ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 46-ото Народно събрание започва работа - депутатите с първи екшън за избор на председател (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ТОП НОВИНАТА

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 46-ото Народно събрание започва работа - депутатите с първи екшън за избор на председател (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

51618
на 21.07.2021
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! 46-ото Народно събрание започва работа - депутатите с първи екшън за избор на председател (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор:   ПИК

След поправителния изпит, на който политиците се явиха на 11 юли, 46-ото Народно събрание започва работа с повече въпроси, отколкото отговори.

препоръчано

С какви нагласи влизат новите-стари депутати и на какви компромиси са готови, за да поверят управлението на редовно правителство?

Първото заседание започва в 9:00 ч.

Депутатите ще положат клетва, а съгласно Конституцията то ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител.

Както в 45-я парламент и днес това ще е Мика Зайкова. След откриването ще бъдат избрани председател и заместник-председатели.

"Ще има разговори, ще има консултации и ще настояваме нашите приоритети да станат част от приоритетите на следващото правителство", разкрива на влизане в парламента председателката на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова.

"Трябва да заработим и стига вече с тези избори. Не прекалихме ли с демократичните процедури? Следващият премиер трябва да е млад и с експертиза", сподели пред журналистите Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Мисля, че е възможно да се направи правителство. Недейте да мислите, че това е мечта", каза още тя и добави: "Харесвам Служебното правителство, защото са умни и смели момчета и момичета."

"И най-трудните преговори са позитивни, ако се водят", смята още тя.

"Ще подкрепим само правителство, което е свързано с нашата програма. Ако няма договорености, че ще се изпълнява нашата програма, няма да подкрепим такова правителство. БСП няма да прави такива циркове и да излезе от залата, когато се гласува бъдещият кабинет", разкри Румен Гечев от БСП.

"Нашите амбиции са да следваме приоритетите на хората, които са ни избрали. Животът на този парламент зависи от партиите на промяната", сподели зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев, който на въпрос дали ще подкрепят правителство на "Има такъв народ", попита: "Защо?"

Групата "Демократична България" пристигна организирано в Народното събрание. Съпредседателят на коалицията Христо Иванов обясни, че няма предварителни уговорки за разговори с парламентарните групи.Иванов добави, че той ще бъде председател на тяхната парламентарна група, Владимир Панов ще бъде заместник.

Тяхната номинация за зам.-председател на Народното събрание е съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Парламентарната група на "Има такъв народ" също пристигна организирано, но не влезе от входа, през който влизат депутатите, а през официалния и по този начин не спряха да говорят пред журналистите.

"До момента г-н Трифонов не е поискал среща с парламентарната група на "ГЕРБ-СДС". Когато поиска такава среща и сложим на масите програмите си, тогава можем да говорим за подкрепа. Ако не върнем разума, мисля, че ще отидем към нови предсрочни избори", заяви Костадин Ангелов от ГЕРБ.

В сградата на парламента пристигна пеша от "Дондуков" 1 и служебният министър-председател Стефан Янев, както и част от министрите в кабинета.

Пред журналистите говори и вицепремиерът и служебен министър на вътрешните работи Бойко Рашков, който побърза да се похвали за проверките, които се правят и за ревизиите на управлението на ГЕРБ. Рашков изтъкна, че някои от големите строители на магистрали у нас живеят в Дубай и каза, че са дадени 8,6 млрд. лв.без обществени поръчки.

"Искам да поздравя депутатите от 46-ото Народно събрание и да им пожелая успех. Оценката ми за служебното правителство е положителна и се надявам редовен кабинет да продължи укрепването на държавността", заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

"Непосредствената задача на парламента е съставянето на редовен кабинет, възстановяването на държавността и парламентарната институция и парламентарния контрол", добави той.

"България не може да си позволи да губи повече историческо време. Трябва да се състави редовен кабинет с широка подкрепа", уточни държавният глава.

Той каза още, че ще стартира конституционната процедура, която е по закон веднага щом се ситуира 46-ото Народно събрание.

"Всички очакваме специализираната прокуратура да борави с факти, а не да съчинява разкази", завърши държавният глава.

"Преди 3 месеца отправих ясно послание към народните представители от тази трибуна - да възстановят парламентаризма, да имаме ефективно законодателство и реален контрол на изпълнителната власт. Тези задачи са толкова ясни и сега. Задачите и очакванията са същите", коментира секунди по-късно Радев пред журналисти вече вътре в кулоарите на Народното събрание.

"Тревожните констатации отвън за състоянието на правосъдието и медийната среда са обезпокоителни и трябва да доведат до желаната промяна", завърши Радев.

Заради изказванията на Радев стартът на първото заседание на 46-ото Народно събрание започна с няколко минути закъснение. Като най-възрастен народен представител Мика Зайкова седна временно на председателския стол под аплодисментите на депутатите. Последва проверка на кворума, а в зала се регистрираха 214 народни представители и даде старт на заседанието.

"За втори път ми се пада честта на открия Народно събрание. Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Нашият народ ви избра и аз разчитам на неговата мъдрост. Ето защо искам да ви призова да бъдем добри. Нека бъдем усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ - за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС", заяви Зайкова.

"Иска ми се да споделя поуките, които си извадихме от изборите. Първо - народът ни каза, че не иска да живее повече така и иска промяна. И това излезе така, когато партиите на промяната повишиха своя резултат. Народът ви гласува доверие и това е голяма отговорност", обърна се тя към партиите на промяната.

"Второто нещо, което суверенът каза, е, че не дава мнозинство на нито една от партиите. Каза ни, че трябва да работим заедно, за да сбъднем мечтата на народа. С по-ниската избирателна активност народът ни каза, че изборите са демократична процедура, но не я ли прилагаме твърде често? Затова хайде нека да седнем и стига повече избори", добави тя.

По думите й може да се работи ефективно и добре и това го е показал служебният кабинет през последните 9 седмици.

"Вчера ЕК излезе с доклад по отношение на върховенството на закона и там много ясно ни каза, че в България са необходими реформи в съдебната власт, България е необходимо да направи така, че главният прокурор на страната трябва да бъде подсъден, да бъде обвиняем и да бъде сменяем", отсече Зайкова.

"Имаме да направим много реформи. Имаме да правим реформи с образованието. По-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование са функционално неграмотни. Не мога да се съглася с държава, която е била на 5-о място по качество на образованието, сега да има такъв проблем", уточни най-възрастният депутат в парламента.

"Разбира се, трябва да помогнем на бизнеса, защото от него зависи да имаме продукция и услуги с висока добавена стойност, да печелим много, да имаме високи доходи и да имаме достойни пенсии", каза още тя.

"Не мога да се съглася, че 148 лв. социална пенсия е достатъчен доход за хора, които не могат да се погрижат сами за себе си. Не мога да се съглася и да гледам сълзите на майките на деца с увреждания"

"Не мога да се съглася със здравеопазването и с администрацията. Трябва да направим електронно управление, за което се говори от 2004 година. Имаме страшно много работа и затова искам да ви помоля да не забравяте какво ни е поръчал суверенът. Да се стегнем, да работим, да ситуираме Народното събрание и да си изберем правителство", заръча Зайкова.

"По-важното е какви са приоритетите на това правителство и чрез какви политики ще ги осъществи. Европа няма да ни остави, тя винаги ни е помагала и сега ни помага. Чакат ни едни средства в Плана за възстановяване и за развитие, от друга страна и по европейските програми. Важното е какво ще правим с тези средства.  Първо, да не бъдат откраднати и второ, да бъдат вложени ефективно", уточни тя.

Според нея е важното да има диалогичност. "И най-тежкият диалог води до позитивни резултати", допълни временният председател на 46-ото Народно събрание.

След речта на Зайкова се пристъпи към полагане на клетва на народните депутати.

"На добър час, дами и господа. Очаквам от вас работа", завърши Зайкова след клетвата на депутатите.

Последва гаф от нейна страна, след като директно тръгна да дава думите на парлментарните парти, а забрави преди това да пусне химна на България и химна на ЕС.

Сподели:
Бомба x
ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор ТОП 10 златни правила при секс с нов партньор
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за Росенец ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ДеБъ и ДПС застават зад Трифонов, но се правят на опоненти в комисията за "Росенец"
ново
Днес: 24
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това