ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)

100727
на 10.06.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След като вчера изтегли жребия за подредбата на партиите и коалициите в интегралната листа за изборите на 11 юли и ден преди официалния старт на предизборната кампания, ЦИК съобщи горещи новини за задължителното машинно гласуване и провалящите се преговори с фирмата доставчик "Сиела норма".

препоръчано

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Най-много са заявленията от Турция 16 363", обяви говорителят на централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Заявленията във Великобритания са 8741, Германия - 6486 и Испания 2561.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", каза още той.

"Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли", разкри говорителят на цик. Томов уточни, че ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините.

Той уточни, че ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма".

"Очертава се картина, в която за пръв път ще има близо 800, даже и повече, секции извън страната. Решението за техния брой ЦИК ще вземе най-късно на 18 юни", посочи Томов. По думите му няма регистрирани много наблюдатели - само от 7 организации, с общ брой 68 лица.

"Това, което предстои в следващата седмица като най-важни решения на ЦИК, освен въпросите около машинното гласуване, които трябва да бъдат разрешени и да има повече яснота в следващите 2-3 дни, ще трябва да се утвърди техническия образец и защитата на бюлетината", каза още той.

"Ще трябва да се реши и въпросът с карантинираните. За разлика от 4 април, сега тези хора са значително по-малко - към момента са 24 000 и 25 000, като тенденцията за стихване на епидемията може да докара там, че те да спаднат двойно", обясни той.

Във връзка с машинното гласуване в чужбина, Цветозар Томов заяви: "Целта на осигуряването на допълнителни 1500 машини за гласуване в чужбина има за цел пред секциите в чужбина да не се натрупват опашки. Развръзката по този въпрос ще дойде до края на седмицата. В чужбина има възможност, ако се натрупа опашка пред една секция, избирателите имат възможност да гласуват в друга." 

Сподели:
Бомба x
САМО ЗА ДАМИ: Как да се грижим за кожата, след като минем 40-те? САМО ЗА ДАМИ: Как да се грижим за кожата, след като минем 40-те?
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министрите на Румен Радев се оправдават за главоломните цени на тока (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Министрите на Румен Радев се оправдават за главоломните цени на тока (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 229
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това