Вход
София
Времето в София -1 o C

ИЗВЪНРЕДНО: Обвинител № 1 Сотир Цацаров се закани: Ще има още обвинени политици. Главният прокурор започва проверка на финансовия министър (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО: Обвинител № 1 Сотир Цацаров се закани: Ще има още обвинени политици. Главният прокурор започва проверка на финансовия министър (ОБНОВЕНА)

на 22.11.2018
84791
27
ИЗВЪНРЕДНО: Обвинител № 1 Сотир Цацаров се закани: Ще има още обвинени политици. Главният прокурор започва проверка на финансовия министър (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
22.11.2018
27
84791

Главният прокурор Сотир Цацаров отговаря на сценаристите на Слави Трифонов след премиера Бойко Борисов. Трифонов започна поредица от интервюта с въпроси на зрители, канейки петимата най-важни в държавата - президент, премиер, шеф на НС, омбудсман и главен прокурор. 

Г-н премиер, не отивате в парламента, но ходите при Слави?! ГЕРБ стои ли зад Марияна Николова?

Г-н премиер, не отивате в парламента, но ходите при Слави?! ГЕРБ стои ли зад Марияна Николова?

Защо така, г-н премиер?

Не отивате в парламента, за да...

на 21.11.2018

Единственият отказал на Слави е президентът Румен Радев, което бе коментирано в шоуто като неуважение. Въпреки това там прочетоха въпросите, които хората задават към президента.

Снощи на гости беше премиерът Бойко Борисов, който удари водещия в земята със спокоен тон и откровени отговори на въпросите, зададени уж от зрителите, а всъщност опорни точки за атака срещу министър-председателя. 

Главният прокурор не е абсолютно безконтролен, носят се легенди, но статутът на главния прокурор е да е контролиран от парламента и от ВСС, а най-вече от съда. Безконтролността на главния прокурор е удобна мантра, посочи в началото Цацаров на въпрос вярно ли е, че обвинител № 1 е без какъвто и да е контрол. Той допълни, че всеки прокурор може да му повдигне обвинение. Тезата ми е, че трябва да се намери механизъм за мен и председателите на върховни съдилища. Този механизъм не съдържа необходимите гаранции и ако работната група приеме, такъв механизъм ще съществува, заяви Цацаров. 

По мое време са повдигани обвинения на министри и зам.-министри, обяви още той. Има и ще има обвинени висши политици, отсече обвинител № 1.

Преди по-малко от месец бе постановена 4-годишна присъда на зам.-министър по обвинения в корупция. Ние работим по този въпрос и аз възприемам това като нормални разследвания, а не като услуга на властта или на разчистване на сметки, категоричен е главният прокурор. 

Слави обясни на госта, че голяма част от въпросите касаят корупцията по високите етажи на властта. Главният прокурор не е главният воин и не бива така да се възприема, защото това води до личностни изменения, които вредят на цялата система, смята той.

Цацаров цитира предшественика си Никола Филчев, който казва, че когато корупцията е държавна политика, нито една прокуратура не може да я спре. Филчев казва, че без спецслужбите и финансовите органи прокуратурата е едно обикновено деловодство. За да може прокуратурата да предявява обвинеия, които издържат в съда, трябва да се предоставят годни данни от МВР и ДАНС. Прокуратурата не разкрива престъпления, а предявява обвинения, посочи той и допълни, че в този процес е включен и съдът. 

Запитан за апартамента на министъра на финансите Владислав Горанов от 180 квадрата, където живее 6 години, Цацаров заяви, че още утре прокуратурата ще се започне проверка срещу него по въпроса на зрителя, защото заслужава внимание. 

Борисов приключи Слави – куклите-рецитатори са провал и в ефира, и в политиката

Борисов приключи Слави – куклите-рецитатори са провал и в ефира, и в политиката

Слави Трифонов бе приключен от премиера Бойко Борисов...

на 22.11.2018

Проверката ще е след сигнал на зрител, че Горанов живее в луксозен апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен. По данни на зрителя апартаментът е 180 кв. м, а цената на наема според обявените на самия комплекс цени е малко над 10 евро на квадрат, или над 1800 евро на месец. За 6 години това са над 250 000 евро. Обвинител номер едно обясни, че не знае къде живее министърът на финансите последните години, но проверката ще бъде извършена, ако се окаже, че това е вярно. „Мога да ви гарантирам едно – на базата на това, което прочетохте току що, още утре такава проверка срещу господин Горанов ще стартира”, заяви главният прокурор.

Разследването на Джи Пи Груп е  начална фаза и тепърва ще тече, обясни той на поредния въпрос. А по делото срещу Иванчева заяви, че тя е поставена при същите условия, при които са и другите обвиняеми. 

