Вход
София
Времето в София 13 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Румен Радев изнагля с изявление след проваленото вето за сделката за изтребителите - иска нови дебати (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Румен Радев изнагля с изявление след проваленото вето за сделката за изтребителите - иска нови дебати (ОБНОВЕНА)

на 24.07.2019
66110
58
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Румен Радев изнагля с изявление след проваленото вето за сделката за изтребителите - иска нови дебати (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
24.07.2019
58
66110

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратифициране на договорите, свързани със самолети F-16 Block 70, което днес бе отхвърлено от комисията по отбрана с 13 на 7 гласа. Поради важността на темата, държавният глава, който критикуваше нееднократно управляващите за избора на самолет, реши и устно да си защити мотивите. 

Комисията по отбрана в парламента на извънредно заседание отхвърли ветото на Радев за изтребителите и в петък това ще бъде гласувано отново и в пленарна зала.  Радев реши да изчака именно това заседание и след това направи изявление пред медиите в президентството.

От речта му обаче не стана ясно дали ще наложи вето и на промяната на бюджета, с която става възможно закупуването на самолетите.

"Това е дългоочаквана и необходима стъпка в модернизацията на ВВС и отрбанителните сили на страната. Тя не може да става за сметка на българските граждани. Възползвах се от правомощията си и наложих вето. Решението на правителството тези международни договори да не стават публични, задължават да се информира обществото. Задължителен е нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси", каза Радев.

Той отново заяви, че има скрити разходи, които България ще плаща тепърва, а и самият договор предлага промяна на клаузите едностранно от производителя.

"Поемането на задължения, свързани със скрити и неясни разходи, обвързват българските правителства. Освен това разходите по придобиването, включителното с емитирането на нов дълг, държа да подчертая - не конкретния самолет, а наличието на реални способности, изграждането на модерни способности, а в нашият случай липсва дори дебат. Кога ще придобием пълният необходим пакет, който гарантира многофункционалността на самолета?", попита Радев. 

"Кога ескадрилата Ф-16 ще придобие оперативна готовност? Кога, как и колко ще платим за всичко това. Всички тези обстоятелства генерират нестабилност за модернизацията на ВВС и излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и военноморските сили. Поемането на публични разходи, в страна с масова бедност, изисква максимална прозрачност и отчетност. Огромните разходи, които ще бъдат вложени в модернизацията на въоръжените сили, не са нито на правителството, а на българските граждани. Затова Народното събрание трябва да контролира изпълнителната власт. Нека не забравяме, че и правителството, и Народното събрание, носят отговорност пред българските граждани и българското общество определя тяхната легитимност", атакува правителството президентът.

Той изтъкна, че на българите се дължат ясни и категорични отговори. "Очаквам задълбочени дебати в НС", завърши Румен Радев.

Изявлението на държавния глава отново беше без възможност за задаване на каквито и да е било въпроси.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 34633
архив

- Давате ли кредити срещу честна дума?- Няма проблем.- А ако не ги върна?- Ще ви е срам, като се явите пред Всевишния. - Кога ли ще бъде това… - Ами ако не си платите до пето число на месеца, след шести някъде…

x
Борисов: Трябва да насочим вниманието си към възрастните и болните! Агресията на противниците ни плаши хората и показва истинските им лица (ВИДЕО)
x
ЗАПЛАХАТА COVID-19: Тези 5 характеристики правят коронавируса опасен
x