ИЗВЪНРЕДНО: Издателят на ПИК Недялко Недялков поиска Кръгла маса, избори за Велико Народно събрание, нова Конституция, мажоритарен вот, премахване на партийните субсидии, двойно по-малко депутати. "Радев дебне зад ъгъла..."

ТЕМА

ИЗВЪНРЕДНО: Издателят на ПИК Недялко Недялков поиска Кръгла маса, избори за Велико Народно събрание, нова Конституция, мажоритарен вот, премахване на партийните субсидии, двойно по-малко депутати. "Радев дебне зад ъгъла..."

271799
на 11.06.2024
ИЗВЪНРЕДНО: Издателят на ПИК Недялко Недялков поиска Кръгла маса, избори за Велико Народно събрание, нова Конституция, мажоритарен вот, премахване на партийните субсидии, двойно по-малко депутати. Радев дебне зад ъгъла...

Последвайте ни в Google News Showcase

Петата българска държава се разпада.

Народът (работодателят) уволни политическия естаблишмънт и босовете на партокрацията. Суверенът скъса обществения договор.

Така повече не може. Системата трябва да бъде преучредена.

Единственият адекватен ход на тъй наречените "деветоюнци", които се ползват с около 30% доверие, е да свикат в спешни срокове национална кръгла маса, като онази през 1990 г.

Вместо безсмислени консултации за правителство (какво правителство с една четвърт от една трета гласували?!) - кръгла маса с участието на парламентарни и извънпарламентарни сили, синдикати, бизнес, неправителствени организации, творчески съюзи!

В контекста на решенията на този извънреден форум Народното събрание трябва да се събере с две точки в дневния ред: 1) промяна в Избирателния кодекс в посока мажоритарен или смесен пропорционално-мажоритарен вот (лично аз съм за първия вариант); 2) саморазпускане на това НС и свикване на избори за Велико Народно събрание по новия електорален модел с цел приемане на нова Конституция и ново държавно устройство на Република България.

Какво ще съдържа новата Конституция, трябва да реши форумът на кръглата маса. Според мен основното, което чакат хората, е просто - намаляване броя на народните представители (наполовина или с една трета), премахване на партийните субсидии, полупрезидентска република от френски тип (партийната демокрация у нас е морално дискредитирана, партиите са синомим на корупция), премоделиране на съдебната система, така че наистина да работи, а не да обслужва изпълнителната власт и олигархията...

Да, хората чакат най-вече справедливост.

Докато няма осъден политик, избирателната активност ще пада все по-стремително.

Докато такива като Сарафов работят секретарки на Борисов, Пеевски, Кирил Петков, Румен Радев, вместо да ги разследват, няма никакъв смисъл да ни пробутват клишета за евроантлантизъм и върховенство на закона.

Това е положението. Само радикален, революционен, буквално самоунищожителен ход може да спаси статуквото.

Навремето така постъпиха Лилов и Луканов и ако не го бяха направили, БСП щеше да приключи политическия си живот заедно с останалите си събратя от Източния блок още в началото на 90-те.

Излишно е да припомняме, че президентът дебне зад ъгъла и ще ги омете наесен. Без Велико Народно събрание няма да се мине, нека да е ясно, въпросът е чия ще е инициативата и дали ще стане доброволно или силово...

Всякакви преговори, консултации, тъпотии от типа "експертно правителство" са репродуциране на отвратилия всички ни модел на сглобката.

Променете се, ама истински, или утичайте в канала на историята, където впрочем ви е мястото.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете САМО В ПИК: Вижте ексклузивния хороскоп на Алена за първия ден на юли - денят носи изненади на Близнаците, Съдбата помага на Лъвовете
ПИК TV x
Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО) Георги Харизанов пред ПИК TV: Правителство е възможно само с мандата на ГЕРБ - ако не мине, отиваме отново на избори (ВИДЕО)
ново
Днес: 0
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК