Вход
София
Времето в София 3 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 16-годишният Мартин остава на свобода, въпреки мощните бомби - съдът призна обвинението за тероризъм, но го пусна на училище. Ученикът осъзнавал вината си (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 16-годишният Мартин остава на свобода, въпреки мощните бомби - съдът призна обвинението за тероризъм, но го пусна на училище. Ученикът осъзнавал вината си (ОБНОВЕНА)

на 13.06.2019
54468
20
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 16-годишният Мартин остава на свобода, въпреки мощните бомби - съдът призна обвинението за тероризъм, но го пусна на училище. Ученикът осъзнавал вината си (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
13.06.2019
20
54468

Вербуваният от "Ислямска държава" 16-годишен ученик от Пловдив Мартин Попов, обвинен в тероризъм, в чиито дом бяха намерени взривни устройства с голяма мощност, застава пред Специализирания съд.

"В последните дни в различни медии се появи информация срещу прокуратурата и службите, без да знаят подробности за казуса.

В него се касае за дете жертва на радикализация, но от другата страна стоят интересите на българското общество.

Намерени са взривни устройства и вещества, които по обем и брой са несъпоставими с друг случай в новата българска история. 

Това не е било известно на никого, дори но родителите в деня, когато са извършени действията по претърсване и изземване.

Намерени са сериозни комуникации с информация, че непълнолетното обвиняемо лице е подготвял терористичен акт.

Агенция за закрила на детето с опит да цензурира ПИК за обвинения в тероризъм Мартин

Агенция за закрила на детето с опит да цензурира ПИК за обвинения в тероризъм Мартин

Служителката от пресцентъра на Държавна агенция за...

на 10.06.2019

Видео клипове, изпращани от него към вербовчика, говорят за същото.

Родителите безспорно съдействат, но е важно да уточним, че първоначално придобитата информация за радикализация не е подадена от тях, а от друг човек. Тези взривни вещества, които са намерени и в изключително голям за Европа обем, са изненада и за самите родители.

Прокуратурата ще продължи да поддържа искането си за задържане под стража, защото по този начин ще бъде изолиран в специална среда, в която да работят с него психолози и психиатри. 

Към настоящия момент продължава да е на лице реална опасност за сигурността на огромен брой български граждани. Решението и отговорността оттук нататък е на съда", заяви говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева. 

След двучасово заседание съдът пусна отново ученика на свобода. Той ще бъде надзираван от педагогическа стая, каза прокурор Сийка Милева. 

"Съдът счита, че има обосновано предположение ученикът да е виновен за повдигнатите му обвинения в тероризъм. Съдиите обаче прецениха, че момчето не трябва да бъде изолирано, а да остане в естествена среда и да ходи на училище", каза още говорителят на спецпрокуратурата. Тя уточни, че определението на Апелативния специализиран съд е окончателно и не подлежи на обжалване. 

"Прие се, че трябва да се даде шанс на обвиняемия, защото е на 16 години. Съдебният състав взе тежко решение, но се надява той да има шанс да се оправи", казаха още магистратите.

По думите им "лицето осъзнава вината си". Те обаче отказаха да цитират точните му думи пред съда, за да не нарушат правата му на непълнолетен. От обясненията на Милева стана ясно, че той е бил в залата и е говорил пред съдебния състав. 

Вижте изявлението на прокурорите преди и след след делото във видеата на живо на ПИК TV:

Сподели:
свързани новини
Напиши коментар »
(20)
1
Какво като е 16 години, ако сме в САЩ ще го затворят до живот, каква е гаранцията, че ако сега го пуснат, няма след 2-3 години да направи същото?! Нормално ли е докато другите негови връстници учат, забавляват се, той да стой вкъщи и на тавана да приготвя бомби с цел да избие 200-300 човека?! Да се затвори за 30г поне, никаква жертва не е, нали пример ни е САЩ вижте там как постъпват с такива хора а и родителите им също съдят
2
Заедно с агенцията за защита на малките престъпници в затвора
3
Google вече изплаща $ 15,000 до $ 30,000 на месец за онлайн работа от дома си. Аз се присъединих към тази работа преди 3 месеца и съм спечелил $ 24857 в първия ми месец от тази работа. Лесна и лесна за работа и печалбите й са огромни. Трябва да опитате сега, за да получите тази работа и да започнете да печелите пари онлайн, като следвате инструкциите на тази връзка...........>>> w­w­w­.­T­r­a­d­e­4­6­.­c­o­m
4
Лешояди
5
Откъде ученик на шестнадесет години може да се снабди с "огромно" количество взрив.
6
алах вилик слет 5 года сви4ки 6те говори на6а изик алах акбар
7
По този начин само се стимулират и непълнолетните джихадисти и - особено - техните вербовчици от Ислямска държава, да продължат необезпокоявано да подготвят терористични атаки на територията на България. А когато някоя от тях стане факт, вече ще е късно. Решението, 16-годишния джихадист да бъде пуснат да ходи на училище, след като съвсем хладнокръвно се е готвил да убие десетки хора, е истинско безумие и поредно доказателство, че българската държава вече не съществува...
8
Кака Сийка да ми направи чекийка , може и две , едната с джучки .
9
Бил събирал достъпни вещества и материали - сол, захар, олио, оцет и такива работи. Като ги смесиш по определен начин гърмели. Със сигурност някой му е доставил нещо не толкова достъпно, но защо милиционерите не го търсят?
10
Добро послание към бъдещи бомбаджии- гърмете, трепете, а ако ви хванат, нали сте добри момчета- ще ви накажем с НИЩО
11
Баща - бизнесмен, съдиите- гладни!Ако можеха, вероятно щяха награда да му дадат.Айде другия път бомбата да е за съда.
12
А родителите на останалите деца в училище....пита ли ги някой??? Тяхната "естествена среда" няма ли да се наруши????
13
Родителите му са постъпили много разумно като са сигнализирали органите за мартин.Така с момчето ще се работи и ще се насочи в правилната посока .При това и той е жив и няма други жертви и последващите му действия ще покажат правилността на присъдата.
14
Сега съдиите трябва са виновни ако това момче направи нещо след като ще е свободно. Да, млад е, да и той е жертва, но имаше огромна възможност днес да не си говорим за детето жертва, а за 100 жертви на това същото дете... И какъв пример даваме на останалите подобно мислещи деца. Съдебната система е такава, съдиите се опровдават винаги със законите, но ако започнат да поемат лично вината за допуснатите от тях грешки, бързо нещата ще придобият друг вид! Да не говорим за заплатите им, по-високи от на учители, преподаватели в университети и лекари, най-важните хора за едно общество.... жалка е цялата тази работа...
15
И К`ВО СТАНА СЕГА, ТАТКОТО НЕ БИЛ "ИЗПЯЛ" ДЕТЕНЦЕТО МАРТИНЧО НА "ОРГАНИТЕ". "СЛУЖБИТЕ" ДАЛИ ЗНАЯТ, ОТ КОГА МАРТИНЧО ЛЪСКА БАСТУНА ПРЕД МОНИТОРА. ЧОВЕК НИКОГА НЕ Е САМ В МРЕЖАТА, ВИНАГИ СА ПОНЕ ТРИМА: ТОЙ, ХАКЕРА И ДЕЖУРНИЯ ОФИЦЕР. НА МАРТИНЧО ДА МУ ГРЪМНЕ ЧУРКАТА.
16
Много грижовни се оказаха съдиите и от защита на децата???? А ако беше взривил училището, щеше да бъде обявен за джихадист и от затвора нямаше да излезе. Оказва се, че не е глупендер, съвсем методично се е подготвял. И ако беше успял, какво щяхме да правим тогава? Ето защо, трябва да остане в ареста до делото и бъде осъден на поне 10 години. Да има време да мисли и премисля, защо се е вързал на идиотщините на ИДИЛ. Има нещо ненормално в този човек, някакъв психически приблем, за да се готви да избива съученици. Трябва безмилостно да се наказва всеки опит и дори замисъл за колаборация с ИДИЛ.
17
Този коментар съдържа нецензурно съдържание!
18
100% съм сигурен че това момче ще убие човек. Вместо да получи заслуженото наказание, те му дават шанс да убива невинни хора.
19
https://lupa.bg/news/uchenikat-verbuvan-ot-bdquoislyamska-darzhavaldquo-vzrivil-3-bdquoprobnildquo-bombi_10901news.html
20
Деветокласникът от Пловдив, вербуван от агент на мюсюлманската терористична организация „Ислямска държава“ да извърши атентат в собственото си училище, е взривил три „пробни“ самоделни бомби, тренирайки за зловещото престъпление. Това разкри пред Lupa.bg представител на Специализираната прокуратура след вчерашното заседание на Апелативния спецсъд. Магистратите взеха окончателно решение да оставят 16-годишния ученик на свобода под наблюдението на инспектор от Детска педагогическа стая. Заседанието на Специализирания съд бе проведено при закрити врати, а медиите нямаха достъп до вербувания от „Ислямска държава“ ученик и родителите му, както и до доказателствения материал по делото, който е с гриф „Строго секретно“. Въпреки това от оскъдната информация, която от прокуратурата и съда оповестиха, наяве излязоха доста стряскащи детайли. Оказа се, че ученикът от Пловдив е бил облъчван от специално обучен вербовчик на ислямските фундаменталисти повече от 6 месеца. Момчето само потърсило информация в Интернет за „Ислямска държава“, като започнало да гледа видеоклипове на ислямските фундаменталисти. Така ученикът е бил „прихванат“ от терористите. „Данните от досегашното разследване показват, че вербовчикът на ученика е от арабски произход, от страна от Северна Африка. Вербуването е започнало разумно и целенасочено, което говори за професионализъм – първо са го въвели в ценностите на исляма. След това се е стигнало до момент, в който ученикът е решил, че дори самостоятелно може да приеме религията, спазвайки съществуващите норми. След това е преминато през още три нива на постепенна обработка, докато се е стигнало до инструкциите“, коментира пред журналисти главния прокурор Сотир Цацаров. Обвинител №1 изрично уточни: „Това дете не е терорист“. Последния етап от вербовката на тийнейджъра от Пловдив стартирал тази пролет. Тогава ученикът започнал да получава инструкции от агента на „Ислямска държава“ какъв тип бомба трябва да изработи, как да се снабди с подръчни материали за направата й и по какъв начин да борави с взривните вещества. В средата на месец април тийнейджърът вече имал задоволителни познания в материята – регистрирал се в специализиран сайт, посещаван от студенти по химия, за да научи как да се снабди с нужните му взривни вещества. Част от намерените взривни вещества в дома на ученика от Пловдив. Деветокласникът e следвал инструкциите на вербовчика от „Ислямска държава“ за направата на адската „тръбна“ бомба Момчето финансирало от джоба си покупката на материалите за бомбите, които е майсторил на тавана в семейната къща. „Снабдил се е с 14 килограма нафтонит – това е промишлена взривна смес, съдържаща концентрация на амоиева силитра. Впоследствие на тавана в къщата си е пречистил от силитрата стабилизтора P2O5 - дифосфорен пентаоксид чрез кристализиране. Ученикът е използвал и други материали за адската бомба – хексоген, нитроглицерин и нитрогликол, които увеличават мощността на взривните съединения. Снабдил се е дори с оловни сачми, които е смесил с пирони за максимален поразяващ ефект. Бомба с такава мощност може да вдигне във въздуха цял жилищен блок“, разкри пред Lupa.bgзапознат с раследването. Според думите му ученикът е взривил 3 бомби с малка мощност, като е заснел на видео взривните си творения, които е пратил на своя вербовчик. „Експериментите са правени с малки количества промишлен взрив, изпробвана е технологията на тъй наречената „тръбна бомба“, разказва близък до разследващите. Взривните опити на 16-годишния ученик са правени в обезлюдени местности край Пловдив, като при единия от експериментите със самоделна бомба, съдържаща едва 150 гр. от веществото нафтонит е бил взривен на марки парчета огромен камък. С бомба от абсолютно същия тип, съдържаща 2 килограма веществото нафтонит, бе взривен автобус с израелски туристи на паркинга на летище Сарафово в Бургас на 18 юли 2012 г. Със седем пъти по-малко количество нафтонит джихадист от „Ислямска държава“ взриви цял автобус с израелски туристи на летище Сарафово в Бургас през 2012 г. Ден по-рано говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева също коментира пред журналисти, че ученикът е правел експерименти с взривове, но не даде повече информация. Тя разкри, че сигналът до ДАНС, че момчето се е радикализирало и е под контрола на „Ислямска държава“е подаден не от родителите му, както се твърдеше първоначално, а от съсед на семейството му, който бил близък приятел с бащата. Едва след като от ДАНС стартирали разследване, от семейството започнали да сътрудничат със службите за сигурност. Бащата предоставил на разследващите мобилния телефон на сина си, който му отнел още в края на месец май. Според разследващите, ученикът е планирал атентат срещу елитно училище в Пловдив, който е трябвало да бъде извършен в 10 часа сутринта на 30 юни –тогава е било насрочено тържеството по случай последния учебен ден на учащите от 9 до 11 клас в гимназията. Разследващите отказват да коментират дали ученикът е планирал да се самовзриви, или да заложи бомбата и да я взриви от дистанция. И в двата случая обаче бомбен атентат с 14 килограма нафтонит с амониева силитра би вдигнал във въздуха цялото училище и би отнел десетки, ако не и стотици човешки животи. Прокурор Сийка Милева от Специлизираната прокуратура разкри, че сигналът в ДАНС за детето, вербувано от терористи, е подаден не от неговите родители, а от семеен приятел Именно заради това Специализираната прокуратура поддържа становището, че ученикът трябва да бъде задържан в контролирана страна в килия, за да може с него да работят психолози и психиатри. „Това е една огромна човешка трагедия – да, момчето е жертва на радикализация, но от друга страна стои сигурността на огромен брой български граждани. Обемът на откритите взривни вещества е без аналог в Европа и е несъпоставим с нито един казус в най-новата история на България. Оттук-нататък отговорността за момчето е на съда“, коментира прокурор Сийка Милева решението на тримата съдии от Апелативния специализиран съд.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24832
архив

Блодинка си поръчва голяма пица, а сервитьорът я пита: - На четири или на осем да Ви я нарежа? - На две, много съм гладна.

няма нови новини
Днес: 86
hot
най-четени новини в момента
сега
2577
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Борисов и министрите спешно променят НПК на извънредно заседание. Премиерът хвърли ръкавица на БСП за партийните субсидии (ОБНОВЕНА)
x
АСТРОЛОГ: Днес е ден за любов, нежност, доброта и разбиране
x