Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Съдът: Огнян Донев е невинен за укриване на данъци. Фармацевтичният шеф пред ПИК: Не съм имал политически амбиции (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Съдът: Огнян Донев е невинен за укриване на данъци. Фармацевтичният шеф пред ПИК: Не съм имал политически амбиции (ОБНОВЕНА)

на 08.02.2019
55317
30
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Съдът: Огнян Донев е невинен за укриване на данъци. Фармацевтичният шеф пред ПИК: Не съм имал политически амбиции (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
08.02.2019
30
55317

Софийски градски съд прочете присъдата на олигарха и изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев за укриване на данъци като собственик на "Софарма". По-рано прокуратурата поиска 4 години затвор. Огнян Донев дойде в съда минути преди 9 ч и на призива на репортер на ПИК за коментар той подчерта, че ще говори след четенето на присъдата.  

Прокуратурата иска и затвор за съдружника на Донев Борис Борисов по обвинението за укриване на данъци.

Адвокатите на Донев и Борисов поискаха те да бъдат изцяло оправдани поради липса доказателства, че двамата да извършили данъчни престъпления. 

Софийският градски съд призна изпълнителния директор на „Софарма” Огнян Донев за невинен по обвиненията за укриване на данъци. Неговият съдружник в „Софарма” и изпълнителен директор на „Телсо” АД също беше обявен за невинен от съдия Даниела БорисоваОгнян Донев е шеф на "Софарма" и собственик на критичната към властта медия "Клуб Z". Той беше обвинен за укриване на данъци в размер на 62.8 милиона лева. Съпроцесникът му Борис Борисов, който е изпълнителен директор на компанията "ТЕЛСО" АД, е бивш акционер в "Софарма". Той беше обвинен за укриване на данъци за 7.5 милиона лева.

Прокуратурата твърди, че Донев е продал огромен брой акции на "Софарма" на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците. Сделките са сключени през април и май 2006 г.

Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 г., когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но не го е направил. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. 

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Прокуратурата удари поредния олигарх! Искат 4 г. затвор за Огнян Донев

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК: Прокуратурата удари поредния олигарх! Искат 4 г. затвор за Огнян Донев

Четири години затвор поиска прокуратурата за бизнесмена...

на 07.02.2019

Разследването започна през 2012 г., когато Огнян Донев и съдружникът му Любомир Павлов придобиха дялове във вестниците "Труд" и "24 часа". 

Обвинението срещу Борис Борисов пък е, че не платил близо 7.5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на "ТЕЛСО" в общ размер от 74 831 051 лв.

Делото започна с искане на прокуратурата за отвод на съдия Даниела Борисова, тъй като тя била предубедена, защото първо върнала обвинителния акт срещу подсъдимите за доразследвана, а решението ѝ било отменено от втората инстанция. Съдия Борисов отхвърли искането.

Прокуратурата ще обжалва решението на съда, стана ясно след делото. 

Разграничавам се от всички анонимни писания на медии, посочи Огнян Донев. За средностатистическите граждани тези неща са непонятни, чухте прокурора, че в центъра съм аз и "Софарма" - това публично дружество. С тази присъда съдът спаси капиталовият пазар в България, отсече Донев.

Това не е първото обвинение, което ми е повдигнато, няма и да е последното. Предходното за пране на пари беше още по-интересно. Не мога да правя сравнения аргументирано дали делото ми е свързано с медията ми. Г-н Любомир Павлов не е бил мой съдружник, нямам отношения с него, отговори той на въпрос на ПИК.

Професионалните среди и моите колеги са наясно със случващото се у нас. Но чужденците не са длъжни да знаят особеностите у нас и това срива имиджа на компанията ми, коментира Донев. 

Не съм реваншистки настроен, а и честно казано, след 7 години ходене по мъките първо ще си почина. Делото не е свършило и идеята не е да свърши скоро, смята той.

Беше ми казано, че тъй като съм имал амбиции да стана премиер, трябвало да бъда спрян. Но аз никога не съм имало такива намерения и съм искал винаги да се занимавам с това, от което разбирам, доктор съм на науките, мисля, че съм постигнал всичко. Не съм имал политически амбиции, а каквито амбиции съм имал, съм ги постигнал, заяви още той. 

Само вашата редакция иска да каже нещо с този скайп, коментира той на въпрос на ПИК за скайп писанията му със Светлана Джамджиева. 

Не искам да се връщам към сделката с вестниците "Труд" и "24 часа", вероятно, да, има връзка с покупката на медиите делото срещу мен, отсече той. 

 

Ето какво коментира пред камерата ни Донев след заседанието:

Вижте и началото на заседанието: 

Сподели:
Напиши коментар »
(30)
1
Как така не сте подпукали Радев още?Агент Алберт по тв Европа почна да яде фекалии за президента вече,закъснявате!
2
Мисля, че на Огнян Донев ще му пръднат на кypa. Но още днес Питека с мушамата трябва да поиска оставката на режисьорът Банов защото: Апелативният съд отхвърли исковете на Министерството на културата за неустойки заради ремонта на Ларгото и го осъди да плати 48 135 лв. разноски. След като излага мотивите за решението си съдът посочва , че се е съобразил с представените Акт 10 и Акт 11 подписани от двете страни, които оневиняват изпълнителят за констатирани от инвеститорът забави в сроковете. Съдът е направил изводът, че възложените с договор строителни работи по етап Три са били изпълнени още към 29.12.2015 г., т.е преди крайния срок - 20.01.2016 г. Строителните работи по етап Две са били изпълнени също преди крайния срок, но поради бездействието на Министерството на културата са предадени на 25.01.2016 г.
3
Е.БАН РОШКО- Е.БАНИЯ LZ1RGD--- Росен Георгиев Димитров ЕГН 7309296664...Напиван и Е.бан от руски тираджии преди 8 години в Холандия(екип двама) ... София квЛозенец улКричим№3 вхВ ет4 ап32 .. тел...0877 58 38 45....0889 67 66 78 ..http://roshkovip.snimka.bg/
4
ЕЛЕНА МИЛИЙОНЧЕВА ДА ГЛЕДА, ДА СЕ ГОТВИ РУМЕН ОВЧАРОВ И КОРНЕЛИЯ НИНОВА.
5
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
6
Анализът на управлението на Борисов в МВР показва огромен брой неразкрити знакови убийства и съмнения за използване на влияние за подпомагане на ликвидирането на престъпни групи за сметка на техни конкуренти. Това обаче не са наблюдения единствено на български анализатори и журналисти. През 2011 г. печатното издание на американския конгрес “Конгрешънъл Куотърли” публикува обширна статия за Борисов, озаглавена “Българският партньор на Буш в борбата с тероризма има съмнително минало”. В нея подробно се представя списък с неразкритите знакови убийства по време на секретарстването на Борисов на МВР. В статията се цитира секретен доклад за анализ на риска в България, изготвен по поръчка на частна банка, в който се твърди, че „най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната борба срещу тероризма, е близък сподвижник на известни мафиоти и е свързан с близо 30 неразкрити убийства в страната“. В доклада пише, че “Борисов има документирана история за бизнес отношения с лица, смятани за лидери на организираната престъпност в България”. Следват подробни биографи на предполагаеми криминалнопроявени приближени на Борисов и списък от 28 убийства, останали неразрешени под контрола на Борисов. По времето, когато Борисов е заемал поста главен секретар на МВР, са разкрити само дребни престъпления, докато бившите бизнес партньори на Бойко Борисов преуспяват, а конкурентите им са систематично избивани.
7
До номер 6! Абе баламурник кой ни направи на скраб бе!!! Папагал вечно коминтиращ в ПИК!!!
8
Имат много пари,крали да достатъчно и Донев и Йончева и всички останали.Нашия независим и "неподкупен" съд ще ги оправдае.Не в прокуратурата а,в съда е заровено кучето,вони та не се диша.
9
И децата виждаха нелепостта на обвиненията. Материята, с която се бяха захванали им е била ясна, колкото на мен плазмата в черните дупки в космоса. Да хващат престъпници, а не да тормозят хора, които са двигател на икономиката и прогреса. Републиката се нуждае от тях.
10
11
Повече от ясно е, че съдът и прокуратурата са кърпите, с които властта си бърше ръцете по взаимно и платено съгласие!!! Само липсва цената за която са се продали !!! Най-голямата перверзия е, че този пасквил се мъдри под шапка “В ИМЕТО НА НАРОДА“ !!!И това ли ще доказва „мамата“ на нацията в Страсбург???
12
коментари от анализаторите на ПИК, като се почне от Тонитато,мине се през Жоретата и се стигне тоИветата
13
Пълни глупости на мутренския сайт! Кога мутра е осъдила друга мутра?
14
ЯВНО ДОБРЕ Е ПОЧЕРПИЛ СЪДА
15
sram i pozor.
16
значи има умишлени пропуски в законодателството и адвокатите са се възползвали
17
Софийски градски съд , това е инсти(прости)туцията загробила развитието на България. Няма нито едно знаково дело, което да има осъдителна присъда. Всички съдени крадци и престъпници са били признати за невинни! В една нормална държава това нямаше как да се случи.
18
Конграчулейшънс
19
Цацата ще се върне маскиран с бурка от Арабистан. Пародия на прокуратура. Срам.
20
КРУМОВИ ЗАКОНИ , И ДА СЕ СПАЗВАТ ! 1 - ВЛИЗА ДА КРАДЕ У ДОМА - ГЪРМИШ ГО , КАТО КУЧЕ ! 2 - НАД ТРИ ДЕЦА - СЛЕДВАЩИТЕ БЕЗ ДОБАВКИ ! , 3 - НЕРЕГИСТРИРАНА КЪЩА , ИМОТ - СЪБАРЯНЕ ! 4 - НЕ ИСКА ДА РАБОТИ - БЕЗ ПОМОЩИ , 5 - НЕ ИСКА ДА УЧИ - БЕЗ - ДОБАВКИ ! 6 - РАЗТУРЯНЕ НА ГЕТАТА -- СОЦИАЛИЗАЦИЯ ! ,,, ЗЛАТНОТО ПРАВИЛО --- БИТИЕТИ ОПРЕДЕЛЯ СЪЗНАНИЕТО ! --- КАЗАХ !
21
ЗАРАДИ ТОЗИ УМРЕЛИЯ СЪД СТРАДА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ. УБИЙЦИ,ИЗНАСИЛВАЧИ НАРКОДИЛАРИ,КРАДЦИ,ЗА ТОВА НЕ НИ ПРИЕМАТ И В ШЕНГЕН. СЪД ЗА СЪДИИ ТРЯБВА МУШМОЛИ ПРОДАЖНИ.
22
Ni6to ne me u4udva Ta komunist sram ima li Te sa sveta voda nenapita ne sa krali ne sa ubivali prosto iznesoha parite n Balgaria i jiveiat kato zare No Gospd bavi no ne zabravia
23
Когато се повдигат обвинения, базирани на статии от Пеевските вестници, на свидетели от типа "една жена ми каза", както и на невероятните " разкрития" на ПИК, резултатът е предсказуем. При такива "солидни доказателства", естествено, виновен е съдът...
24
ПОРЕДНИЯТ ЗАБОГАТЯЛ СЪДИЯ СЛЕД ТОВА ДЕЛО!!!! А ДАНО СЛЕД УКРИТИ 63 000 000 ЛВ. ДАДЕШ НЯКОЙ МИЛИОН , ЗА ДА СЕ" ОПРАВИШ" В БЪЛГАРИЯ ДАЛИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ СМЕЛ СЪДИЯ, КОЙТО ДА ВКАРА ЕДИН ТАКЪВ ИЛИ МИНИСТЪР КРАДЕЦ В ЗАТВОРА???? БИЛИ СМЕ ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТЕМА КОРУПЦИЯ, ПЪК КАТО ВИДЯТ ПАРАТА И ЗАБРАВЯТ ЗА ТАЗИ ЧУВСТВИТЕЛНОСТ!!! ЗА 30 ГОДИНИ НИТО ЕДИН ОСЪДЕН МИНИСТЪР, ПОЛИТИК ОТ ВЕЛИЧИНА, ОЛИГАРХ. САМО ДУМИ И БОГАТИ СЪДИИ.
25
Оги оттървали кауша. Само тъй няма са злагами я.
26
Народът знаеше че такава ще бъде присъдата. Ако добре работят съд прокуратура и следствието държавата за една година ще се изправи като икономика ред и т.н.
27
Накратко, Донев приватизира "Унифарм" чрез РМД. Според неговите собствени думи, това е била трудна сделка, защото е трябвало да намери 60 000 долара, за да я реализира. Очевидно обаче трудността е била преодоляна, парите-намерени и сделката извършена. Нека поразсъждаваме върху тази първа крачка в бизнеса с лекарства на кандидат-милионерът. Сумата от 60 000 през 1998 година е наистина сериозна. По онова време апартамент от 60 кв.м. в престижен софийски квартал се оценява около 15-16 хиляди долара. Не можеше и да се вземе кредит, защото нито една от оцелелите банки не даваше кредит на неизвестни хора без двойно и тройно обезпечение, нито на новосъздадени фирми, да не говорим за РМД-та. Ако Донев имаше тези пари от спестявания и бизнес, той щеше да се включи в масовата приватизация, както направиха Николай Банев и Илия Павлов, да обере боновете на наивните си съотечествениции и да купи с тях държавни предприятия. Това, че не го е направил означава, че такава сума не е била на негово разположение. Но все пак я намира и през 1998 г. успешно приватизира „Унифарм”. Икономистът става производител на лекарства. Две години по-късно купува "Софарма" и в момента изнася лекарства в 32 държави по света. Изглежда лесно, но не е. Всъщност, за да стигне до това, новият милионер прави редица гимнастики в бизнеса, които в нормалните държави обикновено завършват със съдебен процес. Но не и тук. Всъщност това е пример за истинско задкулисие. Покупката на „Софарма" се извършва по по вече проработилата обичайна схема - създаване на работническо-мениджърско дружество и запасяване с компенсаторки. Налице е и третият елемент, характерен за почерка на ловките раздържавители от епохата на кабинета на СДС - приватизираното дружество е достатъчно богато, така че купувачът може да го изплати с парите, които ще завари. „Софарма" е точно такова държавно дружество, което има отлични финансови резултати и солидна позиция на местния пазар. За 1998 г. печалбата й официално възлиза на 23 млн. лв., а за следващата 1999 г. - когато вече е частна, тя пада на 12 млн. лв. По сметките на предприятието при раздържавяването са налични около 10 млн. долара. Дружеството има да получава 26 млн. долара от клиенти, а от своя страна няма дългосрочни задължения. Това поражда интерес от страна на ирландската компания „Нова текнолъджи", която вероятно е поканена да купи дружеството. Така се стига до договор с Агенцията за приватизация за продажбата на 67% от капитала срещу 32 млн. долара платими в брой. Сделката обаче не става, тъй като със заповед на министъра на промишлеността Александър Божков от баланса на дружеството са извадени сгради и машини, което чувствително намалява реалната цена на „Софарма". Ирландците се чувстват измамени и настояват първоначално договорената сума да бъде намалена до 23.8 млн. долара, а разликата до 32 млн. долара да бъде инвестирана в дружеството, но държавата е непреклонна. Към края на годината сделката е развалена и „Софарма" пак се озовава на тезгяха. През май 2000 г. за първи път започва да се говори за интерес към повторната приватизация на фармацевтичния гигант от Работническо-медижърско дружество „Софарма 2000". Според публикации във финансовата преса дружеството преговаря за заем от Общинска банка, с който да плати цената. Любопитна е разстановката на ключовите кадри за подготвяната схема. Любомир Павлов управлява Общинска банка, а изпълнителен директор на Агенцията за приватизация (АП) е Захари Желязков, който по-късно става подсъдим, но не е осъден за приватизаторската си дейност „поради липса на доказателства”. Намесата на Александър Божков също говори за предварителен план, който се осъществява с цел дружеството да стане собственост на когото трябва. Малък проблем обаче забавя развитието на схемата. Божков е сменен на поста министър на икономиката от Петър Жотев, който връща „Софарма” в списъка за целева приватизация в опит да замаже далаверите на развихрилите се сини приватизатори поне малко. Ходът на Жотев прави невъзможно купуването на дружеството с компесаторки или за жълти стотинки, тъй като тогава за 1 лев тези записи се даваха 10-15 стотинки. Това става въпреки яростната съпротива на Захари Желязков, което ясно говори за интереса на шефа на агенцията към тази сделка. Заради това си пристрастие и други лъснали далавери приватизатор номер 1 дори губи поста си и е сменен с Левон Хампарцумян. Огнян Донев обаче не се отказва да вземе „Софарма” и сменя тактиката – изоставя РМД-то като компрометирана форма и регистрира нова компания специално за сделката - „Елфарма". В него влизат контролираната от Донев „Унифарм" с 40% от дяловете и „Електроимпекс" на бизнесмена Борислав Дионисиев с 60% от дяловете. Интересът към повторната приватизация на „Софарма"първоначално е голям. Близо 15 фирми купуват документи за участие в процедурата, но на 9 юни 2000 г. се оказва, че оферти са подали едва четири кандидата. Само два от тях - „Елфарма" и „Балканфарма холдинг", са внесли изисквания депозит от 1 милион долара. Огромният интерес в началото на процедурата и слабият на финала обикновено подсказва, че сделката е готвена за конкретен купувач. На 16 юни е проведен търгът, а на 4 август се подписва договорът за приватизация на 66.9% от капитала на „Софарма" с дружеството „Елфарма". Достигната цена на търга е 24 млн. долара. Това е същата сума, която първият купувач „Нова текнолъджи" настоя да плати, но министър Божков отхвърля. От АП съобщават, че приватизацията на „Софарма" ще бъде финансирана с кредит на „Елфарма" от Булбанк. За да бъде отпуснат заемът, Общинска банка, където коли и беси Любомир Павлов, предоставя гаранции за 4 млн. долара. Останалите гаранти също са от обръча фирми около Павлов и Донев. С имоти заемът е гарантиран от БКС-„Средец", „Софстрой" и „Софийски аптеки"- все фирми, прииватизирани от Стефан Софиянски и дадени на верни хора, свързани с Павлов и Донев за смешни пари, платени с компесаторки. Но и в трите дружества към онзи момент общината държи по 25%. Тоест Огнян Донев залага пред банка имущество, което не е само негово, а и общинско и управлявано от усмихнатия кмет на столицата Стефан Софиянски. Оттук нататък всичко е като по ноти и богатството на Огнян Донев расте като снежна топка, търкаляща се по склон, застлан с пари. Част от неговите схеми за увеличаване на паричния поток към собствените му фирми разкрива бившият му съдружник Христо Грозев, който се оказа изигран от тандема Донев-Павлов в сделката за медийната група на ВАЦ Христо Грозев. Според него Донев ощетява държавния бюджет и по-малките акционери в „Софарма” посредством офшорката „Делта сейлс корпорейшън”. С нея той е подписал ексклузивен договор за износ в Русия и Украйна на медикаменти произвеждани от фармацевтичната компания.
28
Не отваряйте шампанското , това не е окончателно решение и ще има обжалване.
29
Още един крадец и престъпник оневинен.До кога садът ще се гъбарка и ще пълни гуши с подкупи от крадците.Колко получихте от Донев ,а? Българският съд се оказва най-корумпираната институция и знаете ли защо,ами защото в този съд има само продажни комунисти и крадци,но мисля,че някой ден и на тях ще им дойде майстора.
30
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого предпочитате за кмет на София?
Общо гласували: 10898
архив

Когато Иванчо видя, че крадат колата на съседа, не се поколеба дори секунда, изтича на улицата и паркира на свободното място.

x