При двамата от Джи Пи Груп няма обвинение за подкуп, а за пране на пари, обясни той различното отношение към двамата разследвани от фирмата и към бившата кметица. Още утре имената на двамата ще бъдат пуснати от пресцентъра, обеща той. 

На въпрос за белезниците на краката гостът бе категоричен, че реакцията на всички граждани и неговата също е еднаква, че това е напълно излишна мярка и демонстрация, защото тази жена най-малкото не заслужава такова третиране. Няма основание да е по-жестоко третирана от другите, отсече Цацаров. 

На въпрос за фирма Юлен, Цацаров посочи, че по отношение на този казус и концесията, допълнителните лифтове, размера на концесията са били предмет на изключително мащабна проверка на прокуратурата след сигнал на политическа партия - Зелените. Има едно мащабно предложение, подписано от мен. Ние предлагаме на МС незабавно да приведе в действие концесията в съответствие с концесионния договор, да ограничи размера концесонна площ, да приведе договора в съответствие с действащото законодателство и да защити интересите на държавата по отношение на концесионните такси, които се съизмерват с тези за добива на въглища. В предложенията е констатирано бездествие за доста голям период от време. Самите собственици на "Юлен" са предложили да започнат преговори за корекции. Прокуратурата ще предприеме други действия, ако МС продължава да бездейства, категоричен бе гостът в студиото.

Той посочи, че знае кой е реалният собственик на Юлен, но не може да го съобщи, защото трябва да издаде факти от проверката. Има история на компанията, която бе публикувана на сайта на Прокуратурата, заяви още Цацаров и заплаши, че ще се търси включително и наказателна отговорност, ако не се предприемат мерки. Чакало се вече два или три месеца. 

На въпрос вярно ли е, че е получавал по 100 хиляди евро от Цветан Василев, Цацаров посочи че, ако той наистина е давал по 100 хил.евро на месец за главния прокурор, то аз отговарям, ме парите не са стигнали до мене. Нито евро не е достигало до мене, няма от какво да се притеснявам, категоричен бе обвинител № 1.

Запитан за разследването на убийството на данъчния Иво Стаменов Цацаров заяви, че разкриването на убийството е работа на МВР. По отношение на това убийство са проведени много, много действия. В момента разследването е в НСлС. Но съществен напредък все още не е постигнат, посочи главният прокурор. 

Мегаделото КТБ е със завършено досъдебно производство, а се смяташе, че ще се проточи удобно. По това дело е използвана международна експертиза. Одиторите ще се явят в съда като експерти. Трябва да бъде отчетено, че това разследване стигне до съда. Много политически намеци и молби бяха да не стигаме до съд, заяви гостът в шоуто.

По въпроса за оградата по границата той обясни, че е имало проверки, завършили с много обемен доклад, който засяга трите отсечки на оградата. Докладът на ДАНС стига до заключение, че проектните стойности са били завишени и са сключени такива договори за далеч по-високи стойности от реалните. Веднага след това е образувано досъдебно производство. В момента на територията на трите области, където минава оградата, работи експертиза. Ако тя потвърди изводите на доклада на ДАНС, бъдете сигурни, че ще има обвиняеми и министри и областни управители. Никой не може да ни упрекне в липса на обективност, бе категоричен Цацаров. Ако държавата плаща повече, отколкото трябва, означава, че има престъпление. Но засега докладът на ДАНС няма доказателствена стойност, трябва да има експертиза, обяви той.

Обвинител № 1 се съгласи, че в обществото има глад за справедливост, защото няма справедливост. Фигурата на главния прокурор събира очаквания, но аз съм убеден, че няма главен прокурор, който да е в състояние да изпълни всичко това защото пред него им служби, след него има съд. Има и закони. Със съзнанието съм, че правя доколкото мога това, да се спазват законите. Аз съм чист пред съвестта си, защото правя всичко, което мога, за да достигна резултатите. Но сам и с още някого е много трудно да го направя. На въпроса Кой, който ми зададоха, аз отговорих: Всички, посочи гостът. 

Слави попита госта си и за Арабаджиеви, Баневи и Миню Стайков за връзки на арестите с избори, на което той отговори, че не е съгласен с това. Стартират се проверки когато има годни доказателства. Тези хора в продължение на години им е позволено да приватизират, да експлоатират и после да унищожат предприятия. В конкретните случаи аз твърдя, че за първи път от много време аз видях годни за реализация разработки, както на ГДБОП, така и на ДАНС. Бяха представени напълно годни данни, а защо това не е правено в миналото, трябва да ви отговори някой друг, отсече главният прокурор. 

Запитан за записи на министър-председателя, Цацаров припомни, че Кокинов се оплаква от него и заяви, че иска да стане апелативен прокурор. После каза една фраза на премиера: Ти си го избра. А дали всичко това не бе породено от личната му неудовлетвореност и до това, че не бе повишен до ръководител на Софийската апелативна прокуратура.

Разследвахме този запис, не се установи кой и как го е направил. Какво е престъплението в това съдържание, попита реторично главният прокурор. Той отсече, че министър-председателят не избира главният прокурор.

Не се чувствам личния прокурор на Бойко Борисов и изразявам съжаление, че някой недоволен от това не е спял да заеме този пост и да стане личен главен прокурор, отсече той.

Фигурата на главния прокурор съчетава всички очаквания за справедливост, не с полиция, не с разследвания. От него се очаква и възмездие, но главният прокурор не е всесилен, нито магьосник. Той по дефиниция не може да оправдае тези обществени очаквания. Затова, ако някой си мисли, че може да избран за втори мандат за прокурор, ако има вот, той се заблуждава. Ако фигурата на главния прокурор бъде подложена на избор, някой трябва да плати за изборите. Кой ще плати и финансира тази кампания и кой ще изманипулира по нея, заяви Цацаров.

На въпрос за 16 милиарда несъбрани ДДС-та от страна на НАП Сотир Цацаров заяви, че сумата е резултат от питане по закона за достъп до информация. Не може да се търси отговорност за нереализирани или изтекли по давност вземания. Цифрата 16 милиарда е едно обобщение и отговор. Но раздуването, че това еп рестъпление, е пропаганден ход на определени медии и кръгове. Зад това не се крие престъпление, но се крие това, че по българските закони може да прехвърлиш фирма на някой, заяви обвинител № 1.

Той посочи, че НС са отговорни за това и че прокуратурата отдавна посочва, че има нарушения, защото законът ги допуска. А той ги допуска, защото са удобни на някого, посочи той.

Не се страхувам от закона "Магнитски", това е поредният пропаганден ход, коментира още гостът.

Всеки трябва да поеме своята отговорност за това да се случи нещо в тази държава. Нямам свойството и желанието дори вътрешната природа да се крия зад нещо. Убеден съм, че правя максимума от това, което мога. Реалист съм и правя това, което мога и това, което законът ми позволява, а много хора не го правят. И вътре в прократурата има черни овце, не мога да кажа, че там няма безгрешни. За съжаление, такова е и положението в съда, завърши главният прокурор. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В ПИК!

