Вход
София
Времето в София 11 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев с разкрития за разбита група за киберпрестъпления. Бандити му звъняли да го зарибяват (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев с разкрития за разбита група за киберпрестъпления. Бандити му звъняли да го зарибяват (ОБНОВЕНА)

на 06.11.2018
51781
5
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев с разкрития за разбита група за киберпрестъпления. Бандити му звъняли да го зарибяват (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
06.11.2018
5
51781

Разбита е организирана престъпна група, прибирали парите на лица, които са били подмамвани да участват в търговия с финансови инструменти по интернет. Това разкри на брифинг шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Схемата е действала по следния начин: Човек се обажда от кол център и предлага покупки на злато, платежни инструменти. Аз лично съм получавал такива обаждания. След това се убеждават хората колко печалба ще има. Когато тръгнеш да се отказваш, нямаш обратна връзка с човека, който ти се е обадил.  Два колцентъра за такава цел са създадени - те са създателите на тази схема. Ръководят се от граждани на Израел, Сърбия и България. Милиони левове щета има само за тази година. 17 души са пострадали, но това е само според подалите сигнал до органите на реда, обясни Гешев. 

На този етап спецпрокуратурата привлича трима обвиняеми за престъпления и ръководене на ОПГ и за измами. На 2 ноември спецпрокуратурата издаде постановления за мерки за неотклонения, искането беше уважено и същите са с постоянна мярка задържане под стража. До настоящия момент са привлечени три лица, като пострадалите са в по-тесен кръг от това, което имаме като данни за действителния брой на пострадалите лица, посочи наблюдаващият делото прокурор Ваня Христева. Ппричинените вреди са за над 300 хил евро, над 80 хил.щатски долара и над 60 хил. лева. Има лица, изгорели с над 100 хиляди евро. Т.е. те са инвестирали в привидно създадената схема за инвестиции и търгуване с финансови инструменти. Извършени са претърсвания на офиси и жилища, допълни Христева.

Прави впечатление технологията, по която е извършена тази престъпна дейност. Лицата са били старателно въвеждани в заблуждение, че се търгува на борсата с тези финансови инструменти и те са правили редица преводи, като обратната връзка е била невъзможно да бъде осъществена. Ставало е само едностранно. По този начин именно единственият изход е било говорейки с брокерите лицата да бъдат отново и отново стимулирани да превеждат нови суми, под предлог, че същите са спечелили някакви суми, а в случаите, когато са загубили суми, им е обяснявано, че ще се направи опит за нова инвестиция, която ще им върне изгубеното. В крайна сметка клиентите нямат никаква опция за обратна информация, допълни наблюдаващият прокурор. 

Българското подразделение на тази схема е първият случай, който е разобличен. Това е иновативно престъпление, а такива все повече и повече ще навлизат в нашата реалност, посочи началникът на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП Явор Колев.

Създадени са 7 платформи с домейн в Естония. Те нямат разрешение от комисиите на съответните страни. Имат разрешение от Нова Зеландия. Жертвите на тази измама биватн зарибявани с реклами по интернет и след като осъществят контакти с т.нар.брокери започват да инвестират с обещания за печалби. Комуникацията е чрез интернет телефония, като в един период, в който лицето вече е източено финансово, прекъсва и то не може да осъществи контакт с брокерите, обясни Колев. Брокерите, които са задържани към момента на операцията, са 13 лица, които не са използвали истинските си имена. 

Печалба за клиентите няма, има само за организаторите на престъпната схема, а парите са постъпвали по сметките им в цял свят. Работим от лятото по тази схема, иначе инкриминирания период е за една година назад, посочи Гешев. 

Тези хора са с много голям опит в измамни финансови операции. Те работят в България и са придобили значителни приходи, които прокуратурата ще разследва, разкри Колев. В Украйна е имало център, който е разпределял печалбите в цял свят. 

Иван Гешев обясни, че е получавал 4 пъти обаждания от английски номера и допусна, че и сред журналистите имат подобен опит. Има индикации, че в Европа има и на други места подобни престъпни схеми, но при нас е с най-напреднало разследване, заяви Гешев. 

Това са хора, които извършват високо технологични престъпления и имат различен статус от другите престъпни групи. Те са млади хора, 28-годишни, уточни Гешев. Той изтъкна, че предстои разпит на десетки уволнени от въпросните измамници брокери. 

На въпрос за докарването на арестуваните във Франция Баневи шефът на спецпрокуратурата обяви, че от наша страна са изпратени всички документи с искане за екстрадиция.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 33954
архив

Собственик на дог се оплаква на ветеринарния лекар: – Кучето ми постоянно гони автомобилите. – Всяко куче прави това. – Да, но моето ги хваща и после си ги заравя в градината…

 

x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! СДС крои бъдещето на дясната коалиция с Буруджиева, Антоанета Христова, Огнян Минчев и Антоний Гълъбов (ОБНОВЕНА)
x
Откриха нов симптом на коронавируса
x