Вход
София
Времето в София 28 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Спецсъдът реши дали братята Бобокови и зам.-министър Красимир Живков остават в ареста - ето какво се случи след 17-часова сага (ОБЗОР/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Спецсъдът реши дали братята Бобокови и зам.-министър Красимир Живков остават в ареста - ето какво се случи след 17-часова сага (ОБЗОР/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

на 31.05.2020
37882
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Спецсъдът реши дали братята Бобокови и зам.-министър Красимир Живков остават в ареста - ето какво се случи след 17-часова сага (ОБЗОР/ОБНОВЕНА/СНИМКИ)

Специализираният съд реши да уважи искането на прокуратурата и да остави в ареста Атанас Бобоков заедно с още четирима от групата - зам.-министър Красимир Живков, шефът на РИОСВ-Плевен Габриел Савов, Николай Миховски и Айгюн Еминов. Се бяха арестувани при спецоперация за далавера с боклуци и други престъпления, свързани с данъчни измами и злоупотреба с влияние.

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Бобокови в завера за ЧЕЗ и Летище "София"

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Бобокови в завера за ЧЕЗ и Летище "София"

Арестуваните братя Бобокови са имали мастити апетити в...

на 30.05.2020

Сагата продължи повече от 17 часа в неделния ден и приключи едва в един часа след полунощ на 1 юни.

Спецпрокуратурата поиска постоянен арест за единия от двамата братя Бобокови, за зам.-министъра и още двама души. Мерките бяха внесени в 8.30 часа в неделя сутринта.

В 11 часа защитата поиска да се запознае с материалите. Адвокатите на 10-имата обвиняеми продължиха повече от 4 часа да четат 66 тома с доказателства. 

Адвокатите не оспорват събраните доказателства и не оспорват те да се ползват в хода на делото. Един от адвокатите на обвиняемите заяви по-рано днес пред журналисти, че от 66-те тома доказателства само 4 са по същество.

Всеки от арестуваните е представляван от по двама адвокати.

Спецсъдът прие събраните писмени доказателства, както и писмените доказателства от защитниците на обвиняемите и данните за висящи дела на всеки един от тях.

САМО В ПИК: Ето истината за списъка с милионери на Бобокови

САМО В ПИК: Ето истината за списъка с милионери на Бобокови

Специализираната прокуратура публикува днес прелюбопитен...

на 30.05.2020

Същинската част на заседанието започна в 17,30 ч.

Според прокурорите по делото обвиняемият зам.-министър на екологията Красимир Живков е отправил заплахи към свои подчинени и към търговски дружества. Живков е в близки отношения с Атанас Бобоков от 2014 година, като зам.-министърът е издавал нотификации на фирмите на бизнесмена. С оглед на събраните свидетелски показания в РИОСВ-Плевен са назначавани хора от Красимир Живков единствено и само при одобрение от страна на Бобокови.

Според държавното обвинение има реална опасност Живков, в качеството си на длъжностно лице, заедно с останалите задържани, да повлияят на разследването. Магистратите са категорични, че престъпните деяния са извършвани повече от 5 години и обществената опасност е много висока, затова искат постоянна мярка "задържане под стража" за зам.-министъра на екологията и Атанас Бобоков.

Прокурорите по делото са категорични, че има насрочени редица експертизи, включително и в Министерството на екологията, и в случай че обвиняемият бъде освободен, той може не само да укрие доказателства, но и да окаже натиск върху свидетели.

Към настоящия момент са събрани доказателства, които сочат че Живков е извършил и други престъпления, за които се събират все още доказателства, обосноваха се магистратите в съдебната зала за искането си зам.-министърът на екологията да остане в ареста.

От обвинението смятат, че Савов може да извърши и друго престъпление и затова настояват той да остане за постоянно в ареста. Магистратите са категорични, че той е бил на пряко подчинение на Живков, като в правомощията му влиза издаване на разрешителни за третиране на отпадъци, както и осъществяване на контролната дейност.

Видно от показанията на защитените свидетели, както и от останалите, става ясно, че Савов е занижил изискванията за контрол на фирмите за съхранение и рециклиране на отпадъци, управлявани от Бобокови. Савов е действал с користна цел, като става дума за средства в особено големи размери.

Според обвинението Савов е извършил данъчни престъпления, такива против народното здраве, както и длъжностни престъпления.

Савов е автор и на други престъпления, за които тепърва ще се събират доказателства, обяви още прокурорът по делото. От обвинението поискаха най-тежката мярка за неотклонение.

Според един от защитниците въпросните фирми на братята Бобокови не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци. По думите на адвоката на Бобокови свидетелите по делото са хора, които най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

Един от прокурорите по делото заяви пред съдебния състав, че доказателствата са все още на ранен етап, а въпреки че защитниците на Бобокови твърдят, че фирмите им не са извършвали дейност, свързана със съхранение и рециклиране на боклуци, свидетелите по делото най-добре знаят дали такава дейност е упражнявана.

От държавното обвинение обясниха, че Бобокови не трябва да бъдат пускани на свобода, защото има реална опасност да се укрият или да извършат други престъпления.

В съдебната зала възникна и напрежение, след като съдията се скара на адвоката на Атанас Бобоков, че взема отношение и прекъсва заседанието, а защитникът поиска прокурорът специално да каже конкретните факти по делото, защото по думите му има разлика между Бобоков и зам.-министър Живков.

От обвинението заявиха, че по отношение на Атанас Бобоков са събрани доказателства, че обвиняемият е осъществил престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност. Магистратите обясниха, че има събрани доказателства от свидетели, явни и защитени, както и от претърсванията и става ясно, че има ясна връзка между Атанас Бобоков и Красимир Живков, както и останалите обвинени.

Установено е, че под ръководството и надзора на Атанас Бобоков са се извършвали всички назначения в РИОСВ-Плевен. Целта на всички е била насочена към генериране на огромни печалби от незаконен внос на отпадъци. Установено е към настоящия момент, че от неустановена дата Бобоков е участвал в организирана престъпна група заедно с останалите обвинени по делото.

За престъплението, към което е привлечен Атанас Бобоков, наказанието е от 3 до 10 години. Според обвинението има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, като е представител и управител на множество чуждестранни дружества и разполага с огромен финансов ресурс, което му позволява да се укрие в чужбина.

А фактът, че групата е действала години наред, води до извода, че има изградени трайни престъпни навици.

Според адвокатката на зам.-министър Живков никъде в събраните доказателства от свидетели не става дума него, а за зам.-министър Кънчев. Това сочело и в документите на ДАНС, като според свидетелите именно Кънчев е давал нарежданията на РИОСВ-Плевен. Според обвинението именно Николай Кънчев е отговарял за дълъг период от време за боклука у нас. Кънчев пък е от квотата на ВМРО.

Живков пък нямал никакво право да назначава или уволнява служители, твърдят още от защитата, като назначенията ставали обикновено след конкурс.

Издаването на разрешителни пък ставало след съгласуване с много дирекции и никъде в доказателствата не става известно Живков да е оказвал натиск върху когото и да е за издаване на разрешителни или нотификации. Един от свидетелите, Теофан Димитров, пък според защитата на Живков бил недоволен, че в качеството си на зам.-министър той го карал да прави множество проверки и неведнъж е бил отстраняван от работа. Адвокатката дори намеси името на премиера Бойко Борисов, който днес заяви, че още утре ще поиска оставката на Живков и така според адвокатката, той няма да може да влияе на делото, имал установени адреси, той е семеен, баща на четири деца, нямал възможност да влияе на досъдебното производство, а претърсванията както в неговите имоти, така и в министерството, вече са извършени.

Защитничката на зам.-министър Живков обяви, че той страда от подагра, хипертония на сърцето, както и от проблеми с коляното и престоят в ареста би създал риск за живота и здравето му.

От защитата му поискаха да не се взема никаква мярка за неотклонение и бяха категорични, че единствен, който може да носи някаква отговорност, е именно другият зам.-министър - Николай Кънчев.

Самият Живков заяви, че до този момент е работил за опазване на околната среда и живота на хората, като с ръка на сърцето си обяви, че не познава хората, с които е изправен пред съда. Виждал се е с Пламен Бобоков преди много години на международен форум, никога не е общувал с братята, няма им дори телефоните.

Единственият, който познава, е Савов и му се е обаждал, за да пита дали има проблеми с боклука. С Атанас Бобоков два пъти се е виждал, веднъж е говорил по телефона, знаел за проблемите в Плевен и днес научавал, че имало опасни отпадъци. Той се обърна към Савов да се изправи и да каже каква е истината.

Живков поиска да чуе от членовете, сочени част от организираната престъпна група, да кажат дали го познават и дали са имали връзка с него.

Атанас Бобоков проговори пред спецсъда и заяви, че никъде не се говори за отпадъци, боклук или подобни, а се развява една снимка, която е взета от дома му. Става дума бележка, на която са написани редица милионери у нас и суми срещу техните имена.

„Този списък съм го правил аз собственоръчно от една книга и в един от редовете пише „ние“, тоест аз и брат ми. Не можах разбера защо трябва да се споменават някакви милиони, 60-70 милиона. Излиза сега, че аз имам да давам тези милиони или имам да ги вземам. Не мога да разбера, защо точно по този начин трябваше да започва това оплюване на бизнесмена Бобоков. Аз имам да давам тези милиони на тези хора или имам да ги вземам“, заяви пред съда Атанас Бобоков. Той добави, че в килията дори се шегували с него да дописва и на тях някой милион, но Бобоков уточни, че имал да си ги взима тези милиони от въпросните хора в списъците.

