Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров представи концепцията си за КПКОНПИ пред депутатите - прокурори, университети и учени със становища в негова подкрепа (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров представи концепцията си за КПКОНПИ пред депутатите - прокурори, университети и учени със становища в негова подкрепа (ОБНОВЕНА)

на 03.12.2019
35927
13
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Цацаров представи концепцията си за КПКОНПИ пред депутатите - прокурори, университети и учени със становища в негова подкрепа (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
03.12.2019
13
35927

Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика изслуша кандидатите за длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество Сотир Цацаров и Симеон Найденов.

Досегашният главен прокурор Сотир Цацаров е предложен от депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти, а Симеон Найденов от народните представители от "Воля".

Двамата бяха номинирани миналата седмица и разполагаха със 7 дни, за да представят концепциите си. Днес въз основа на тях ще бъде проведено изслушването им и комисията ще излезе с решение, което ще внесе за гласуване в пленарната зала.

Ако Сотир Цацаров бъде избран за шеф на КОНПИ, той ще встъпи в длъжност, като освободи предсрочно поста на главен прокурор, което трябваше да се случи в края на януари, а на него предсрочно ще застъпи новоизбраният главен прокурор Иван Гешев, чийто указ за назначаване бе подписан от президента Румен Радев точно преди една седмица - на 26 ноември.

Изслушването и разглеждането на концепциите на двамата кандидати за шеф на КОНПИ и е изключително важно, защото то ще определи позицията на ДПС в гласуването. След бурен скандал в БСП заради опита на лидерката на социалистите Корнелия Нинова да наложи отказ от подкрепа за кандидатурата на Цацаров, червените депутати ще гласуват "по съвест", тоест, кой както сметне за добре.

В комисията първо беше представена кандидатурата на Симеон Найденов. Последва изложение на концепцията от страна на кандидата. По думите му от изключително значение за работата на КПКОНПИ е да има осигуряване на държавна политика в областта на превенцията срещу корупцията.

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Истерия в БСП, най-верните на Нинова се обърнаха срещу нея заради Сотир Цацаров

РАЗКРИТИЕ НА ПИК: Истерия в БСП, най-верните на Нинова се обърнаха срещу нея заради Сотир Цацаров

Истинска истерия назрява в БСП, а причината е избора на...

на 29.11.2019

В концепцията си Найденов изтъква и от нуждата от по-голям сграден фонд, в който да се нанесат служителите на КПКОНПИ.

"Бил съм и от двете страни на бариерата - като обвинител и като защитник. Повече от 2 години съм член на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. Този опит ще ми помогне да ръководя КПКОНПИ", заключи Симеон Найденов.

Последва изказване на Емил Димитров от Обединени патриоти, който представи кандидатурата на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.

"Благодаря за доверието на вносителите на моята кандидатура", заяви в началото на своето изслушване Сотир Цацаров.

"Говоря за съвсем конкретни мерки, които да доведат до ефективна работа на КПКОНПИ. Комисията има своите постижения и имайки тези постижения, всичко по отношение на направеното трябва да получи положителна оценка", обясни главният прокурор.

"Първото направление, което съм отразил в концепцията, е администрацията на КПКОНПИ. Личното ми убеждение е, че не може да се иска каквато и да е промяна на комисията навън, без да се осъществи промяна в структурата й. Без решителните действия, свързани с промяна в административната структура, не могат да се очакват каквито и да е резултати. Предлагат се конкретни задачи на служителите. Комисията е колективен орган и не смятам, че работата на членовете трябва да бъде пренебрегнато. Общата численост на комисията е 482 души, като извадим 5 члена на комисията, остават 477 души администрация. Тази администрация е прекалено голяма, а фактът, че броят им е закрепен не дава възможност за реформа. Предвиждам оценка на дейността на отделните звена и преразпределение на служители. Предвиждам въвеждането на нов механизъм за почтеност на служителите", заяви Сотир Цацаров.

"Второто направление в моята концепция е свързано с превенция на корупцията. Предвиждам създаването на консултативен съвет към комисията. Посочил съм и необходимостта от въвеждането на постоянен медиен мониторинг. Става дума за ежедневен медиен мониторинг при напълно равен медиен достъп. Посочил съм и предложение за създаване на обществен съвет към комисията, както и необходимостта от активен обмен на информация с органи на други държави", категоричен е кандидатът за шеф на КПКОНПИ.

