Вход
София
Времето в София 12 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Финансовата инспекция с разкрития за проверките в комисията по хазарта. Ето с колко милиона е ощетена хазната

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Финансовата инспекция с разкрития за проверките в комисията по хазарта. Ето с колко милиона е ощетена хазната

на 22.01.2020
65651
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Финансовата инспекция с разкрития за проверките в комисията по хазарта. Ето с колко милиона е ощетена хазната
Автор: ПИК
22.01.2020
20
65651

Агенцията за държавна финансова инспекция дава брифинг по повод акцията на прокуратурата в държавната комисия по хазарта. По информация на медията ни акцията е на специализираната прокуратура във връзка с няколко фирми за залози. 

От агенцията съобщиха, че са установили нарушения като например - при една и съща хазартна игра се заплащат различни държавни такси, на различна основа. "Ние няма да тълкуваме закона, но посочваме фактите. Защо е станало така, може би това нещо ще стане ясно в рамките на извършваното от колегите от прокуратурата и Държавната комисия по хазарта", обяви Георги Начев, директор на Агенцията за държавна финансова инспекция. 

Комисията по хазарта е изискала справки за броя на залагнията при хазартни игри. До месец ще стане ясно какъв е резултатът от проверката. 

Очакванията са след приключване на проверката на играта "Моментна лотария" да се установят около 210 милиона лева над отчетените.

"Това, което е факт - държавното предприятие е плащало по един начин, другите предприятия - по друг. И сумите, които са отчетени - вие преценете дали е законосъобразно", отбеляза Начев.

Проипомняме, че на 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас.

Акцията се случва на фона на публичен конфликт между Васил Божков и съдружниците му от "Ефбет" братя Найденови, както и твърдения за стотици милиони неплатени данъци от хазарт и активиране на футболната агитка на "Левски" против правителството. Истерията се отпуши след внасяне на проектозакона на Валери Симеонов за забрана на частна лотария.

На 20 декември миналата година Специализираната прокуратура обяви, че започва проверки на едни от най-големите компании за залози у нас.

Беше образувано досъдебно производство за престъпление, извършено през декември 2017 г. в София, посочиха тогава от държавното обвинение.

Става въпрос за изнудване чрез принуда, придружено със заплаха за убийство или тежка телесна повреда.

На 12 декември Финансовият министър Владислав Горанов разпореди на Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка по повод сигнал, според който Държавната комисия по хазарта (ДКХ) е пропуснала да събере около 250 млн. лв. такси от най-голямата частна лотария у нас.

Според сигнала лотарията плаща занижена (пропорционално) сума на фона на държавния спортен тотализатор за едни и същи игри, защото ползва различна формула за изчисляване на държавната такса върху хазарта. Твърди се, че по тази причина комисията по хазарта е пропуснала да събере около 250 млн. лв. за последните пет години.

Според сигнала, независимо че има лиценз за "моментни лотарийни игри", фирмата "Ню Геймс", чрез която оперира "Националната лотария", декларира и внася пред ДКХ не 15% върху залозите (тоест върху стойността на продадените лотарийни билети, които са ценни книжа), а 20% върху "таксите и комисионите за участие", тоест върху значително занижена сума. Така, таксата се плаща не върху общата сума на постъпленията от продадени талони, а върху приблизително наполовина по-ниска сума, която се получава, като се извадят средствата, върнати на участниците в игрите под формата на награден фонд.

Така излиза, че години наред Държавната комисия за хазарта, ръководена в момента от Александър Георгиев, не е забелязала, че държавната и частната компания плащат коренно различна такса за един и същи вид хазартна игра.

"От сигнала става ясно, че през годините ДКХ така е определяла организирането на събирането на таксата за игрите на един от хазартните оператори, че са спестявани държавни такси", обясни тогава Владислав Горанов.

Сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов. Те са сред основателите на "Еврофутбол" в началото на 1990-те години и дългогодишни съдружници на бизнесмена Васил Божков, който държи 51% от лотарията. В момента има тежък конфликт между Найденови и Божков, свързан със собствеността на компанията за залагания "Ефбет" (Efbet).

Найденови са сигнализирали четири държавни институции - Главна прокуратура, Специализираната прокуратура, Министерството на финансите и Националната агенция за приходите.

От НАП вече потвърдиха, че ще направят проверка на лотарията, чиято цел е да изследват дали е платен коректен размер на корпоративния данък.

През април 2019 година финансовият министър Владислав Горанов назначи заместник-директора на Националната агенция за приходите Александър Георгиев за шеф на Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Прокурорът Ангел Кънев е все ощке в сградата, но официални лица излизат от друг вход, не от централния, така че не е ясно дали не е излязъл. От сградата на комисията бяха изнесени документи. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11746
архив

- Защо си увита с този чаршаф, нали каза, че ме чакаш само по бельо?
- Е спално де.

няма нови новини
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
сега
2012
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
ЖЕНСКИ НАРЪЧНИК: Вредно ли е да спите с мокра коса
x