ИЗВЪНРЕДНО РАЗКРИТИЕ: Ето ги корупционните схеми за 34 млн. лв., за които "Антимафия" разследва Кирил Добрев - човекът на Нинова доставял гориво за парламента с подставени фирми

Политика

ИЗВЪНРЕДНО РАЗКРИТИЕ: Ето ги корупционните схеми за 34 млн. лв., за които "Антимафия" разследва Кирил Добрев - човекът на Нинова доставял гориво за парламента с подставени фирми

200328
на 11.04.2019
ИЗВЪНРЕДНО РАЗКРИТИЕ: Ето ги корупционните схеми за 34 млн. лв., за които Антимафия разследва Кирил Добрев - човекът на Нинова доставял гориво за парламента с подставени фирми
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Крупни корупционни схеми с доставки на горива за държавни институции са в основата на разследването на антикорупционната комисия и прокуратурата срещу зам.-председателят на БСП и бивш депутат Кирил Добрев. Ексклузивно ПИК разкри вчера, че именно той е партийният бос, организатор на избори и близък на Корнелия Нинова, за който от месеци се води разследване за корупция. Както медията ни съобщи, именно тази проверка е причината БСП, както и президентът им да опитат да дискредитират шефа на "Антимафия" Пламен Георгиев и да искат смяната му. Това направи и президентът Румен Радев, който също е разследван от комисията заради имотни афери с евтини апартаменти, за които също първо ПИК разкри. 

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

Антикорупционната комисия проверява Кирил Добрев за злоупотреби, корупционни схеми и получаване неправомерно на парични суми в особено големи размери, съобщава Breaking.bg, позовавайки се на свои източници. Той е проверяван за сделки с доставки на горива чрез подставени фирми.

В публикация на медията от 22 март е посочено, че част от бизнесимперията на милионера-социалист, е групирана на адрес ул. „Бачо Киро“ №49 в столицата, на метри от къщата-музей „Георги Кирков“, която уж е на БСП, но Добрев я е превърнал в свой щаб. Там са регистрирани над 30 фирми.

Проверка в публичните регистри на Агенцията за обществени поръчки показва странни факти - опозиционерът и зам.-председател на БСП се оказва основен доставчик на горива за Народното събрание, много общини, НОИ, ВСС, Агенцията по заетостта, Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Национална компания „Железопътна инфраструктура“-НКЖИ и т.н. Посочена е и конкретна фирма - „Тера корп“ ЕООД, която е спечелила над 79 обществени поръчки за доставки на горива. Дружеството е от Костинброд, но с адрес на управление ул. „Бачо Киро“№49.

Според запознати това е фирма на Кирил Добрев, но с подставени лица.

През юли 2018 година „Тера корп“ ЕООД печели обществена поръчка за доставка на 105 000 литра автомобилен бензин А-95Н (безоловен), на 35 000 литра автомобилен бензин А-98Н (безоловен) и на 146 000 литра дизелово моторно гориво (евродизел) – чрез използване на карти за безналично плащане за нуждите на автомобилния парк на Народното събрание и на Лечебно-възстановителната база на Народното събрание (ЛВБНС), гр. Велинград, както и доставка на 120 000 литра дизелово гориво за отопление (без биокомпонент) за нуждите на Лечебно-възстановителна база на Народното събрание (ЛВБНС), гр. Велинград, за срок от 12 месеца.

Обществената поръчка за доставка на горива за Народното събрание, спечелена от хора на Добрев. Цената е 195 000 лева.

През септември 2018 година „Тера корп“ печели обществена поръчка за доставка на горива за отопление на Бюрата по труда в страната чрез Агенцията по заетостта. Цената е малко над 429 000 лева.

През ноември същата година печели две поръчки на НОИ за доставка на горива за 280 000 лева и за 20 000 лева. През 2017 година печели поръчка за доставка на горива за Висшия съдебен съвет на стойност 758 271 лева. Над 193 000 лева „Тера корп“ получава за доставка на горива от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

През март 2017 г. „Тера корп“ печели обществена поръчка за доставка на горива за НКЖИ на стойност 2 млн. 547 369 лева.

През 2016 година държавната железопътна компания плаща на фирмата почти 2,5 млн. лева за доставка на горива за локомотивите на компанията.

