ИЗВЪНРЕДНО СТУДИО НА ПИК TV! Колко разделиха Кирил и Асен от комисионни. Докладът на ДАНС проговаря, истината е шокираща (ВИДЕО)

АВТОРСКИ НОВИНИ

ИЗВЪНРЕДНО СТУДИО НА ПИК TV! Колко разделиха Кирил и Асен от комисионни. Докладът на ДАНС проговаря, истината е шокираща (ВИДЕО)

182301
на 21.09.2022
ИЗВЪНРЕДНО СТУДИО НА ПИК TV! Колко разделиха Кирил и Асен от комисионни. Докладът на ДАНС проговаря, истината е шокираща (ВИДЕО)
Автор:   ПИК

Над 100 млн. лв. са потънали в офшорни сметки, пряко свързани с лица от "Продължаваме промяната". Това се твърди в доклада на финансовото разузнаване на ДАНС, откъси от който бяха публикувани в агенция ПИК.

препоръчано

Сумата представлява 1/2 от печалбата на посредниците, през които "Булгаргаз" купува синьото гориво след спрените доставки от "Газпром".

Както ПИК разкри, Софийска градска прокуратура е образувала досъдебно производство за извършени престъпления и ощетяване на държавния бюджет с над 100 млн. лв. В доклада се разследват 5 офшорни фирми на лица от "Продължаваме промяната", по чиито сметки са постъпвали огромни суми.

Каква е СХЕМАТА?

На 27 април "Газпром" прекратява доставките на газ за България, след като правителството на Кирил Петков категорично отказва да плаща по новата методика на руската компания. В следващите три месеца, докато е на власт, кабинетът на Петков започва да провежда скрити търгове за доставка на синьо гориво и да купува газ през посредници.

Вече беше разкрито, че в страната ни отново е влизал руски газ, но през румънския "Газпром", както и през други посредници.

В доклада на ДАНС се казва, че закупените количества газ след прекратяването на доставките, са с 28,7% по-скъпи. Това означава, че при цена от 86 евро за мегаватчас от "Газпром", "Булгаргаз" плаща средно по 110 евро на мегаватчас през посредници.

Според Държавна агенция "Национална сигурност" 1/2 от сумата над 86 евро е постъпвала в офшорки на "Продължаваме промяната". Общата печалба на мегаватчас е 24 евро, следователно в офшорките са влизали средно по 12 евро за мегаватчас.

През летните месеци страната ни се е нуждаела средно от 1,5 млн мегаватчас на месец. Умножено по 12 евро за 1 мегаватчас, това прави 18 млн. евро на месец. За трите месеца по времето на Кирил Петков, в които се купуваше газ през посредници, крайната сума е 54 млн. евро или малко над 100 млн. лв. Това е и сумата, посочена в доклада на ДАНС.

Освен за тези крупни суми, отивали в офшорки на "Промяната", ДАНС, а сега и Софийска градска прокуратура разследват Кирил Петков и Асен Василев по още няколко направления.

Едното е, че по нареждане на правителството "Булгаргаз" не е предприела никакви действия за времето от 1 април до 27 април, за да потърси дългосрочни доставчици на газ. Дали прокуратурата ще приеме, че тук има престъпно бездействие, предстои да разберем.

Второто направление е свързано с една от най-големите адвокатски кантори в света "WHITE&CASE". В доклада на ДАНС се казва, че по настояване на Кирил Петков "Булгаргаз" сключва договор с международната компания за консултантски юридически услуги. Цената е 1 млн. лв., а финансовото разузнаване на "Държавна агенция "Национална сигурност" установява, че "Булгаргаз" не е имало нужда от тези услуги.

Следвайте ПИК вече и в Телеграм

Сподели:
Бомба x
Адиос, ретрограден Меркурий! Адиос, ретрограден Меркурий!
ПИК TV x
ЕКШЪН В ПИК TV! Киро и Асен изпревариха Борисов пред медиите, ГЕРБ се покри: Те спечелиха - нека управляват! Ние няма да се коалираме с тях (НА ЖИВО/ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ЕКШЪН В ПИК TV! Киро и Асен изпревариха Борисов пред медиите, ГЕРБ се покри: Те спечелиха - нека управляват! Ние няма да се коалираме с тях (НА ЖИВО/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 220
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това