Вход
София
Времето в София 3 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ще се врътне ли Корнелия Нинова за оставката си на инфарктния пленум на БСП (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ще се врътне ли Корнелия Нинова за оставката си на инфарктния пленум на БСП (ОБНОВЕНА)

на 08.06.2019
47795
24
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Ще се врътне ли Корнелия Нинова за оставката си на инфарктния пленум на БСП (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
08.06.2019
24
47795

Ще оттегли ли Корнелия Нинова оставката си на инфарктния пленум на БСП днес след плана, който е задействан сред социалистите - да я молят да се върне, за което първо ПИК съобщи. Ще сработят ли и врътките й да прокара своите правила за избор на лидер, за да си осигури завръщане на председателското място на конгреса идния уикенд?

"Твърде дълго се проточи тази драма в БСП и Ива Николова, водещата на ПИК TV, часове и седмици наред стоеше тук пред "Позитано" 20, защото Корнелия Нинова не допуска наш екип. Затова ние сме тук, политическото шоу е гарантирано и това, че не ни допускат вътре, няма да ни попречи да отразим всичко, което става", заяви главният редактор на агенция ПИК Звездомира Мастагаркова.

Днес на закрития форум ще стане ясно какво ще се случи след демонстративно подадената оставка на Корнелия Нинова. Политическата комисия не е гласувала този акт. Сега на база на това Нинова ще иска да се свика комисията и да се гласува. В обратен случай тя ще се опита да накара целия НС да го гласува. Но според устав в НС не може да бъде внесено за разглеждане нищо, което не е одобрено от комисията. Аз считам, че обективно и най-разумно е конгресът да решава какъв тип избор да предприема - дали пряк вътрешнопартиен или конгресен".

Пред камерата на ПИК TV Калоян Паргов заяви: "Гледам към местните избори. След този пленум най-вероятно ще има заседание на комисията. Защото трябва да има правила. Националният съвет може да се свика по всяко време, той е доста по-гъвкав от конгреса, който по устав може да се свика най-рано след 14 дни".Според кулоарна информация Паргов е спряган за един от наследниците на Нинова. 

"На днешния НС най-вероятно ще одобрим правила за конгреса, както и ще обсъждаме предложението на ГЕРБ за партийните субсидии. Изборът на нов лидер не е вписан в официалния дневен ред. В крайна сметка ще решим вътре, там винаги е забавно", заяви на свой ред Явор Куюмджиев. "Ако субсидията стане 1 лев, всичко ще стане пълна каша. Тя държавата не плаща само за нашата телевизия. Държавата дава субсидия на партията, как тя ще използва тази субсидия, е въпрос, който решава самата партия. По същата логика - трябва ли държавата да плаща за болните деца, за които ГЕРБ дава от своята субсидия", направи неуместен паралел той.

Междувременно партийните машинации в партията-столетница продължават. В момента се печатат "на кило" се печатат партийни книжки и масово "нахлуват" новоизбрани партийци-роми. Никой от БСП не може да провери каква всъщност е членската маса. Някои казват, че те са 80 хиляди, други 100 хиляди, трети твърдят, че те са 120 хиляди. Разликата очевидно е огромна. Новоизпечените мургави социалисти ще са изцяло под контрола на Корнелия Нинова и верният й съратник Кирил Добрев. Същият, преброявайки гласове преди години на БСП, предизвика страшен скандал с манипулациите си на избора и броенето.

Георги Гьоков заяви пред камерата на ПИК TV, че оставка ще бъде обсъждана, ако конгресът реши: "Има оставка като воля на председателя, но конгресът решава дали ще я приеме. Аз не мисля, че има врътки. Това е заради доброто на партията и предстоящите избори".

Костадин Паскалев заяви на свой ред: "Твърдението на Гьоков е абсурд. Оставката само се констатира и следва да се съобщи. А какво ще се случи днес тук, всичко може да се случи. Основният проблем е оставката, която беше подадена от Корнелия Нинова. Тя беше излишна, защото при настоящия момент това е като все едно да си изгониш Цветанов от партията. Сега колективният орган ще трябва да реши как да процедира с тази оставка".

Бившият транспортен министър Петър Мутафчиев бе лаконичен, че очаква един разумен партиен форум, който ще обсъди набелязания дневен ред.

Димитър Дъбов коментира оставката на Нинова: "Днес от дневния ред отсъстват правилата за избора. Очевидно днес ще поискаме повече информация за подготовката на конгреса". 

"Конгресът няма какво да констатира. Случаят със Станишев продължава една трудна за обяснение линия. Какво ще прави това младо момче Петър Витанов там. Той няма да може да се оправи по коридорите... Трудно за обяснение поведение на определен кръг хора", отбеляза на свой ред Георги Божинов.

Георги Пирински акцентира върху значимостта на местните избори: "така, както предвижда уставът, при подадена или констатира оставка Националният съвет избира заместник".

Според Атанас Мерджанов най-важната политическа задача пред БСП е спечелването на местните избори наесен. "Всички неразумни популистки предложения, които следваха като върволица през целия мандат, трябва да се отчетат. Няма какво да се изненадваме и да се правим на интересни, след като се заиграваме с такива популистки теми. Изборът на Петър Витанов за водач на групата на европейските социалисти в ЕП е поредната нелогична стъпка. В ЕП трябва да има представител с авторитет и влияние, който ще защитава националните интереси през призмата на европейската рамка".

Ангел Найденов, че БСП е свидетел на "поредния конфронтационен ход на Корнелия Нинова: "Изместването на Сергей Станишев е неуместен, необоснован ход, който няма да донесе престиж на делегацията на БСП в ЕП".

Вижте всичко най-интересно около инфарктния пленум на "Позитано" 20 във видеата на живо от централата на ПИК TV през целия ден:

Вижте и изявлението на Корнелия Нинова, в което опита да манипулира медиите, че не е била бламирана: 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Според вас кой от изброените лидери на отделните власти работи най-добре?
Общо гласували: 13949
архив

Колко е хубаво човек да е женен - още не си се събудил, а вече си виновен за нещо.

 
няма нови новини
Днес: 153
hot
най-четени новини в момента
сега
2421
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ЕКСКЛУЗИВНО В ПИК TV: Само 42 000 са официалните членове на БСП - пленумът на червените се разпусна заради липса на кворум (ОБНОВЕНА)
x
Как да разберем кои приятели да задържим в живота си
x