ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР с горещи разкрития за погромите и провокаторите от снощните протести - метежниците хвърляли бутилки по полицаите под команда, един е с обвинение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Крими

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР с горещи разкрития за погромите и провокаторите от снощните протести - метежниците хвърляли бутилки по полицаите под команда, един е с обвинение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

40382
на 15.07.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДВР с горещи разкрития за погромите и провокаторите от снощните протести - метежниците хвърляли бутилки по полицаите под команда, един е с обвинение (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

СДВР прави горещи разкрития за погромите и провокаторите от снощните протести, трошенето на Народното събрание и опитите за окървавяване на демонстрациите.

препоръчано

"Надали има човек, нормално и трезво мислещ, който да иска да възпрепятства упражняването на правото на протест. Българските граждани имат право на различно мнение и да шестват мирно. Нашата задача на институцията на МВР е да се опитаме да запазим живота и здравето на българското гражданство.

Притеснението ми е нормално и обяснимо. Вчера около 22 часа се появиха група провокатори. Свидетели сме на един феномен - всички знаете, че когато възникне някакъв проблем или някой има спешна нужда, се обръща към МВР. Няма как ние да се превръщаме в лошите и репресивен органи и полицията да поема всички негативи. Вие видяхте, че вчера категорично не бяха използвани помощни средства и сила. В момента ние сме единственият гарант за спазването на правата на гражданите. Няма да позволим група лица да опозорят протеста", каза шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Той допълни, че вече тези лица се издирват, за да бъдат изведени и неутрализирани. "Около 22 часа, след като тази група млади хора се опита да нахлуе в Народното събрание, ние предприехме действия за изблъскването им. Има задържани 6 лица, съпричастни към този вандалски акт. Тази сутрин сме установили още 7 лица, за които има безспорни данни, които участват в опит за метеж", съобщи още той.

"Има повдигнато едно обвинение за хулигански действия с особена дързост и цинизъм. Задържаното лице е задържано за 72 часа", казаха от Софийска градска прокуратура. Прокурор от прокуратурата заяви, че в скоро време ще бъдат привлечени под наказателна отговорност още лица. Обемът от материали обаче бил голям, но работата по досъдебното производство продължава.

"Част от лицата са криминално проявени. Задържанато лице има криминална проява за нанасяне на телесна повреда", допълниха от държавното обвинение.

Старши комисар Хаджиев заяви, че част от задържаните са имали сблъсък със закона по линия на наркотици. "Единствената ни задача е тези лица да бъдат установени и когато бъдат събрани доказателства, да бъдат обвинени", отсече столичен полицай №1.

Той наблегна и на факта, че под команда на дадено лице от тълпата, останалите хулигани са започнали да хвърлят стъклени бутилки по полицаите.

"Имаме двама пострадали колеги. Единият колега е от жандармерията, другият е изритан, видяхте всички, в корема. Нямам данни от самите протестиращи да има пострадали", съобщи още шефът на СДВР.

"От кадрите става ясно, че има определени групи от хора, които целят провокации. Говорим за самоконтрол на нашите служители, говорим за изключителен стрес. Не знам докога този самоконтрол ще издържи. Тези хора имат семейства, деца, стават обект на агресия, замерват ги с ацетон, боя, бутилки, павета", възмути се старши комисарят.

Той отново призова гражданите да шестват мирно, а полицията е гарант за сигурността им по време на протеста.

"В крайна сметка митингът и шествие са в разрез със законодателството - не се спазва Законът за събранията митингите и събранията. Нито е заявено с документ, какъв е маршрутът, къде е крайният пункт, кога е крайният час. Не са посочени организаторите, има хора с микрофони и мегафони. Има различни лидери, има разправии в самия протест. Това затруднява срещата и разговорите с тези организатори. Когато шествието рязко завива наляво или надясно, блокират се другите граждани, които също недоволстват, блокират се автобуси", заяви от своя страна заместник-шефът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Той съобщи и любопитния факт, че извъднъж много хора са се оказали със журналистически карти от незнайни сайтове и са се разположили снощи на стълбите пред Народното събрание.

"Факт е, че 100-200 човека, управляват всички. Не всички са платени, има малка група платени хора. Снощи почти всички се разграничиха. Обикновените протестиращи се разделиха вчера - едните се настроиха на страната на провокаторите, а другите се отдръпнаха", завърши Златанов.

Сподели:
Бомба x
Кето диетични опасности, за които трябва да знаете Кето диетични опасности, за които трябва да знаете
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Спипаха гаджето на Симона Загорова във финансови схеми - дъщерята на Глория пред раздяла с мачото САМО В ПИК TV: Спипаха гаджето на Симона Загорова във финансови схеми - дъщерята на Глория пред раздяла с мачото
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това