Вход
София
Времето в София 13 o C

Изпитите в 4-и клас - като матурите в 7-ми

Изпитите в 4-и клас - като матурите в 7-ми

на 22.01.2020
10011
1
Изпитите в 4-и клас - като матурите в 7-ми
Автор: ПИК
22.01.2020
1
10011

Аудиозапис на диктовката замества учителя, децата пренасят отговорите в друга бланка, ще има и камери, предвиждат новите правила на МОН. Регламентът за националното външно оценяване в четвърти клас тази година ще се доближи до начина, по който се провежда то в 7. и 12. клас.

Според инструкциите на МОН текстът за диктовката няма да се чете от учител в класната стая, а ще е на аудиофайл. Друга промяна е, че децата ще пренасят отговорите си от бланката с въпросите в лист за отговори. Предвидено е и изискване за видеонаблюдение в стаите, където ще са тестовете за четвъртокласниците, пише „Марица”.

Тези правила за организация трябва да се спазят от училищата за изпита по български език на 27 май и по математика на 29 май. Тази пролет отпадат националните външни оценявания в 4. клас по другите два предмета - „Човекът и обществото” и „Човекът и природата”.

Новите изисквания към организацията предизвикаха вълнения в гилдията и се приемат много противоречиво. Техническите новости може да намалят успеха, опасяват се преподаватели. От една страна начални учители реагират, че ако диктовката е на аудиофайл, някои деца може да не успеят да влязат в темпото на диктора.

Те са против и пренасянето на отговори от една бланка на друга, което може да обърка четвъртокласниците и резултатите им да се окажат по-ниски заради несправяне с тази техническа част, а не поради по-малко знания. В последните години част от учителите и родителите роптаят изобщо срещу провеждане на национално външно оценяване в 4. клас с мотива, че излишно се стресират децата.

На другия полюс са учители и директори, според които приближаване до условията, в които се провеждат изпитите в 7. клас, ще даде възможност по-рано да се отиграят умения на учениците, които ще са важни после. Ако например сега не се справят с прехвърлянето на отговорите, това не би имало последствия, защото резултатът от НВО не е решаващ за децата при завършване на начален етап, на тестовете в 7. клас обаче броят на точките е определящ за това къде ще продължи ученикът образованието си.

Диктовка с аудиофайл освен това ще постави всички при еднакви условия и ще игнорира човешкия елемент и възможността за подсказване - например учителят да натърти някоя дума, заостряйки вниманието върху нея, или да наблегне на някой звук, който може да доведе до грешно изписване. Намерението е тази година да се премине към електронна проверка. Вече се набират желаещи за оценители на националните външни оценявания в 4. клас, тъй като намерението е тази година да се премине към електронна проверка, както е при тестовете по-нагоре.

До момента учителите от школото на детето правеха проверката, а директорите отговаряха резултатите да се въведат в национална електронна платформа до 3 дни след провеждането на тестовете. Вероятно занапред и тестовете на четвъртокласниците ще се сканират и проверяването ще става електронно от национална комисия. Децата обаче остават в своите класни стаи и с квестори от своето школо.

Сподели:
Последни новини
Най-важното
Най-четени
Най-коментирани
За кого ще гласувате при избори днес?
Общо гласували: 11967
архив

- Ако си търсите гадже, потърсете в сайтовете с обяви за работа. Там поне снимките и биографиите са реални...

няма нови новини
Днес: 48
hot
най-четени новини в момента
сега
2892
четат ПИК
сега
четат тази новина
x
ПЪРВО В ПИК TV! Борисов посрещнат с овации във Велинградско, посрещнаха го с овации: С теб сме! (НА ЖИВО)
x
САМО В ПИК! ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Близнаците изпадат в крайности, успешни начинания за Раците, Скорпионите да не прекаляват с изискванията си
x