден, ще могат да разчитат на 24 лева на ден. На практика за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник и ще се изплащат директно на работещите в неплатен отпуск", обясни тя.

По думите й обезпечаването на всички мерки ще струва на държавата между 350 и 400 млн. лв.

Деница Сачева обясни, че продължава изплащането на допълнителните средства за всички медици.

Икономическият министър Лъчезар Борисов обясни, че тези мерки ще траят три седмици и това се гарантира на бизнеса. Сектор търговия остава отворен, а правителството продължава да търси механизми за компенсация на затворените бизнеси.

"Всяка страна взема решение на национално ниво. Франция и Германия взеха решения да не затварят училищата, но повечето страни ги затвориха. Децата са най-активните преносители на заразата. Имам надежда, че грипът хе ще закъснее, хем ще е доста по-ниска интензивността на пандемията. Когато говорим за училищата, там не прекъсва грипният процес", сподели доц. Кунчев на въпрос за затварянето на училищата.

"Всичко, което не е включено в тази заповед, е разрешено", каза проф. Ангелов на въпрос дали басейните ще бъдат затворени. По думите му малките магазинчета за търговия ще продължават да работят, като изключение правят само моловете, защото там хората освен за пазар, го ползват и за развлечение.

На въпрос на ПИК TV за протестиращите, които горят маски и продължават да се струпват без нужните противоепидемични мерки, проф, Мутафчийски обясни, че не може да коментира протестите, тъй като е подписал декларация за аполитичност.

"Наясно сме, че тези мерки не могат да спрат разпространението на заразата, но могат да намалят темпа и да дадат глътка въздух на здравната система", заяви здравният министър.

"Не сме казали, че всички мерки ще отпаднат директно на 21 декември, а тогава ще започне разхлабването на мерките. Предстоят светли празници и лекарите, които са в болници, имат нужда да се приберат вкъщи, да видят своите деца и своите съпрузи и съпруги", категоричен е Костадин Ангелов.

"Постижение би било, ако заболеваемостта спадне от 30 до 50%. Това са хиляди човешки животи. Дори не може да се изказва с цифри", обяви проф. Мутафчийски на въпрос какви са очакванията за спадане на заболеваемостта след влизане в сила на новите мерки.

"Все още антигенните тестове в България не се приемат за алтернатива на ПСР теста" заключи министърът на здравеопазването.

Сподели:
Бомба x
Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия Задава се ретрограден Меркурий - как ще се отрази на всяка зодия
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО) ПЪРВО В ПИК: Борисов и правителството удължиха извънредната епидемична обстановка до 30 април! Досега са отпуснати 2 млрд. за запазване на заетостта и за подкрепа на бизнеса (ВИДЕО)
ново
Днес: 296
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това