ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ЦИК се престраши да излезе на светло след скандала с регистрациите на двете ДПС-та - прехвърли горещия картоф на ГРАО (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ЦИК се престраши да излезе на светло след скандала с регистрациите на двете ДПС-та - прехвърли горещия картоф на ГРАО (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

189869
на 10.09.2024
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: ЦИК се престраши да излезе на светло след скандала с регистрациите на двете ДПС-та - прехвърли горещия картоф на ГРАО (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Централната избирателна комисия с първи брифинг след скандалите с регистрациите на двете фракции в ДПС. Традиционно преди избори тя съобщава пред медиите всичко най-важно ежеседмично, но миналата седмица това не се случи.

препоръчано

При приемането на документите на двете крила в Движението за права и свободи миналата седмица председателят на Комисията Камелия Нейкова беше командировка в Азербайджан. Сега се очаква коментар както около развитието по казуса “ДПС”, така и за подготовката на вота на 27 октомври. 

От ППДБ са подали жалба срещу състава на 23 РИК-София, а от ГЕРБ - срещу състава на РИК-Кърджали, прочете от листче говорителката на ЦИК Росица Матева.

Цветозар Томов допълни, че е взето решение на 6 септември, да се гласува на 60 места в чужбина. Той обаче не ги назова като уточни, че на някои от местата, можело да няма практическа възможност там да се гласува.

Томов уточни, че местата за сформиране на изборни секции, нямало да е по-различен от този на последните избори през април т.г.

"Към момента са подали документи 19 партии и шест коалиции. Регистрирани са девет партии, другите се проверяват в ГД ГРАО. На две от коалициите е отказана регистрация. Едната подаде жалба, делото е насрочено за утре, 11 септември“, прочете още Матева.

По отношение дали е била член или заместник на една от партиите, до 2019 г. е била заместник-председател на партия "Нова алтернатива“, която е напуснала. ЦИК няма правомощия и няма да разгледа този сигнал до КОНПИ. Докладван сигналът беше за сведение, отговори Матева на въпроси на Соня Колтуклиева.

"Тогава е възможно тези хора да придобият доста важен за комисията опит, срещайки се с представители по време на провеждащите се тогава избори“, допълни колежката си Томов. 

ЦИК е взела своето решение, ЦИК се състои от 15 членове и всички са равнопоставени, опита се Матева да се измъкне от острите въпроси на Соня Колтуклиева.

"Никога през живота си не съм членувал в партия, имам правото да се почувствам засегнат“, скочи Цветозар Томов на Соня Колтуклиева, която го попита дали още е в управата на "Да, България“.

"ГД ГРАО работи непрекъснато и ежедневно ни връща подписи, проверяват ги по реда на подаване. Утре е последният ден за подаване документи за регистрация, предполагам, че до четвъртък-петък, ще приключат. Не мога да гадая колко партии и коалиции ще подадат документи“, не обясни Матева дали има риск ДПС да не се яви на избори.

Надявам се, че няма да се стигне до ситуация гражданите да бъдат лишени да гласуват за партията, която са решили. Въпросът предлагам да отнесете до двете ръководства на ДПС, посочи Цветозар Томов.

"Не ми е известно член на ЦИК да му е оказван натиск“, обясни Томов. Матева също заяви, че тя не е била подлагана на натиск. Същото важало и за нейните колеги. 

Когато се върне подписката от ГРАО, ЦИК ще вземе своето решение, днес или утре, най-късно, отново заяви Матева за подписките на ДПС. 

"Всяко решение на ЦИК може да бъде обжалвано. Това може да се случи до 21 септември“, продължи тя.

"Г-жа Нейкова е на работа от сутрин до вечер, а ЦИК има говорители, които сега са пред вас“, отговори Томов на нашата колежка Цвети Борисова, която попита къде е шефката на ЦИК Камелия Нейкова. Освен това всеки вторник щяло да има редовна пресконференция на ЦИК.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 19 септември - отлични финансови постъпления за Близнаците, успехът е със Стрелците
ПИК TV x
Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО) Доган се изниза от централата на ДПС - охранители държаха медиите на разстояние (СНИМКИ/ВИДЕО)
ново
Днес: 1
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК