ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)

Акценти

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)

97040
на 10.06.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с горещи новини ден преди официалния старт на предизборната кампания - появи се нова фирма, която иска да достави 5000 машини (ОБНОВЕНА)
Автор:   ПИК

След като вчера изтегли жребия за подредбата на партиите и коалициите в интегралната листа за изборите на 11 юли и ден преди официалния старт на предизборната кампания, ЦИК съобщи горещи новини за задължителното машинно гласуване и провалящите се преговори с фирмата доставчик "Сиела норма".

препоръчано

45231 са подадените заявления за гласуване извън страната, като срокът изтича на 15 юни. Най-много са заявленията от Турция 16 363", обяви говорителят на централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Заявленията във Великобритания са 8741, Германия - 6486 и Испания 2561.

"Ако някой е следил данните от предната кампания, ще му направи впечатления, че сега заявленията от Великобритания бяха повече от тези от Турция, а сега са два пъти по-малко. Причината за това е в подаването на по-малко заявления за секциите, които са открити на базата на това, че в местата, които са открити такива секции, са гласували повече от 100 души в последните години. Това силно намалява активността в подаването на заявления, защото хората знаят, че там ще има изборна секция, не са достатъчно мотивирани да пускат заявления", каза още той.

"Друга фирма е направила предложение до ЦИК да осигури до 5 000 машини за парламентарните избори, като срокът за тяхната доставка е 1 юли", разкри говорителят на цик. Томов уточни, че ще се провери дали предложението им отговаря на техническите спецификации и дали ще има време за одит на машините.

Той уточни, че ЦИК не е прекратила напълно и преговорите си със "Сиела Норма".

"Очертава се картина, в която за пръв път ще има близо 800, даже и повече, секции извън страната. Решението за техния брой ЦИК ще вземе най-късно на 18 юни", посочи Томов. По думите му няма регистрирани много наблюдатели - само от 7 организации, с общ брой 68 лица.

"Това, което предстои в следващата седмица като най-важни решения на ЦИК, освен въпросите около машинното гласуване, които трябва да бъдат разрешени и да има повече яснота в следващите 2-3 дни, ще трябва да се утвърди техническия образец и защитата на бюлетината", каза още той.

"Ще трябва да се реши и въпросът с карантинираните. За разлика от 4 април, сега тези хора са значително по-малко - към момента са 24 000 и 25 000, като тенденцията за стихване на епидемията може да докара там, че те да спаднат двойно", обясни той.

Във връзка с машинното гласуване в чужбина, Цветозар Томов заяви: "Целта на осигуряването на допълнителни 1500 машини за гласуване в чужбина има за цел пред секциите в чужбина да не се натрупват опашки. Развръзката по този въпрос ще дойде до края на седмицата. В чужбина има възможност, ако се натрупа опашка пред една секция, избирателите имат възможност да гласуват в друга." 

Сподели:
Бомба x
Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават Това са обидите, изречени от устата на мъжете, които жените за нищо не света не бива да прощават
ПИК TV x
ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на Орлов мост (ВИДЕО) ГОРЕЩО В ПИК TV: Мистериозен инцидент шашна столичани на "Орлов мост" (ВИДЕО)
ново
Днес: 10
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това