Вход
София
Времето в София 18 o C

ИЗВЪНРЕДНО: Главният прокурор Иван Гешев с важен коментар за пробива в системата за случайно разпределение на делата - каква е ролята на Лозан Панов и за натиска на Калпакчиев

ИЗВЪНРЕДНО: Главният прокурор Иван Гешев с важен коментар за пробива в системата за случайно разпределение на делата - каква е ролята на Лозан Панов и за натиска на Калпакчиев

на 05.04.2020
104866
0
ИЗВЪНРЕДНО: Главният прокурор Иван Гешев с важен коментар  за пробива в системата за случайно разпределение на делата - каква е ролята на Лозан Панов и за натиска на Калпакчиев
Автор: ПИК
05.04.2020
0
104866

Важен коментар  за пробива в системата за случайно разпределение на делата прави в ефира на БНР главният прокурор Иван Гешев.

"Всеки, който желае може да се запознае, ще види какъв натиск е имало от страна на г-н Калпакчиев. Системата е пробита. В данните са констатирани опити за манипулация. Това за мене е сериозен срив в правосъдната система. Как да имаш доверие, след като системата за случайно разпределение е пробита ", каза Иван Гешев.

"Как да имаш доверие след като системата за случайно разпределение е смешна. Необяснимо е на какво се дължи тази огромна съпротива, която Лозан Панов и няколко дами, гравитиращи около него в началото на 2019 оказват и се опитват да предотвратят този ИТ одит, който вече се проведе и експертизата върху системата за разпределение на делата, подчерта Гешев.

"Нямам никакви притеснения да питам Панов всичко, каза Гешев. Надявам се в четвъртък на заседанието да се види кой какво становище ще застъпи. Не се притеснявам от Лозан Панов, може би той ще отговори на въпроса ми", коментира Гешев.

Доказателствата от досъдебното производство ще оповестим на цялото общество, този казус може да засегне десетки хиляди граждани и техните имуществени и неимуществени интереси. Ще уведомим и ЕК, отбеляза още главният прокурор.

"Ще уведомим ЕК, защото става дума за период от 5 г.", каза Гешев. Има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата, кога е станало това.

"Тази  внедрена от тях през 2015 г. система без обществена поръчка е по-лоша от съществуващата до този момент. Защо тя функционира без да е обезпечена тяхната сигурност. Защо една фирма я поддържа без пари. Това е първият случай в световната история на частна фирма филантроп", разгневи се главният прокурор. 

През седмицата стана ясно, че прокуратурата разследва манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата. Сигналът е подаден от членове на Висшия съдебен съвет, а поводът е независим одит на единната информационна система на съдилищата. От одитния доклад ставало ясно, че достъпът до електронната система за случайно разпределение на делата не е защитен.

"Решението за случайно разпределение на делата ще бъде взето от ВСС. Ще трябва да се вземе бързо решение", каза Гешев.

В края на годината ще приключи една нова система. Но дотогава трябвало да се гарантира справедливо решение на делата.

За действията за пандемията Гешев каза, че по същия начин действат почти всички прокуратури в Европа и САЩ.

"Вървят проверки за цените на бензина. Възложена е на МВР и Агенция "Митници"  проверка на спирта. Има информация, че се задържа спирт и така скачат цените. Ние се подредихме като за извънредно положение, доста преди то да бъде въведено", поясни главният прокурор. 

"Тази криза не е само за прокуратурата, но и за държавата, възможност да изчезне пяната и да излезем по-обединени, виждаме една дарителска кампания. Може би, ако ползваме, тази криза като стимул, може ще излезем и по-силни и по-добри", поясни Гешев.

"Ние продължаваме да работим, засега нямаме данни за заразени наши колеги. Аз съм се изследвал веднъж и това беше преди две-три седмици. През тази пандемия е ясно, че ще минем всички. Въпросът е това да не стане в един момент и да се претовари здравната система. Да не повторим случая в Италия и да минем с най-малко жертви", уточни Иван Гешев. 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кого подкрепяте в конфликта Борисов - Радев?
Общо гласували: 3626
архив

Две жени изпратили мъжете си на риболов. Два-три дни те не се връщат и едната казва на другата:

- Ама, да не са заминали при други жени?

- Ти пък все най-лошото си мислиш, може да са се удавили.

няма нови новини
Днес: 51
hot
най-четени новини в момента
сега
2665
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Вежди Рашидов с трогателен разказ: Ердоган се просълзи, когато му разказах за невъзможната любов на Ататюрк с нашата Димитрина
x
ЧУДЕСА: Свети Сисой приживе изцерявал болни и възкресявал мъртви
x