Сподели:
Напиши коментар »
(27)
1
Какви мерки взема Цацаров срещу готвеният от Президента Радев и Нинова държавен преврат?
2
ЕМИИИ...ПЪПЕША ЩЕ Е ПЪРВИЯ ОСЪДЕН...САМО ДА СМЕНИМ СИСТЕМАТА...
3
ЩЕ ПОСТРОИМ ЗАТВОР ЗА ГЕРБ...
4
ОЩЕ ЕДИН И ОТ НАС
7
Абе защо не им пускат музика, все едно великият Горбачов е на гости. https://www.youtube.com/watch?v=uihwxFjLS7Y
8
Хахаха, било неуважение, че ГЕНЕРАЛ РАДЕВ отказва да отиде на крак при Учидолския СЕЛЯНИН ПЛЕШАГАТА Славуца....хахаха, НЯМЯ ТАКЪВ Т@Ш@К....ХАХАХАХА.
9
Ами наистина е безконтролен и от тази си позиция прави каквото му е изгодно и угодно. Годините, в които Цацаров е Гл поокурор показват големи зулуми и двоен аршин. Кой ще го разследва него?!
10
ОБАЧЕ КУРНЕЛА ИЗТРИЩЯ И Я ПРЕСЛЕДВАТ ПАТРУЛИ ОТ ШАРКОВО...КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С КУРНЕЛИНА - ПРИНЦЕСАТА ОТ ЖАБОНЯКА ...ЩЕ И ТЪРСИМ ЛИ ПРИНЦ ИЛИ ТЕ СВЪРШИХА...КУРНЕЛИНООО...ЖАБКЕЕЕ...ДА ЦЕЛУНЕ НЯКОЯ ЖАБА ..ОТ ЕЗЕРОТО ПАНЧАРЕВО...НО ТАМ НЯМА ГРОЗНИ ЖАБИ ...А САМО КРАСИВИ ЖАБКИ ...ЗАЩОТО ВОДАТА Е ЧИСТА...КЪДЕ ИМА БЛАТО ОТ ЖАБИ ПО ВКУСА НА ШЕРБЕТА..ИМА ЛИ ХУБАВИ ЖАБИ С РОКЛИ И ЕСКОРТ ОТ НСО...ААА..
11
Цветан Василев давал на Пеевски по 100 хил. евро на месец за Сотир Цацаров, но последния, горкия, не бил получил нито евро от тези пари. Също като суджуците за Бойко...
12
Цацаров: Прокуратурата няма да проверява твърденията в интервюто на Цветан Василев !!!!!!!!!!!!!!!!!!! "Да си отговаря Пеевски", така отговори Цацаров на въпроса за обвиненията на Цветан Василев към депутата от ДПС
13
ЖИВ СЪМ ...АКО МЕ ФАНАТ ...ИСКАМ ДА МЕ СЪДЯТ В БЪЛГАРИЯ...
14
Славчо тука не вървиш ,тоя има акъл не само да говори ами да те купи и продаде хаха
15
Фатмака защо не дава интервюта на живо по медиите? Явно не мога да му напишат толкова бързо какво да срича, а и той предпочита да си мълчи , защото си знае що за куха лейка е, а така като се скатава има шанс изкукалите пенсии дано го помислят за умен ! А може и генералшата дето го командори да му е забранила да я излага и прави за посмешище с дивотиите които бълва пред журналята.
16
ДА ТИ ПОДАРЯ ОГЛЕДАЛО ...ДА СИ ВИДИШ ПИШКАТА...
17
Защо всички говорят, че Цацаров е личния прокурор на Борисов? По всичко личи, че е така
18
Има контрол отчитам се на Бокича
19
и какво излиза , че кака Ленче Йончева е права за великата българска ограда, както излезе права за урановата вода на Хасково, както ще излезе права за магистралите.....
20
100 000 евро на месец ги е вземал друг, но суджукът или част от него е стигал прокурорът поне на пръв поглед, иначе логическата схема е същата като при Цветанов - от къде взе парите за апартаментите? - от шкафа на тъщата. - кой ги сложи там? - аз. - ти, от къде ги взе? - от шкафа на тъщата.„Ако кажеш достатъчно голяма лъжа и я повтаряш, хората евентуално ще повярват. Лъжата може да бъде поддържана само толкова, колкото държавата може да скрие от населението нейните политически, икономически и военни последствия. Поради това е жизнено важно държавата да използва всичките си сили за подтискане на недоволството, тъй като истината е смъртен враг на лъжата, а от това следва, че истината е най-големият враг на държавата.”
21
Шербета и Импексовата му господарка КОГА.
22
Ако някой прокурор , наистина разследва мутрата от СИК за периода 1980-2019 трябва да му даде 250 години затвор в Ал Катрас !
23
Една лоена топка научена да приказва,но да не казва нищо.Приом на комунистическите тайни служби.Този не става за нищо ! В тая окаяна територия България,трябва революция и трепане наред ,на всички комунисти и техните деца и внуци !
24
Объркс се нещо, искаше да кажеш трепане на капиталистите нали неграмотнико, защото революция не се прави от богатите(т. е.капиталистите), а от бедните. За какви комунисти говориш, това у нас звучи нещо като извънземни. Я по-добре научи какво е социслизъм, комунизъм и има ли той почва у нас....
25
Слави се йебе с трътлести мъже.
26
Защо Бойко Борисов и Цацаров са се съгласили интервютата да се проведат в глупавото предаване „Шоуто на Слави”, което хората отдавна на гледат още повече, че то е в късен час?! Нормалните хора стават сутрин рано, за да приготвят деца за детските градини или за училище, а след това на работа. Защо не са в дни, в които не се ходи на работа и в по-прилични часове. Имаме уж национална телевизия, където може да се отдели подходящо време. Хората искат да знаят причините, защо комунистическите грабители и техните подставени лица обраха държавата и хората безнаказано. Въпросите бяха комунистически подбрани от самите тях уж от заинтересовани зрители.
27
Водещия си е тясно свързан с комунистическите олигарси, те ако не са той няма да съществува, червен по всички показатели.
Вашето мнение
Код за сигурност:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой е най-успешният политик в България по време на прехода?
Общо гласували: 24707
архив

- Муцка, не можах да разбера как направи толкова глупости за един ден..? -  Ааа, станах по-рано...

няма нови новини
Днес: 12
hot
най-четени новини в момента
сега
1452
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV: Полицията обяви резултатите от акциите срещу джигитите на пътя
x
ЗАГАДКАТА Е РЕШЕНА: Учени установиха какви мъже търсят жените
x