Вход
София
Времето в София -1 o C

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Eвропейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон се среща с депутати от 4 парламентарни комисии (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

ИЗВЪНРЕДНО
ПОЛОЖЕНИЕ
Излекувани: 20
Починали: 8
Заразени: 412

ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Eвропейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон се среща с депутати от 4 парламентарни комисии (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)

на 24.02.2020
8074
0
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Eвропейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон се среща с депутати от 4 парламентарни комисии (ОБНОВЕНА/ВИДЕО)
Автор: ПИК
24.02.2020
0
8074

Eвропейския комисар по вътрешни работи Илва Йохансон се среща с народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, от Комисията по външна политика, от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон ще посети България

Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон ще посети България

Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва...

на 22.02.2020

Темата за миграцията и убежището е тема, която е сред приоритетите на ЕС и в частност и на нашата държава. В позициите на страните обаче има нюанси, които могат да бъдат преодолени, стана ясно в хода на разискванията.

България очаква новият подход на ЕК по въпросите на миграцията и убежището да се основава на баланс между солидарност и споделена отговорност на държавите-членки, подчертаха председателите на четири парламентарни комисии на среща с еврокомисар Илва Йохансон.

 

Еврокомисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон е на работно посещение в България. В Народното събрание тя имаше среща с народни представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, от Комисията по външна политика, от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и от Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства. 

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев отбеляза, че темата за миграцията и убежището е изключително чувствителна както в политически, така и в чисто човешки аспект и е приоритет в дневния ред както на Европейската комисия и Европейския парламент, така и на нашата държава. Постигането на консенсус по темата преди приемането на новия Пакт по миграция и убежище ще бъде своеобразна гаранция за намиране на положително решение, независимо от нюансите в позициите на някои от страните, посочи той. 

Чрез успешно управление на протичащите процеси и мерките, които се предприемат в България, миграционния натиск намалява, подчерта председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. По думите му това се дължи на усъвършенстване на законодателството, изграждане на преградно съоръжение, на регистрацията в Евродак, както и на доброто сътрудничество с трети страни – особено с Турция. България ще продължава да настоява за силен, координиран, структуриран и комплексен подход като отговор на миграционните предизвикателства, подчерта Пламен Нунев. 

Еврокомисар Илва Йохансон отбеляза, че нейната задача е да отблокира дискусията по темата за миграцията и убежището. За да постигнем напредък, е необходимо да водим диалог, да върнем доверието между държавите-членки в тази нова сфера на сътрудничество в ЕС, подчерта тя. Липсата на доверие по тази тема ни струва много, затова тряба да си върнем доверието, да се деескалира дебатът и да преминем към сътрудничество в тази сфера, уточни Илва Йохансон. Панацея по тази тема няма, трябва обаче да търсим решение, което да ни даде възможност да управляваме миграционния процес на европейско ниво, добави еврокомисарят. 

Председателят на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения Димитър Лазаров призова за повече солидарност при отговорността за охрана на границите. Той постави въпрос - какви ще бъдат последиците за страните, които не спазват своите отговорности, свързани с опазването на външните граници. Еврокомисар Илва Йохансон отбеляза, че фокусът трябва да бъде върху взаимното подпомагане. Съгласна съм, че трябва да има повече проверки, защото ние разчитаме много един на друг и ако една страна не се справя, това ще има последици за целия ЕС, добави тя. 

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта, че България няма как да приеме т.нар. гъвкава солидарност, за която се говори в проекта на новия Пакт по миграция и убежище. Не може да има гъвкава солидарност от страните, които не са външни граници, а от такива като България да се изисква отговорност, посочи тя. България очаква подпомагане от другите страни, политиката за връщане да е ясно регламентирана, както и квотите за презаселване, уточни Джема Грозданова. Миграцията има и своя човешки фактор и трябва да обръщаме внимание на спазването на човешките права, а не само финансовите ресурси и логистика, добави тя. 

Еврокомисар Илва Йохансон увери, че се стреми към диалог с държавите-членки и все още не е взела решение по проекта на Пакт за миграция и убежище. 

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев поздрави еврокомисар Илва Йохансон за предложения от нея прагматичен подход за преодоляване на недоверието сред държавите-членки на ЕС. Пактът за миграция и убежище трябва да получи нужното финансиране, за да има успешни резултати, подчерта той. България успешно изпълнява своя европейски ангажимент и опазва външната граница на ЕС, но е на мнение, че е нужен по-гъвкав подход за финансиране на държавите-външни граници на ЕС, добави Драгомир Стойнев. 

Еврокомисар Илва Йохансон отбеляза, че е имало преговори по предложението за намаляване с до 40 процента на средствата за миграция и сигурност, но все още не е решено какъв ще бъде делът им в Многогодишната финансова рамка на ЕС. 

Народният представител Красимир Ципов посочи, че в проекта на Пакт за миграция и убежище трябва да има отговорност, солидарност и баланс. По думите му задължителната солидарност създава усещане за липса на такава и това е въпрос, който е важен за преодоляване на несъотвествията. Този консенсус не трябва да бъде за сметка на държавите, които са на предна линия, подчерта той. 

Народният представител Маноил Манев посочи, че разпространението на коронавирус придава нов нюанс на миграционния натиск не само по външните граници, но по вътрешното движение в рамките на ЕС. Здравеопазването и сигурността по отношение на миграцията трябва да се разглеждат на една обща платформа, защото това е новото предизвикателство пред нас, допълни той. 

Да управляваме кризата с коронавируса е доста сложно, коментира еврокомисар Илва Йохансон. По думите й това е пореден пример, че сигурността на една държава е всъщност сигурност на целия ЕС. По въпроса за здравеопазването и сигурността в темата за миграцията, еврокомисарят посочи, че се обсъжда въвеждането на процедури по скрининг по цялата външна граница на ЕС.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Смятате ли, че държавата в лицето на Бойко Борисов, кабинета, проф. Мутафчийски и целия извънреден щаб се справя адекватно с коронавируса?
Общо гласували: 33938
архив

И господ създаде мъжа, като му обеща, че ще намира кротка и послушна жена във всяко ъгълче на Земята… И създаде Земята кръгла… И се смя, смя, смя…

няма нови новини
Днес: 180
hot
най-четени новини в момента
сега
4281
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV: Депутати се тестват за коронавирус и във ВМА (СНИМКИ)
x
АСТРОЛОГИЯ: Отдайте се на семейството и близките хора, не правете секс
x