Вход
София
Времето в София 26 o C

Излезе 19-тата книга от хитовата поредица "Философия за всеки"! Николо Макиавели: Демократичното управление лесно се изражда в произвол

Излезе 19-тата книга от хитовата поредица "Философия за всеки"! Николо Макиавели: Демократичното управление лесно се изражда в произвол

на 15.07.2020
34128
0
Излезе 19-тата книга от хитовата поредица "Философия за всеки"! Николо Макиавели: Демократичното управление лесно се изражда в произвол
Автор: ПИК
15.07.2020
0
34128

„Макиавели отвъд лицемерието“ – деветнайсетият том от популярната поредица „Философия за всеки“, вече е на книжния пазар. Премиерната книга се разпространява с логото на престижното издателство „Милениум“.

Определян от едни като „най-великият теоретик на обществената мисъл“, а от други – като „бащата на двуличието в политиката“, Николо Макиавели е сред най-дискутираните философи вече повече от пет века. Роден във Флоренция през 1469 г., той получава отлично за времето си образование, което му осигурява завидни постове в държавното управление – дипломат, военен стратег и политически съветник.

Непреходната му слава обаче идва с идейно-политическите му трактати, които разкриват такова дълбоко познаване на държавните механизми, че схващанията му се разглеждат като отделна политическа идеология, наричана „макиавелизъм“. Различното тълкуване на постулатите му предопределя респективно апологетиката или низвергването на философа през различните столетия. Макиавели открито говори за слабостите на човешката природа и за значението на земните интереси при вземането на управленски решения, а това прави тезите му актуални и днес в далеч по-голяма степен, отколкото са били през визираната епоха.

В книгата ще намерите подробни биографични бележки за личността на Николо Макиавели, представяне на основните произведения и идеи на философа, речник на най-често използваните от него понятия, с които да проникнете по-дълбоко в схващанията му за властта и политиката. Включени са и традиционните за поредицата интригуващи цитати.

Ето и някои от тях:

В загубата вярваме само тогава, когато ни постигне, а към печалбата се стремим и тогава, когато тя само проблясва в далечината.

Времето не чака, добротата е безсилна, късметът – непостоянен, а лъжата – ненаситна.

Губи онзи, който знае какво ще стори, ако спечели. Печели онзи, който знае какво ще загуби.

Искам да отида в ада, а не в рая. Там ще мога да се наслаждавам на обществото на папи, крале и херцози, докато раят е населен само с бедняци, монаси и апостоли.

Когато всички хора страдат, малцина се стремят към мъст, понеже общата беда се понася по-леко от личното оскърбление.

Монархията лесно се изражда в тирания, аристократическото управление – в олигархия, а демократичното – в произвол.

С добри дела можеш да навлечеш на себе си същата ненавист, както и с лоши.

Хората винаги са лоши, докато необходимостта не ги принуди към добро.

Хората са по-склонни да грешат в изводите си, отколкото в наблюденията.

Щастливата възможност има кратък живот.

 

 

 

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
Кой трябва да подаде оставка?
Общо гласували: 20514
архив

Наборник e на медицинска комисия. На прегледа за зрение не успял да прочете нищо на таблото с изключение на най-едрия шрифт. Въпреки това докторът казал:

- Годен.

- Но, докторе, за какво съм годен?

- За близък бой.

няма нови новини
Днес: 115
hot
най-четени новини в момента
сега
2352
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
САМО В ПИК TV: Влюбеният шеф Манчев глези новата си жена с див лаврак за 1000 лв. на пир край морския бряг
x
НОВА МОДА: Нитро кафе - нова огнена напитка за ободряване
x