ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социологът Васил Тончев с най-нови данни за резултатите от изборите: ГЕРБ вкарва 75 депутата, ДПС - 40, Слави контролира ситуацията (ВИДЕО)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социологът Васил Тончев с най-нови данни за резултатите от изборите: ГЕРБ вкарва 75 депутата, ДПС - 40, Слави контролира ситуацията (ВИДЕО)

108988
на 09.06.2024
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Социологът Васил Тончев с най-нови данни за резултатите от изборите: ГЕРБ вкарва 75 депутата, ДПС - 40, Слави контролира ситуацията (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Основателят на социологическа агенция "Сова Харис" Васил Тончев влиза в студиото на ПИК TV с най-нови данни за резултатите от изборите.

препоръчано

"Главният извод е, че тези избори бяха излишни. Нищо ново, нищо различно, изгубено време за държавата в един много тежък и сложен период за нея. Според мен, те утежняват възможността да се направи ново мнозинство. С резултата, който има и се фиксира, ГЕРБ имат около 75 депутата, останалите три партии - по около 40. Значи две партии могат да направят около 115, ще е нужен трети партньор“, каза Тончев.

Той изрази и мнение, че легитимността би била много малка заради ниската избирателна активност.

"Отново сме в старата ситуация, в необходимостта на нови избори и преформатиране“, завърши Тончев.

“По какъв начин ППДБ и ДПС могат да влязат в коалиция?“, попита Васил Тончев. И допълни, че всякаква коалиция на ППДБ с ГЕРБ, ще нанесе и донесе огромни щети на формациите.

Според Асен Рашков, самоубийство за ИТН би било, ако влязат в сглобка с ГЕРБ и ДПС. 

"Победител в тези избори е Слави Трифонов, той държи златната акция, ако някой контролира ситуацията, то това е Слави“, посочи Тончев.

Тончев съобщи и първите данни за Европейския избор. "Ако ИТН влезе, ще обърка сметките, най-вероятно от ГЕРБ“, посочи той. Засега, ГЕРБ вкарват 6 евродепутати, ППДБ, ДПС и "Възраждане“ - по три места. БСП печели 2.

Около 350 000 души по-малко е била активността към 16 часа според ЦИК. Ако не е наваксано до края на изборния ден, то това би означавало, че активността ще е паднала под критичните 2 млн. души.

"Най-големият въпрос е дали ще се състави стабилно парламентарно мнозинство и какъв ще е хоризонтът му. Това се отнася пряко и за поректа на Румен Радев. Моето очакване е, според неговото поведение мисля, че това са доста радикални ходове и да слезе на нивото на политическите партии“, коментира Васил Тончев и евентуалния проект на Румен Радев, каквито заявки за негово появяване все по-настойчиво се чуват. 

Страхът от Радев може да е лепило за коалиция ИТН-ДПС-ГЕРБ да успее да състави някакво управление, изрази мнение Асен Рашков.

"Левите са чувствителни по отношение на Радев и намеса в партийните неща“, допълни Васил Тончев.

"Едно е ясно - от утре, отговорността е към ГЕРБ и персонално към Борисов. Дали той ще вземе мандата, не зная, той ще го обвърже с премиерския пост. Очакванията са какво ще направи той в тази ситуация. И ако не се стигне до властта, ще доведе до разочарование у гласоподавателите и защо хората ти дават това доверие. Предполагам, че ще има дълги преговори, топката ще се прехвърля в много посоки. ГЕРБ са длъжни да конструират изпълнителната власт“, посочи Тончев какво ще ни очаква от утре насам.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват САМО В ПИК! Топ хороскопът на Алена за последния работен ден от седмицата: Финансови проблеми за Рака, Лъвовете да не пътуват
ПИК TV x
Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО) Иван Таков пред ПИК TV: Нинова пречи на лявото обединение! Ето какво трябва да направим, за да е успешно (ВИДЕО)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК