Вход
София
Времето в София 20 o C

ИЗВЪНРЕДНО ПО ПИК TV: Новите кметове и общински съветници обсъждат приоритетите за мандат 2019-2023 с Бойко Борисов и министрите (ОБНОВЕНА)

ИЗВЪНРЕДНО ПО ПИК TV: Новите кметове и общински съветници обсъждат приоритетите за мандат 2019-2023 с Бойко Борисов и министрите (ОБНОВЕНА)

на 11.12.2019
22573
9
ИЗВЪНРЕДНО ПО ПИК TV: Новите кметове и общински съветници обсъждат приоритетите за мандат 2019-2023 с Бойко Борисов и министрите (ОБНОВЕНА)
Автор: ПИК
11.12.2019
9
22573

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) организира Встъпителна конференция за новоизбраните кметове и председатели на общински съвети за общинския мандат 2019-2023 г. с участието на представители на централната законодателна и изпълнителна власт, на която ще разгледат приоритетите за съвместна работа през следващата година, както и дългосрочната визия за развитие на българските общини.

Първа пред форума се изказа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В по-късните следобедни часове се очаква в конференцията да се включи и премиерът Бойко Борисов, както и повечето министри от кабинета. 

Единният глас на общините се чува и се отчита в Народното събрание, каза Караянчева.

„За мен е особено удоволствие и чест да съм сред вас на днешната среща. Приветствам ви от сърце по повод стъпването ви в новия мандат на местните власти 2019 – 2023 година. Поздравявам всеки един от вас – тези, които спечелиха доверието на жителите от българските общини, на които с поверено право е да се грижат за местните дела, да се стремят към развитието на нашите градове и села. Скъпи приятели, времето на изборните страсти вече отмина и дойде времето да се захванем сериозно с решаването на важните проблеми“, каза тя. „Бъдете уверени, че гражданите, които съвсем скоро ви гласуваха доверието си, ще започнат енергично да настояват за решаването на пробелмите на местните общонсти, за благоустройството, за благоустройството, за социалните грижи, за чиста околна среда, по целия спектър за широки компетенции, които има местната власт, а очакванията на гражданите непрекъснато нарастват с развитието на обществото ни и с развитието на технологиите“, допълни Караянчевна.

„Можем да определим взаимодействието между 44-тото Народното събрание и Националното сдружение на общините в Република България основаващо на подписаното споразумение за сътрудничество като активно и резултатно. Всички парламентарни комисии търсят позицията на Националното сдружение на общините в Република България по законопроектите , които се отнасят до дейността на общините. Можем да заявим, че единният глас на общините се чува и се отчита в Народното събрание“, допълни още тя.

„Като успешна форма взаимодействие между парламента и сдружението можем да посочим форума, който се проведе през 2018 година с ръководствата и членовете на три парламентарни комисии и кметове на общини. По една от темите, дискутирана на форума – измененията в закона за водите относно общинските язовири отчитаме реални резултати. Промените бяха внесени и приети своевременно. В момента текат процедурите по прехвърляне на общинските язовири на държавите. Уважаеми представители на общинската власт, оттук нататък ви предстои ежедневно доказване, че заслужвате гласуваното доверие. В лицето на Парламента на Република България вие имате сериозен ш надежден партньор. Очакваме вашите предложения, готови сме да дебатираме в името на по-добрия живот на гражданите на Република България“, каза още тя.

След нея думата взе кметът на най-големия град Йорданка Фандъкова. 

Това е градът, в който никой от вас не се чувства като на гости, това е градът, в който поставяте проблемите си пред централната власт. С тези думи се обърна тя към присъстващите. 

Тя поздрави кметовете и общинските съветници с избирането им. Това означава огромна отговорност, защото сме изправени пред много тежки предизвикателства. Към нас се обръщат всички за всичко, от нас хората очакват да решим всичките им проблеми, дори когато излизат далеч извън нашите правомощия. Но ние сме длъжни да ги чуем, ние сме длъжни да поставим проблемите, които не зависят от нас, пред институциите, от които зависят, да влезем в диалог и да потърсим решения, заяви Фандъкова. 

Всяко населено място има своите специфични предизвикателства, но има и теми, които ни обединяват. Пред нас стоят важни и спешни задачи. Първата е защитата на бюджетите. Това е документът, който изразява нашите политики, нашите приоритети, които ни позволяват да се развиват нашите общини. За да продължим промените на градовете ни, имаме нужда от обединени усилия и промяна в законодателството. Имам своите инициативи заедно с екипа и се надявам да подкрепяте част от тях. Една от най-приориотетните ни задачи е подобряване на качеството на въздуха, за да можем да отговорим на очакванията на хората и да опазим тяхното здраве. Затова вчера се обърнах с народните предстаивтвли с предложение за инкриминиране на горенето на отпадъци. Надявам се да получа както тяхната, така и вашата подкрепа, посочи кметът на София.

Надявам се да продължим да работим в екип, защото само когато сме заедено, можем да постигнем по-добри резултати, каза още Фандъкова.

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 19294
архив
“Как да сгънем правилно парашут.”Ръководство.Второ, коригирано издание.
няма нови новини
Днес: 52
hot
най-четени новини в момента
сега
2475
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
Метеж на Орлов мост - агитките на Божков пробват блокада, Радев ги нахъсва през Фейсбук (СНИМКИ/ВИДЕО)
x
САМО В ПИК! Топ астроложката Алена с ексклузивен хороскоп за събота - Телците да бъдат предпазливи с партньорите си, Близнаците ще жънат успехи
x