Вход
София
Времето в София 25 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ решава съдбата на виновните за спирането на БНР - сезира прокуратурата за нанасяне на натиск върху журналисти (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ решава съдбата на виновните за спирането на БНР - сезира прокуратурата за нанасяне на натиск върху журналисти (ОБНОВЕНА)

на 19.09.2019
24599
8
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: СЕМ решава съдбата на виновните за спирането на БНР - сезира прокуратурата за нанасяне на натиск върху журналисти (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
19.09.2019
8
24599

След като изслуша генералния директор на БНР Светослав Костов и Управителния съвет на националното радио за спрения сигнал на 13 септември между 6.00 и 11.00 часа, днес Съветът за електронни медии решава съдбата на виновните за кризата.

Според изявленията на главния прокурор Сотир Цацаров, причината е в заявката на техническия директор на БНР Пламен Костов, койато е уведомил генералния, че ще прави профилактика, но не му е съобщил, че ще прекъсне сигнала. Проверяващите са установили, че е имало пълна техническа възможност излъчването на програмата да продължи и че профилактика изобщо не се е налагала.

Цацаров обяви още, че Софийска градска прокуратура ще образува наказателно производство за длъжностно престъпление, за да разследва дейността на техническия директор Пламен Костов.

Днес СЕМ ще определи кого смята за виновен за създадената криза с прекъснатото излъчване на програмата на БНР и как ще бъде наказан.

"Една от неистините, че г-н Ивайло  Савов е уморен и не може да се справи с изборите. Това не е вярно", каза зам.-главният директор на "Хоризонт" в оставка Даниела Късовска незнайно как говорейки от името на друг човек.  

"Аз изобщо не смятам, че съм безгрешна", поясни на свой ред Силвия Великова и разказа как й се е обадил премиерът Бойко Борисов. Според нея Борисов звучал възмутено, когато й звъннал. Видимо било, че ГЕРБ изглеждат озадачени, "че им се тропосва това" и казал, че нямат нищо общо.

"Когато Костов ми обясняваше в Борисовата градина какво се случва, аз го попитах: "Дали да звънна на някого"", разказа Великова. Тя му предложила да звънне на Бойко Борисов, защото той й праща есемеси и че вдига на журналисти. Но Костов й казал, че няма натиск оттам. "Това сготвяне или ти, или радиото, звучи абсурдно", каза Силвия Великова. 

От СЕМ казаха, че е много тревожна и шокираща информацията, която е съобщена от работещите в радиото.  Те уточниха, че са реагирали на минутата, след сигналът на радиото е бил спрян. 

"Реагирахме бързо за спирането на сигнала. Писахме писма на г-н Костов да ни отговори. Имаме основание да сезираме правораздавателните отговори на базата на информацията, която чухме", поясни Бетина Жотева. 

СЕМ се оттегли на заседание. Не стана ясно обаче Бойко Борисов откъде е научил за случващото се със Силвия Великова и не бе отговорено на този въпрос, но пък се уточни, че той й се е обадил, а не тя на него. Неколцината журналисти, дошли на изслушването на Великова пред СЕМ, заявиха, че има и техни колеги, които пишат декларации в защита на Костов и вероятно го харесват. Самите те обаче не можели да работят с него и ако СЕМ не искал оставката му, те щели да напуснат, заяви групичката на Великова, рекетирайки органа в каква посока да вземе решението си. Не стана ясно обаче на база на какво да му се иска оставката, след като той не е знаел за спирането на радиото, а това е направено от техническия директор, както установи и прокуратурата.

След половинчасово заседание СЕМ стигна до заключението, че БНР е нарушило принципа за предоставяне на информация. "Какви санкции ще наложим, ще го решим на закрито заседание", поясни Бетина Жотева.  СЕМ ще сезира прокуратурата за нанасяне на натиск върху журналисти. Те нарекоха, че е извършен безпрецедентен натиск и цензура. Спирането на програма "Хоризонт" ставало без никакви технически причини.  Според СЕМ няма как ръководството на БНР да не е било в течение на случващото се. 

СЕМ решава утре за БНР

СЕМ решава утре за БНР

Съветът за електронни медии (СЕМ) обяви, че ще приеме...

на 18.09.2019

СЕМ призова генералния директор да си понесе отговорността, защото имиджът "му е банкрутирал". Тъй като казусът за оставката на Светослав Костов трябва да се разглежда от СЕМ в пълен състав, беше решено съветът да се събере на заседание в следващия петък. Тогава ще се обсъдят допълни факти около "безпрецедентния случай в БНР". 

СЕМ отправи покана към генералния директор да изрази своята позиция още утре. 

"Не съм трила никакви думи от протоколите си. Има фундаментален проблем още от времето, когато съм в СЕМ. Това, че съветът трябва да се качват пълни протоколи от заседанието", поясни Бетина Жотева. Това не включвало пряка реч. А това било излишно. На протокулистите им било трудно да свалят думите на членовете на СЕМ  и да преразказва, а не да има пряка реч. "При това превръщане има някаква редакция. Но това не значи, че ние си трием изказванията. Нашите заседания са публични", поясни Жотева. 

 

Сподели:
свързани новини
КЛЮЧОВ ДЕН: СЕМ решава за БНР КЛЮЧОВ ДЕН: СЕМ решава за БНР
Съветът за електронни медии (СЕМ) ще вземе решение по...
на 19.09.2019
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Смятате ли, че властта трябва отново да затегне мерките заради увеличените случаи от коронавирус?
Общо гласували: 6650
архив

В главата ми вече се роди план за убийство, идея за скриване на тялото и скриване на следите… А тя да вземе да се извини… Нищо де… Следващия път…

няма нови новини
Днес: 157
hot
най-четени новини в момента
сега
3998
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Борислав Цеков с разкрития за скандалите в президентството и призива на Радев за преврат (ОБНОВЕНА)
x
Астролог разчете знаците на звездите: Хвърлете всичко ненужно и старо
x