Измерват качеството на въздуха в Габрово

Региони

Измерват качеството на въздуха в Габрово

3076
на 21.01.2020
Измерват качеството на въздуха в Габрово
Автор:   ПИК

Кметът на Габрово Таня Христова е поискала общината да бъде включена в графика за измерване на качеството на атмосферния въздух.

препоръчано

В писмо до Министерство на околната среда и водите, до Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ и РИОСВ - Велико Търново тя е напомнила, че последните измервания на показателите за качеството на въздуха на територията на габровска община са извършени през 2016 година и е поискала Габрово да бъде включено в графика за измерванията през 2020 година. Това съобщи Десислава Сутева от общината. 

В писмото до държавните институции се казва, че липсата на измервания и на данни водят до неяснота за текущото състояние на качеството на атмосферния въздух в община Габрово. Кметът се аргументира с факта, че община Габрово не разполага с информация, която да предостави в отговор на сигналите и питанията на гражданите за състоянието на въздуха в града.

В общината смятат, че е наложително да се разшири броят на пунктовете от Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух. Те припомнят, че на територията на града функционира ТЕЦ и въпреки липсата на системно измервани показатели може да се предположи, че по отношение на основните замърсители ситуацията в Габрово не се различава съществено.
"Считам, че новата оперативна програма "Околна среда", освен да помага на градовете, които имат доказано сериозен проблем, трябва да бъде в подкрепа и на останалите градове, за да не се допуска превишаване на нормите на чистота на въздуха", посочва кметът Таня Христова.

Сподели:
Бомба x
Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат Срещнали ли сте сродната си душа в секса – тези знаци ще ви покажат
ПИК TV x
ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА) ПЪРВО В ПИК TV: Пламен Николов представя кабинета на ИТН официално - остава министърът по ромските въпроси. Тошко Йорданов: Петър Илиев ще осъди всеки, който го нарече плагиат (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 293
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК
Сега
-
четат това