Бобоков обясни, че започнало оплюване срещу него. „Ние имаме фирма за много милиони евро в Северна Италия в Ломбардия, най-стриктния в региона по отношение на отпадъците и да използваме потенциала, който имаме за скрап“, заяви Бобоков и попита какво чака всички над хиляда служители в групата „Монбат“. Атанас Бобоков почти през сълзи се обърна към съдията, че няма нищо общо със сочените за престъпна група лица. 

Минути след 22 часа трябваше да стане ясно и каква ще бъде мярката му неотклонение, като от прокуратурата поискаха той да остане в ареста, защото има достатъчно ресурс, за да се укрие в чужбина. Съдът се оттегли на заседание за повече от час и половина.

Така повече от 7 часа продължава заседанието за мерките за неотклонение на обвинените в организирана престъпна група за бокулк.

Адвокатите на обвиняемите заявиха, че нямало достатъчни доказателства, въпреки събраните 66 тома по делото, което им отне почти цял ден, за да се запознаят с материалите.

Според адвокатът на Бобоков - Илиян Василев, неговият клиент не знаел в какво точно е обвинен и обвинението било негодно. Доказателствата и свидетели пък, които били служителите на ДАНС, били не свидетелски показания, а лични впечатления и показанията им били еднотипни и говорели предположения, обясни защитникът. 

По-рано днес спецсъдът реши да пусне срещу 1 млн. лв. гаранция Пламен Бобоков, един от собствениците на "Приста Ойл". Той излиза на свобода срещу колосалната парична гаранция от 1 милион лева. 

Друг обвиняем от групата - Николай Миховски заяви, че не е предполагал, че един ден ще се яви като престъпник. Авторитетът му пред съпругата му, служители, колеги, приятели бил уронен. Според него не е направил нищо нередно и, ако имало престъпление, той ще си понесе вината и помоли да му бъде наложена по-лека мярка.

Пред съда се изправи и Айгюн Еминов, който е собственик и управител на фирмата „Феникс Плевен“, а според обвинението той е съхранявал опасни отпадъци. Васил Богданов пък е управител на „Монбат рисайклинг”. Той заяви пред съда, че работи във фирмите на Бобоков от 1993 година, прекарал е там над 19 години и, ако е бил непригоден е щял да бъде освободен. Той заяви, че е напуснал доброволно, и Бобоков го принудил да напише молба за напускане по здравословни причини.

Той скочи остро на адвоката на Бобоков Илиян Василев, че говори неверни неща в съда. Самият Василев прекъсна Богданов и се скара със съдията по делото, като се опита думите на Богданов да не се чуят. „Аз не смятам, че съм част от тази група. Напуснах групата „Монбат“, защото не бях съгласен за начина, по който се работеше с опасните отпадъци“, заяви още Богданов. Той допълни, че това, което е изложено от останалите не е вярно и той не се чувства част от това ОПГ.

„Цялото това нещо започна, когато аз бях изпълнителен директор. Аз съм подписал първия договор с първата фирма под натиск“, заяви Богданов, като се опита да обясни какви неща са правени във фирмите на Бобокови, но многократно бе прекъснат от адвокатите на останалите обвинени. Богданов бе категоричен, че не е подписвал договори, свързани със случая и спорните договори са подписвани лично от Атанас Бобоков и реално Богданов е бил изгонен, защото е отказал да участва. „Очевидно е, че аз и Айгюн сме бушоните по това дело и ще си понесем последствията“, заяви в заключение Богданов. 

Преди съдията да реши какви мерки да им определи, на всеки един от тях им бе дадено да изложат сами исканията си към съда. Живков заяви, че иска по-лека мярка, Габриел Савов поиска да бъде освободен. Атанас Бобоков пък заяви, че според него, за да бъде изчистено името му, трябва да остане без всякаква мярка. Миховски заяви, че според него е приемливо да има по-лека мярка, същото поиска и Богданов.

Сподели:
свързани новини
ПЪРВИ ДУМИ: Ето какво казват бизнесмени от списъка на Бобокови ПЪРВИ ДУМИ: Ето какво казват бизнесмени от списъка на Бобокови
Бобокови съм ги виждал един път през живота си, единият...
на 30.05.2020
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 141
архив

Вуте: - Абе, Нане, моеш ли да ми дадеш назаям каручката, оти моята се прехаби нешо? Нане: - Да кажем, че ме нема, те ме те, тука съм си. Да ти кажем, че каручката я нема, тея те, там си е. Затова, че ти отговорим уклончиво - Ти що си не е*еш майкята?

няма нови новини
Днес: 123
hot
най-четени новини в момента
сега
2356
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Премиерът Борисов с митрополит Николай в Пловдив: Без Господа нищо не може да се направи! (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Шестте зодии, които бързат да създадат връзка
x