Вход
София
Времето в София 6 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на "Лукойл" Валентин Златев и експерти от петролния бизнес с горещи въпроси към депутатите за бинзеса на Марешки (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на "Лукойл" Валентин Златев и експерти от петролния бизнес с горещи въпроси към депутатите за бинзеса на Марешки (ОБНОВЕНА)

на 28.09.2017
15686
10
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на "Лукойл" Валентин Златев и експерти от петролния бизнес с горещи въпроси към депутатите за бинзеса на Марешки (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
28.09.2017
10
15686

Парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата изслушва днес шефът на "Лукойл" Валентин Златев, който е председател на Българска петролна и газова асоциация, както и други експерти от бранша. 

Валентин Златев: България е на челно място в Европа по сив сектор на горива

Валентин Златев: България е на челно място в Европа по сив сектор на горива

Проблемите са много – контрабанда на горива,...

на 09.03.2017

Общият пазар на горивата показва, че има доста сериозни разминавания. Те се дължат на това за какво количество горива са платени акциз и ДДС и какъв е сивият сектор от неплатени данъци. 

Валентин Златев поясни, че всеки литър от внос за 2015 г. са били контрабанда и парите не са постъпили в бюджета. това е констатирано и в доклада на Министерство на финансите. 

Председателят на комисията заяви, че за около 30% от потребяваното гориво не се внасят данъци. 

В по-голямата си част това са фирми-еднодневки, липсва и вътрешнокорпоративен контрол. Големият проблем са и митническите складове без измервателни уреди на пристанищата. Горива, които влизат в страната често без физически контрол на митничари. Митнически пристанища, през които влизат 54 танкера. 

Днес на Управителен съвет на петролната и газова асоциация е коментиран проблемът с митниците. "Все още се съобщава за бъгове, които всеки момент изникват. За момента обективната информация е - има сериозни проблеми и това деформира управленските изводи, които държавата взима", отбеляза експерт и допълни: "За нас като сектор БАЦИС остава сериозен проблем".

БОМБА В ПИК! Ето къде разпуска бизнесменът Валентин Златев (ПАПАРАШКИ СНИМКИ)

БОМБА В ПИК! Ето къде разпуска бизнесменът Валентин Златев (ПАПАРАШКИ СНИМКИ)

Бизнесменът Валентин Златев работи дори и в свободното си...

на 29.07.2017

Данъчните складове са също местата, които не са строго контролирани от Агенция "Митници". Складовете са "буфери, през които се краде ДДС". "Те обират луфта с данъчните измами", изтъкнаха от парламентарната комисия. 

Ведомствените бензиностанции са също проблем, защото там "завършва веригата".

За жалост ведомствените бензиностанции - в стопански дворове, търговски фирми и т.н. задушават легалните бензиностанции.

В същото време в Гърция текат вериги от данъчни измами от България. Контролът на горивата в Гърция рядко е спаднал и страната се превръща в сериозен проблем, включително и за България с възможностите от там да бъдат вкарвани незаконно горива. 

Други форми на измами на входа на държавата - фиктивен износ към страни от ЕС с подставени фирми. Горивото се продава без фактури и касови бележки на вътрешния пазар, а по документи се води изнесено към ЕС. Незаконни рафинерии "бъркат всякакви смески", които се продават като горива на пазара, естествено без никакви данъци - увреждайки потребителите и пазара. Митниците са направили две разкрития, но за малки количества.

Петролната и газова асоциация изтъкна, че който иска да присъства на пазара, "нека има добрината да има всички уреди и да спазва всички изисквания, в противен случай обектът е незаконен".

"Няма стандартизирани измервателни уреди. Нито една мобилна бензиностанция не е законна", категорични са от петролната асоциация. 

От там изтъкнаха, че ако няма контрол върху фиктивните фирми, държавата ще продължава да отчита несъбрани вземания. 

От асоциацията препоръчаха ключови мерки в тази насока. На първо място - секторен регулаторен закон. На второ място - регистрационен режим на фирмите в бизнеса. 

От асоциацията коментираха и "господин Марешки - като един от видните участници на пазара": "Това, което ни смущава, е следното. В изявленията си този уважаван бизнесмен и депутат говори непрекъснато за ниската цена на горивата си. Като отворите финансовите отчети за 2016 г., компаниите, с които той оперира - показват огромни загуби и огромни задължения. Въпросът вече не е дали това е лоукост бизнес, а дали се плащат данъците, как се продава дъмпингово през целия този период и какъв е начинът за купуване през данъчни вериги. Това са сериозни проблеми и има нееднакъв подход на държавата спрямо различните участници на пазара".

Валентин Златев отбеляза, че годишно в България в сивия сектор влизат 1 милиард лева от горива. 

"За последните 5 години законът за акцизите е променян 50 пъти. Държавата може да гарантира своите интереси, създавайки равни условия за всички участници на пазара", отбеляза Златев. "Смразяващо е бездействието на държавата, когато има 1 милиард несъбрани, а в същото време говорим как да увеличим с 10 лева пенсиите. Тези пари не влизат в бюджетите, те са в куфарите! Не приемем ли закон, който да диктува равни права и условия за всички участници на пазара, корупцията ще расте. Говорим за феномен на човек, седящ на трибуната на българския парламент. И продължавам да твърдя, че върху него има тежък политически чадър. Говорим за 13 милиона загуба! Откъде са тези евтини горива? Дайте всички да ги купуваме, за да печелим всички! Обидно е, честно го казвам това. Това е темата и тя или ще се реши, или ще продължи. И ще се гледаме в очите, но ще ни е срам от това", заяви Валентин Златев. 

От своя страна Емил Димитров-Ревизоро благодари на представителите на петролната асоциация, че в доклада им няма политически нападки. 

Радослав Ячев отбеляза, че ще се гонят не последствията, а причините за корупция: "На мен ми се иска подобни срещи, понеже виждаме, че представителите на бранша са много наясно със схемите и всичко онова, което генерира корупционни практики, те да бъдат инициатори на законодателни идеи и промени, които ние като народни представители да вкараме в парламента. Ако нещо е добро, резултатно и ефективно, то може да бъде подкрепено от всички".

Драгомир Стойнев от БСП изтъкна, че върху горивата има "тежък политически чадър". "Ние трябва да търсим наистина правилните решения. Искате да давате свобода на бизнеса, но от браншовата организация говорят за регистрационен режим и за секторен регулаторен закон. Ние от опозицията сме за. Защото разликата между вас и нас е 1 милиард лева. Готови ли сте за предприемете тези действия, сега, когато няма избори? В момента ние сме разграден двор. Тия танкери влизат и излизат... Топката е у вас. Всичко в това е политика и, разбира се, че трябва да се политиканства! Ние сме за равнопоставеност между играчите на този пазар", коментира Стойнев.

Валентин Златев отбеляза, че от бранша имат готов законопроект и вярва, че той ще бъде подкрепен от всички политически сили. 

"Днес не съм казал нищо, което не сте чували преди. Това, което казал е, че искаме да има равнопоставеност на всички участници в пазара и върховенство на закона. Това трябва да се отнася и за Веселин Марешки. Досега нито един орган не се е произнесъл дали е проверена дейността му, реални ли са печалбите, за които говори по телевизите или фирмите му работят на загуба", заяви след комисията Златев.

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Сюжетът “Борисов с къща и любовница в Барселона” e:
Общо гласували: 8310
архив

- Мамо, днес Иванчо искаше да играем на чичо доктор - казала Марийка на майка си.
- Как така?! - ужасено попитала майката - Какво стана?
- Ами нищо, първо ме остави да го чакам 45 минути, а после каза, че съм нямала направление по клинична пътека!

няма нови новини
Днес: 92
hot
най-четени новини в момента
сега
2590
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК: На границата с Турция - 15 километра опашка от тирове, ето къде са мигрантите (ВИДЕО/СНИМКИ)
x
Перфектният уикенд според зодията
x