"Третото направление е деклариране на имущество и интереси. В това направление е свършена огромна работа. Най-вече с прехвърляне на информацията от Сметната палата към комисията и възможността да се провери всяка декларация онлайн. Тук съм въвел две новости - първата е свързана с  указанията за попълване на декларациите. При следващото попълване на декларации ще бъдат въведени единни указания. Втората новост е свързана с електронната форма на декларацията", уточни той.

По направлението с подаването на сигнали главният прокурор обясни, че предвижда подаването на сигнали по нов образец и възможността за подаването им по електронна поща

"В раздел "Конфликт на интереси" предвиждам кадрово обезпечаване на раздела, защото в момента то не е такова. Броят на служителите в тази дирекция трябва да бъде увеличен. Не предвиждам увеличението на щата на броя на служителите в КПКОНПИ. Важно за тази дирекция е създаването на териториални дирекции", добави Сотир Цацаров.

Той каза още, че предвижда да продължи добрата работа между дирекцията и прокуратурата, както и ежедневен контрол на започнатите проверки за конфликт на интереси. Главният прокурор допълни, че комисията не се нуждае от допълнителни правомощия.

"По отношение на незаконно придобитото имущество предвиждам възможността за електронен обмен на информация с прокуратурата", уточни той.

"Интернет страницата на комисията съдържа всички елементи, които по закон трябва да представи на страницата си. Едва 4,6% от гражданите, които знаят за съществуването на комисията, използват интернет страницата й. Това трябва да се променя и тук говоря за визуална промяна на страницата на комисията в интернет", каза още Сотир Цацаров.

"Последният раздел е свързан със сградния фонд. Дейността на комисията се осъществява в 5 сгради и това е пречка", заключи той.

Председателят на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев обяви, че в комисията са постъпили становища в подкрепа на кандидатурата на Сотир Цацаров. Част от становищата са от Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски", Института за държавата и правото към БАН, Асоциацията на прокурорите, Стопанската академия в Свищов.

На въпрос как ще се разграничи от партията, която го предлага за шеф на КПКОНПИ, главният прокурор обясни, че при назначаването се подписва декларация за политически приоритет.

"Запознат съм със Законопроекта за борба с корупцията по висшите етажи на властта на БСП. Мнението ми към него не е позитивно. Той се нуждае от много сериозна преработка", заяви Цацаров по повод въпрос на народния представител на БСП г-жа Сидорова.

"По отношение на отнемане на незаконно придобито имущество комисията се справя много добре" увери кандидатът за шеф на КПКОНПИ, предложен от ГЕРБ.

"Мисля, че ще успея да постигна политически неутралитет и равна отдалеченост от всички парти. Ще дам всичко по силите си да извадя комисията от състоянието, в което изпадна, след като остана без ръководство", сподели той и добави: "Всеки, чието имущество е запорирано, ако притежава съответното обществено мнение, няма да бъде позитивен към комисията."

"Нямам правото никого да предложа нито за назначаване, нито за уволнение. Аз ще вляза в комисията при вече назначен екип", каза още кандидатът за шеф на КПКОНПИ.

Има два вида отношение към медиите, едното е моето лично отношение. По отношение дали има долюбвани или недолюбвани медии, аз споделих, че мониторингът на КПКОНПИ трябва да е ежедневен при напълно равно третиране на медиите като източник на информация", добави Сотир Цацаров.

Главният прокурор отказа да отговори на журналистически въпроси, тъй като процедурата по изслушване не предвижда изявление пред медиите. 

Сподели:
свързани новини
Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ Изслушват Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ
Народните представители от Комисия за борба с корупцията,...
на 28.11.2019
Последни новини
Най-важното
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11548
архив

Млада двойка на 14 февруари в ресторант:
- Келнер, още една бутилка вино!
- Ама, мило, днес има и друг празник...
- Верно! Келнер... и порция панирани сърчица!

няма нови новини
Днес: 193
hot
най-четени новини в момента
сега
3170
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Голяма трагедия в семейството на Татяна Лолова - рак погуби племенницата на актрисата
x
Мъжете от тези 4 зодии са най-подходящи за съпрузи
x