Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цацаров подкрепи исканата оставка на Лозан Панов и проговори за запорите на Прокопиев и Иво Масларов (ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цацаров подкрепи исканата оставка на Лозан Панов и проговори за запорите на Прокопиев и Иво Масларов (ВИДЕО)

на 21.05.2020
80129
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Цацаров подкрепи исканата оставка на Лозан Панов и проговори за запорите на Прокопиев и Иво Масларов (ВИДЕО)
Автор: ПИК
21.05.2020
0
80129

Не мога да дам информация за текущото разследване срещу Иво Масларов за убийството на Станка Марангозова. Запорите се постановяват едва след като комисията получи постановление за обвинение. Към 19 февруари по отношение на Масларов има постановени такива мерки за участие в група за изнудване, това е друго производство. Това каза бившият главен прокурор Сотир Цацаров на въпрос на ПИК за разкритието, че Масларов е поръчителят на убийството на Марангозова и че преди време му бяха запорирани имоти за 2 милиона лева.

Получени са постановления за повдигане на обвинения и е установено имущество, което смятаме, че е придобито незаконно. За едно от лицата става дума за незаконна банкова дейност в огромни размери и имуществото е на стойност над 10 милиона лева за второто лице, отговори Цацаров на въпрос за запорите на имуществото на Иво Прокопиев и Стоян Александров.

Това обяви бившият главен прокурор Сотир Цацаров преди заседанието на Комисията по корупция и конфликт на интереси. Членовете изслушват днес доклада за дейността на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за 2019 г., представен от председателя Сотир Цацаров.

На въпрос на ПИК защо се запорират само сметки на други фирми на Прокопиев, но не и на медиите му, Сотир Цацаров отговори: 

"Не мога да се съглася, че дружеството, което осъществява издателската дейност на Прокопиев и съпругата му, пере пари или има имущество, придобито чрез незаконни доходи. За него няма данни за тази незаконна дейност и това е причината да не посегнем, както вие казвате, а не защото всеки път, когато предприемем действия спрямо него, в медиите му следват декларации, че това е посегателство върху независимите медии и че тези действия задушават свободното слово, което струи от тези медии. Именно за това уточнявам, че не сме посегнали, защото няма данни за незаконна дейност, а не по други причини", уточни Сотир Цацаров. 

Екс обвинител № 1 бе попитан от журналистите и за исканата от магистрати оставка на шефа на ВКС Лозан Панов. 

В избора на Лозан Панов и аз съм участвал. За самото писмо на колегите от ВСС не съм в правото си да изразявам каквито и да е писмени становища, но да, подкрепям всичко, което те са написали, отсече той. 

Както ПИК съобщи, единадесет от членовете на предходния състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), избрали Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд (ВКС), поискаха оставката му.

Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов са изпратили официално такова искане до Пленума на ВСС, през представляващия кадровия орган Боян Магдалинчев, пише "Правен свят". По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

По повод мониторинговия доклад Цацаров заяви, че днес подробно е обяснила въпроса Екатерина Захариева. "Г-жа Захариева подробно казва на достъпен език какво означава механизъм за сътрудничество и какво общ евопейски механизъм по надзор. Така се изяснява въпросът за това, че с влизане в сила на обшия механизъм отпада мониторинга.

Така, че ако някой твърди обратното, това ще се дължи или на непознаване на нито едно от трите понятия или злоумишлено манипулиране на понятията в изгода на някого. 

Има 18 доклада по механизма за сътрудничество и проверка и 19-и няма да има. Радостта на някои, че механизмът продължава е преждевременен", коментира председателят на КПКОНПИ. 

Докладът на КПКОПНИ бе приет с 6 гласа "за" и 2 "възръджали се".  

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Към кого изпитвате най-силно доверие?
Общо гласували: 31535
архив

Задържана е възпитателка от детска градина номер №66 за това, че е сипвала ракия в компота на децата, за да спят следобед по-добре.
Децата настояват тя да бъде освободена и вече са внесли гаранцията й.

няма нови новини
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
сега
1664
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Апелативният спецсъд пусна Лилана под домашен арест! Дружката на Божков се хвали, че плащала по 3500 лв. на подчинените си, върнала млади българи на работа у нас (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
x
Тези женски недостатъци подлудяват мъжете
x