ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)

Политика

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)

126364
на 26.10.2020
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

СДС и Фондация "Конрад Аденауер" събират проф. Татяна Буруджиева, проф. Антоанета Христова, проф. Огнян Минчев и проф. Антони Гълъбов на втора дискусия за ролята на позиционираните в дясно-център партии за бъдещето на България.

препоръчано

Разговорът се провежда в присъствието на лидера на СДС Румен Христов и шефа на офиса на "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер в София.

Пред ПИK TV Румен Христов отбеляза, че за СДС е важно да се чуе мнението на хората-професионалисти. "Така или иначе, избори след пет месеца ще има. Вече сме в предизборна кампания и е важно за нас да обединим проевропейския, десния електорат", заяви той.

Христов заяви, че с ГЕРБ вървят в посока нова консолидация: "Тази коалиция не е конюнктурна, тя е добре обмислена. Не можеш да търсиш коалиции и партньори само когато те са във възход. Коалиции и партньори се търсят на идейна основа, а ние с ГЕРБ имаме такава, още повече, че сме и партии от ЕНП".

Той коментира и "неистовото желание на президента с оглед свикване на служебен кабинет". "Служебен кабинет се прави, когато има ситуация. А такава нямаше. Радев показа реваншизъм. И ако нямаше тези заявки за реваншизъм, предполагам, че Борисов щеше да подаде оставка. Но с тези закани е логично да продължиш мандата си, още повече, че изборите са след пет месеца".

На въпрос как ще коментира гафа на Радев в Естония, той заяви: "Това беше гаф. Най-малкото от президентската администрация трябваше да съобщят на естонските колеги, че президентът е бил контактен със заразен с коронавирус. Аз не виждам тук активно мероприятие. В крайна сметка тази администрация отговаря за себе си. Истината е, че едно президентско посещение се готви много дълго. Трябваше всичко това да бъде "прогонено" и да не се стига до този гаф".

"Не мога да кажа дали на Радев остават политически шансове, но се надявам следващият президент да бъде проевропейски, пронатовски и десен", заяви Румен Христов.

Проф. Антоанета Христова коментира на свой ред, че в момента се намираме в ситуация на тройна криза: "Хем е необходимо дясно управление, хем дясното управление трудно покрива т.нар. "меки политики" - образование, култура, социална политика. И най-важното - консолидация на десните партии: СДС, ГЕРБ, който се доказва като дясна партия, ДБ, която очевидно не може да намери своето позициониране и още една - КОД, партията на Петър Москов. Всичко заедно могат да си дадат онази многопрофилност на адекватното политическо поведение".

Доц. Татяна Буруджиева заяви: "За мен най-важното е партиите да функционират така, че демокрацията да се развива. Аз винаги съм казвала, че разпадът, унищожението, изчезването на системни партии води до това, че 30 години след  прехода ние имаме ситуация като в началото на създаването на Третата българска държава. Партии на "Фили" и "фоби", които все по-малко са ангажирани със защитаване интересите на българските граждани".

Тя подчерта, че единствената партия, която има 100% мобилизираност за изборите, е ГЕРБ. "В момента моето впечатление за БСП е, че всички са оставили ръководството да се справи със ситуацията. А това, което наблюдавам, ми показва, че със сигурност ще се появи нова партия. Така че това, което ще видим на изборите, ще е раздробена и достатъчно широка палитра и вдясно, и вляво", отбеляза тя и оприличи случващото се в предизборното политическо пространство като "Синдром на кукувицата".

Събитието бе открито от лидера на СДС Румен Христов, който приветства участниците и лекторите във форума. Той отбеляза, че поради здравословни проблеми доц. Огнян Минчев няма да дойде. Христов благодари на всички, които са с маски в залата и отбеляза, че колегите от ГЕРБ са отклонили поканата поради изолацията в партията, наложена след няколкото случаи на заразени в коронавирус, сред които и премиерът Бойко Борисов.

Шефът на офиса на "Конрад Аденауер" Торстен Гайслер в София приветства форума и изрази високата оценка за работата на управляващите в трудната ковид ситуация. "Въпреки "корона времето", България успява да се включи и в решаването на глобални проблеми като част от голямото европейско семейство", отбеляза той. "Щастлив съм, че днес са се събрали водещи социолози и политолози, които да споделят своя анализ за настроението на хората, за отговорността, която поема управлението, и бъдещата политическа визия на страната", допълни той.

Сподели:
Бомба x
7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка 7 неща, от които мъжът до вас се нуждае, за да имате щастлива връзка
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV! Борисов в Котел: Радев видя, че се сгромоляса митът, че може да управлява - загроби Северна България и съсипаха държавата! Затова започнаха да натискат Трифонов и вчера му отмъстиха с унижение и обиди от агитките им на улицата - Трифонов трябва да е премиер (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 111
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това