ИЗВЪНРЕДНО! Обявиха причините за трагедията в "Граф Игнатиево" - поет е неоправдан риск при изпълнението на елементите от сложния пилотаж (ВИДЕО)

Епицентър

ИЗВЪНРЕДНО! Обявиха причините за трагедията в "Граф Игнатиево" - поет е неоправдан риск при изпълнението на елементите от сложния пилотаж (ВИДЕО)

151540
преди 4 часа
ИЗВЪНРЕДНО! Обявиха причините за трагедията в Граф Игнатиево - поет е неоправдан риск при изпълнението на елементите от сложния пилотаж (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Министерството на отбраната представя резултатите от разследването на авиокатарстрофата до Граф Игнатиево в средата на септември. Двама пилоти загинаха, след като тренировъчен самолет Л-39 се разби преди планираното авиошоу. 

препоръчано

Близо месец трябваше на разследващите, за да анализират данните от черната кутия. Тя беше изпратена в Чехия, където е фирмата производител. 

Няма изгубени данни от кутията, казаха властите. Данните съдържат информацията, която трябва да разкрие състоянието на самолета, така и връзката между пилотите и наземния контрол, но и много други данни. 

Петко Димитров и Венцислав Дункин от 12-а авиационна база в Долна Митрополия загинаха, докато подготвяха фигура от пилотажа преди очакваното с интерес авиошоу. Двамата бяха повишени посмъртно във военно звание. 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов посочи, че освен разследването, има проверки и на организацията, планираната, подготовката, провеждането на тренировъчните полети. 

"Инструкторите имат достатъчно нальот. За миналата година над 100 часа, а тази година - около 60 часа", каза още Запрянов.

„Установяването на степента на нечия вина или отговорност не е предмет на дейността на разследването на Комисията. Тя проведе разследването в четири основни направления. Първото – проучване на летателната подготовка на екипажа и организацията на полетите.  Второ – медицинско изследване. Трето – изследване на авиационната техника. И четвърто - проучване на обстоятелствата, при които е възникнало авиационното происшествие. Комисията не откри данни, които пряко да са допринесли за катастрофата в организационната дейност на мероприятието", заяви полковник Петко Василев, държавен експерт в отдел „Разследване на авиационни произшествия и инциденти“ в Служба „Военна полиция“.

По думите му членовете на екипажа са преминали успешно годишното и полугодишното медицинско освидетелстване във ВМА, чието заключение е, че са "годни за летателна длъжност като пилот". "Заключенията на полетния медицински преглед в деня на самото мероприятие е, че психо-физическото състояние на пилотите позволява изпълнението на летателни задачи в конкретния ден", подчерта Василев. 

"Самолетът е бил в изправност", допълни той.

Комисията прави изводи, че започването на вертикалната фигура е станало на височина по-малка от тази, която е минимално предписана. Навлизането във вертикалната фигура е било със скорост, по-ниска т минимално предписаната.

"Не е достигната достатъчна височина за излизане от скоростта. Ниската скорост е предпоставка за критични ъгли на тресене", обясниха разследващите.

Комисията приема като основна причината за катастрофата поемането на неоправдан риск при изпълнението на маневри от сложния пилотаж. Като съпътстващи причини са определени нарушаване на мерките за безопасност, нарушаване на реда на изпълнение на полетната задача и неправилна оценка на запаса от височина при извеждането на летателния апарат от фигурата.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците САМО В ПИК: Ето го ексклузивния хороскоп на Алена за 15 октомври - семейни драми вгорчават деня на Девите, вторникът е емоционален за Стрелците
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите - 9600 машини с изтекла гаранция, комисията не вижда проблем, държавата ще плаща за тях (ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! ЦИК с последни новини за изборите - 9600 машини с изтекла гаранция, комисията не вижда проблем, държавата ще плаща за тях (ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 69
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК