ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Росен Желязков с гневни думи за провалената акция на българите срещу пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Росен Желязков с гневни думи за провалената акция на българите срещу пакета "Мобилност" (ОБНОВЕНА)

26371
на 26.03.2019
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Росен Желязков с гневни думи за провалената акция на българите срещу пакета Мобилност (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Спекулира се по темата за пакета „Мобилност“ 1 и по темата какво е направила България по време на европредседателството ни. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“ 1.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

„Оставам с усещането, че пакетът за мобилност, освен неговата оценка, не се познава. Това разбира се, е може би наша грешка в артикулацията“, каза министърът.

По думите му за това се допускат и спекулации по темата какво е направила България по време на председателството на Съвета на ЕС, както и интерпретации свързани с българския подход да търсим вината си в себе си. 

Утре наши и чужди превозвачи организират протести в столицата на Европейския съюз, както и у нас.

През 2016 г. тогавашният министър на икономиката във Франция прави законодателно предложение, с което във френското законодателство се въвежда правило за чужди водачи да получават минимална дневна ставка по френското законодателство, както и да са ангажирани с осигурителните права по френското законодателство. Самият пакет за мобилност обхваща множество теми, една от тях е тази, която споменах, коментира Желязков. Идеята е, че на едно и също място, за една и съща работа трябва да се плаща еднакво, допълни той.

Пакетът включва и въпроса за почивката, за контрола с интелигентния тахограф и т.н.Този законодателен акт, който съставлява изменение на редица директиви и регламенти, се предлага през 2016 г., а се поставя на обсъждане през 2017 г. по време на Малтийското председателство. Тогава се образува групата на единомислещите - 12 страни, сред които и България и първата декларация е протестна особено в сферата на конкуретноспособността. Първите преговори по отделните текстове започват по време на българското европредседателство, припомни министърът.

България предложи няколко компромисни текста, особено в сферата на командироването на шофьорите. Текстовете са в синхрон с ЕК. Към юни алиансът от група държави отказват да изразяват отношение по компромисните текстове, ерго отказват да се търсят решения, допълни той.

Министърът посочи, че председателят на ЕП Антонио Таяни е поискал преразглеждане на точката и отпадането й от дневния ред. 

Редица държави, които не са в нашата група на единомислещите показват колебливост при гласуването. Затова има разговори с държави като Португалия, Гърция, Испания, Словения, Хърватска. Изпратих писмо към колегите-министри с настойчиво искане да се гласува пакетът за мобилност да се гласува в следващия европарламент, обясни Желязков. 

Утре на Съвета по транспорт в Букурещ се събираме групата на единомислещите. В зависимост от резултата имаме среща с румънския министър на транспорта. Темата е недопускане на триалози в този мандат, каза министърът. 

Триалогът това са преговори и след това приключва приемането на текстовете. Ние ще настояваме пред румънското председателство да няма триалог, посочи Желязков. 

Протестът срещу пакета „Мобилност“ 1 обединява превозвачите от страните на единомислещите и показва реалното отношение към последиците от прилагането му. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на брифинг за пакета „Мобилност“. Министърът обясни, че организаторите категорично са заявили провеждането на протести. „Надявам се, че със съдействието на българските представители в ЕП, част от представителите на протестиращите утре ще бъдат допуснати в залата в Страсбург, за да присъстват. Напълно подкрепяме тази форма на изява, защото тя отива отвъд нашия национален демонстративен подход. Тя обединява превозвачите от страните на единомислещите, което показва всъщност реалното отношение към последиците от прилагането на пакета“, допълни още министърът на транспорта.

Българските шофьори основно работят на основен трудов договор, който е равен с минималната работна заплата и получават командировъчни средства по наредбата за командироване в чужбина. Браншът е съгласен в цялостното нетно възнаграждение да намери златното сечение: да не увеличава разходите на труд и да бъде защитен социалният статут на шофьорите, заяви министърът на транспорта. 

разчитам много на позицията на председателя Таяни. Той се соъбразява с нашата национална позиция. Това ни дава повод да отбележа, че останалите държави от групата на единомислещите, че разчита изключително много на България. Упреците, които се отправят....трябва да бъдем в момента повече от единни, а да не търсим виновник, посочи Росен Желязков. 

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 29 март - Лъвовете се радват на материални успехи, поредната интрига пречи на Скорпионите
ПИК TV x
ПИК TV! Зам.-шефът на Сметната палата, нарочен за служебен премиер: Съжалете ни! Жена ми от месец не спи (ВИДЕО) ПИК TV! Зам.-шефът на Сметната палата, нарочен за служебен премиер: Съжалете ни! Жена ми от месец не спи (ВИДЕО)
ново
Днес: 108
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК