ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Тримата най-важни министри в пандемията - Ангелов, Сачева и Вълчев с разкрития за коронакризата пред депутатите (ОБНОВЕНА)

НАЙ-ВАЖНОТО

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Тримата най-важни министри в пандемията - Ангелов, Сачева и Вълчев с разкрития за коронакризата пред депутатите (ОБНОВЕНА)

23421
на 22.01.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Тримата най-важни министри в пандемията - Ангелов, Сачева и Вълчев с разкрития за коронакризата пред депутатите (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Тримата най-важни министри по време на пандемията от коронавирус - здравният проф. Костадин Ангелов, социалният Деница Сачева и образователният Красимир Вълчев, отговариха на въпроси на депутатите в деня за парламентарен контрол.

препоръчано

Освен тях, в парламента се явиха и вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и министърът на спорта Красен Кралев.

"От месец ноември 2020г. до 18.01.2021г. в дирекциите за социално подпомагане са приети общо 48 195 заявления за отпускане на така наречената COVID помощ за родители на деца до 14 год., които се обучават в електронна среда.  Издадени са 36 213 заповеди за отпускане на помощта", отговори на депутатско питане социалният министър Деница Сачева.

На 8954 от заявленията са постановени откази. Причините са  основно свързани с това, че детето не се обучава синхронно в електронна среда или не посещава детско заведение, поради въведените ограничения, изтъкна тя.

"Друга причина за някой от отказите е, че декларираният от родителите доход е по-висок от изисквания. На трето място са отказите, в които е установено, че родителите работят, ползват отпуск за временна нетрудоспособност или пък получават обезщетение за отглеждане на дете до 1 година. Има и откази и поради причина, че децата за които е кандидатствало семейството са над 14 години", разясни още Сачева.

"Със Закона за държавния бюджет за 2020 г. в бюджета на Министерството на околната среда и водите разходите за персонал бяха увеличени с 10 на сто - за повишаване на основните възнаграждания на щатните служители и за задължителни осигурителни вноски за сметка на работодателя", заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на петъчния парламентарен контрол.

По думите й, след увеличението на заплатите средното работно възнаграждение към 31 март 2020 г., е 1051 лв. в Изпълнителната агенция по околна среда и водите (ИАОСВ), Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - 1093 лв., дирекциите на Национални паркове - 1007 лв., басейнови дирекции - 1091 лв., централна администрация - 1625 лв.

2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол.

По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя.

Министърът увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:

„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“.

Сподели:
Бомба x
ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа ПРАЗНИК: Зъболекарите празнуват - честваме техния покровител свети Антипа
ПИК TV x
САМО В ПИК TV: Звезда от Откраднат живот тайно стана майка за втори път САМО В ПИК TV: Звезда от "Откраднат живот" тайно стана майка за втори път
ново
Днес: 29
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това