ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК репетира машинен вот в училища навръх скандала с липсваща техника - пенсионери стоят над 4 минути. Цветозар Томов обяви: Може да се премине на хартия, ако има проблеми (ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК репетира машинен вот в училища навръх скандала с липсваща техника - пенсионери стоят над 4 минути. Цветозар Томов обяви: Може да се премине на хартия, ако има проблеми (ОБНОВЕНА)

34322
на 06.06.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК репетира машинен вот в училища навръх скандала с липсваща техника - пенсионери стоят над 4 минути. Цветозар Томов обяви: Може да се премине на хартия, ако има проблеми (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

Навръх чутовния скандал с липсващите машини за гласуване и финансовите спорове за все още невъзложената обществена поръчка за тях, ЦИК репетира гласуването с машини в реална обстановка в столично училище, което депутатите от скандалното и скоропостижно разпуснато 45-о Народно събрание на инат направиха задължително.

препоръчано

Първа да тества електронния вот бе възрастна дама, която силно се затрудни и повече от 4 минути й обясняваха къде да постави картата и как да се ориентира бутоните и екрана. Въпреки това незнайно защо от СИК обявиха, че жената гласувала за 36 секунди, без да смятат времето за обясненията към жената преди това. Обясниха, че отчитали само времето от поставяне на картата до избора. 

Ива Николова също уточни, че в реална обстановка членовете на комисията нямат право да се доближвата и да наблюдават вота на гражданите, което означава, че в деня на изборите хората няма да могат да се оправят сами. За да бъде спазена тайната на вота, гражданите не могат да бъдат предварително инструктирани. 

"В момента ги обучаваме и само им помагаме. Отчита се времето за самия вот", призна член на СИК и потвърди, че наистина в деня на вота хора сами ще трябва да разберат как да гласуват. 

Повечето хора, които "обучаваха" също бяха възрастни и се налагаше по 3-4 минути предварително да им показват машината и да им обясняват, преди да успеят да направят симулативен вот. 

Възрастен мъж заяви, че ако няма клипове и демонстрации как се прави и ако не са му помогнали от СИК, не би се справил. 

Цветозар Томов от ЦИК обяви, че е възможно да има още тестове. "Сега се преценява колко време отнема на хората от различните социални групи. Първите случаи действително са с показване, но на вота няма да е така. 
ЦИК е решила каква ще е цената и трябва да се спази. Ще имаме нови срещи със "Сиела Норма", за да продължим с преговорите. Време няма и трябва бързо да се стигне до договор", обяви на място Цветозар Томов и бе категоричен, че няма да се повишава цената.

"Ако не се стигне до успешни преговори, ще направим изборите с наличните машини. Още нямаме за чужбина  окончателен брой секции и трудно може да прогнозираме колко са необходими там. В страната има достатъчно машини, тъй като броят на секциите е ясен", обяви той на въпрос на ПИК TV как ще се проведе вота, ако в крайна сметка няма машини. 

Как ще се охраняват машините попита Ива Николова, както и за охраната в чужбина. Цветозар Томов обяви, че министерство на външните работи ще осигури дипломатическо карго, но не знае в нощта преди изборите кой ще ги охранява. "Още не сме наясно кой ще прави това, но машините ще бъдат пломбирани", каза Томов, но и не можа да отговори дали ще има достатъчно персонал за обслужване на машините в деня на вота.  

Цветозар Томов призна, е ако е невъзможно да се гласува с машини, тогава ще се премине на хартиена бюлетина. "Ако се види, че няма как да се направи вот с машина, тогава се минава на хартия и затова навсякъде има хартиени бюлетини", обяви той и с половин уста потвърди, че именно това е т.нар. "план Б" на ЦИК за спасяване на вота.

Училището остана празно и за половин час на място се появиха едва трима души с желание да тестват машините. От 22-ро училище в София обясниха, че до 13 часа ще продължи обучението за доброволците. 

Гледайте на живо по ПИК TV!

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 6
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това