„Тера корп“ е доставчик на горива за общините Петрич, Сандански, Харманли, Брусарци, Видин, Велико Търново, Бяла Слатина, Тетевен, Троян, Ловеч, Драгоман, Копривщица, Кюстендил, Костенец, Ихтиман, Костинброд, Дупница, болници, Тракийският университет в Стара Загора, различни училища в страната, домове за социални грижи и Агенцията за социално подпомагане.

От 79 обществени поръчки фирмата е спечелила 34 855 560,33 лв.

Как върлият опозиционер-социалист, който громи управляващите, където ги срещне е взимал тези поръчки и дали е в сговор, щом получава крупни суми от обществени поръчки, ще установи прокуратурата.

Специално внимание трябва да се обърне на Софийска област, където преди години Добрев бе водач на червената листа и неофициален гаулайтер в района. Почти всички общини в Средногорието са клиенти на „Тера корп“ ЕООД. Това са Пирдоп, Челопеч и Мирково. Липсва само съседната община Златица, чиято кметица Магдалена Иванова от БСП наскоро стана обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Има ли връзка тя с Кирил Добрев? И разпитван ли е зам.-шефът на БСП във връзка с нея? Това отново ще стане ясно от разследването на прокуратурата, която засега мълчи по този случай, предадено й преди дни от КПКОНПИ и заради който стана ясно, че е атакуван шефът на "Антимафия" Пламен Георгиев. Проверките срещу него за терасата му обаче прикючиха и е ясно, че той няма никаква вина, а сградата е направена в този вид от предишния собственик. ПИК призова по-рано днес той да се върне на работа и да продължи сериозните разследвания срещу корупция и конфликт на интереси във властта, които е започнал и заради които го атакуват БСП и президента Радев, тъй като именно те са обект на страховитите разкрития. 

Както стана ясно от декларацията му пред КПКОНПИ Кирил Добрев е съсобственик във фирмата „Пирин Ват“, собственик на ВЕЦ „Топлика“. Фирмата, в която управител и акционер е и Еленко Божков, наскоро назначен в Стратегическия съвет на президента Румен Радев, се намира на адрес на софийската ул. „Бачо Киро“ №49. На същият адрес се намира и друга енергийна фирма, която се занимава с производство и продажба на ток. Това е „Тера Кап“ ЕООД. Близката връзка на името с това на „Тера корп“ ЕООД не е случайна.

В първата съсобственик е фирмата „Синерджи холдинг“ООД, пак на адрес „Бачо Киро“№49. В „Синерджи холдинг“ООД съсобственик е Николай Кирилов Добрев, син на Кирил Добрев и същият Еленко Божков. Третият съсобственик е Стоян Христов, който управлява и „Тера Кап“.

Стоян Христов пък е съсобственик и във фирмата „Флеш“ ООД. Фирмата притежава едноименния ВЕЦ край Горни Лом. Както виждате чрез подставени лица и верига от фирми Кирил Добрев контролира неофициално още една ВЕЦ и печели от производство на ток. Това обаче липсва в декларацията му пред КПОКОНПИ. Но това не е всичко.

Във „Флеш“ съдружник е синът на президента Георги Първанов-Владимир и фирма „Бак Ойл“. Тя също е регистрирана на ул. „Бачо Киро“№49. В нея съдружници са-каква изнедана-другият син на президента Георги Първанов-Ивайло Първанов, сестрата на Кирил Добрев-Марияна Добрева, съпругата на Първанов-Зорка Първанова и….Кирил Добрев. А и там е майка му Елка Стоименова Добрева.

Съдружник е и фирма „И.ЕМ. ЕЙ.Холд“, регистрирана на…“Бачо Киро“№49. В нея са..цялото семейство Добреви и семейство Първанови, без президента. Ще добавим само, че „Тера кап“ е спечелила една обществена поръчка на община Самоков за доставка на ток през март 2018 година на стойност 694 000 лева.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА ЗА ПЕТЪК: Големи житейски промени за Раците, Близнаците - разсеяни в офиса
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов се ядоса на ППДБ: Не реагират срещу министрите на Радев, а реагират срещу човека, който го взех от тях - Дани Митов ПЪРВО В ПИК TV! Борисов се ядоса на ППДБ: Не реагират срещу министрите на Радев, а реагират срещу човека, който го взех от тях - Дани Митов
ново
Днес: 53
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК