Израел разположи допълнителен брой войници и танкове в покрайнините на Ивицата Газа

Близък изток

Израел разположи допълнителен брой войници и танкове в покрайнините на Ивицата Газа

6058
на 20.10.2018
Израел разположи допълнителен брой войници и танкове в покрайнините на Ивицата Газа
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Израел разположи допълнителен брой военнослужещи и танкове край границата с Ивицата Газа в очакване на протестите, които се провеждат всеки петък в знак на протест срещу 12-годишната блокада на палестинския анклав, отбелязва турският вестник Yeni Safak, цитиран от "Фокус". Изпращането на допълнителните сили бе предшествано от заседание на управляващия кабинет, в рамките на което бе взето решение за засилване на мерките за сигурност с цел предотвратяване на безредиците по време на демонстрациите на палестинците. 
Израелският орган за радиоразпръскване (IBA) съобщи в петък, че армията е разположила „голям брой военнослужещи на юг", т.е. на териториите, които граничат с Ивицата Газа. 
„Естеството на реакцията на израелската армия срещу насилието по протежение на оградата [т.е. буферната зона] се очаква да се промени с разполагането на бронирани, инженерни и артилерийски сили около Газа", предаде IBA.
В четвъртък, кабинетът за сигурност на Израел нареди на военните да засилят присъствието си с цел адекватен отговор на продължаващите палестински демонстрации, които продължават вече седем месеца. 
Петъчните протести започнаха на 30 март, когато повече от 200 палестинци бяха убити в близост до буферната зона, а хиляди други пострадаха при обстрел от страна на израелската армия.
Протестиращите искат да се завърнат по домовете си и в селищата на Палестина, откъдето са изгонени през 1948 г., за да разчистят пътя на новата държава Израел, подчертават от редакцията. Те също така настояват да се сложи край на 12-годишната блокада на Израел в Ивицата Газа. 

препоръчано

Сподели:
Бомба x
ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла ХОРОСКОПЪТ НА АЛЕНА: Везните обмислят раздяла, Лъвовете пълнят портфейла
ПИК TV x
ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА) ИЗВЪНРЕДНО В ПИК TV! Колтуклиева хвана Биршен Ибрямова на къс пас след удобното интервю по бТВ. Жената на Джейхан се скри в палатката след абсурдни обяснения за 100-те бона подкуп (ВИДЕО/СНИМКИ/ОБНОВЕНА)
ново
Днес: 53
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК