BG EN

Изхвърляме 670 хил. тона храна всяка година. Как да избегнем разхищението?

Животът днес

Изхвърляме 670 хил. тона храна всяка година. Как да избегнем разхищението?

8338
на 11.08.2023
Изхвърляме 670 хил. тона храна всяка година. Как да избегнем разхищението?
Автор:   ПИК

ПИК с нов канал в Телеграм

Последвайте ни в Google News Showcase

Замърсяването, което следва от изхвърляне на храна, е петият замърсител в света. У нас 670 000 тона храна се изхвърлят годишно, като 60% от нея се изхвърля от домакинствата.

препоръчано

"Проблемът с изхвърлянето на храна от домакинствата е свързан с образованието, информираността за съществуването на този проблем. Вече говорим за дрехи втора употреба, за мебели втора употреба. Храната я приемаме за една даденост – винаги я имаме, но това, че я изхвърляме, остава на заден план", коментира основателят на платформата за намаляване на хранителните отпадъци Светослава Симеонова.

Според данните 125 кг отпадъци от храна се падат на един жител на ЕС годишно. В сектора на храните – ресторанти и хранителни вериги, делът на изхвърлената храна е около 15%.

Симеонова посочи, че организацията ѝ работи с търговски обекти, в които е останала сготвена храна, която не се е продала и чрез приложение се предлага повторно на продажба. "Ние не предлагаме нещо по-лошо като качество, а алтернатива на пазаруване", отбеляза тя.

Според нея планирането на покупките е нещо, от което трябва да се започне, за да не се стига до изхвърляне на храна.

"Винаги, когато човек отиде в магазина, му се появяват вкусни неща, които той иска да си вземе. С правилното планиране може да купиш много неща, но ако са неща, от които нямаш нужда, ще попадат в кофата", допълни Светослава Симеонова. Възможен "трик" за това да не изхвърляме храната е да я споделяме със съседи и приятели, ако виждаме, че няма да се изяде.

Това особено важи в летния сезон, когато в хладилника има храна, а ни предстои пътуване за лятната ваканция. "Хората забравят това и често се изхвърля храна", каза още Симеонова.

"В ресторантите свикнахме да има едни огромни менюта, поръчва се всичко на масата и то накрая остава. Което на фона над 36 млн. души в ЕС, които не могат да си позволят топъл обяд всеки втори ден, трябва да се замислим като правим тези избори", подчерта Симеонова пред България он ер.

Светослава Симеонова сподели, че във Великобритания, която сред европейските държави изхвърля най-много храна, има апликации, с които може да споделя храна, има организирани хладилници на обществени места за хора, които имат нужда от нея, а има и драстични намаления, които достигат 90%.

По думите ѝ Европейската комисия е одобрила план, според който до 2030 година трябва драстично да се намали разхищаването на храна. "Това не зависи само от държавата, но и от всички нас като общество", смята гостенката в студиото.

Според Симеонова Източна Европа изостава в това отношение, но специално България има предимство и то е в това, че все още хората предпочитат да ядат сготвена храна вкъщи, а това на свой ред е гаранция, че тя няма да бъде изхвърлена.

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес САМО В ПИК: Вижте ексклузивния топ хороскоп на Алена за 26 ноември - ето с какви изненади ще се сблъскат зодиите днес
ПИК TV x
Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО) Криминалният психолог Росен Йорданов с ЕКСКЛУЗИВЕН КОМЕНТАР ПРЕД ПИК TV: Шмекерите Петков и Василев отдавна са скъсали с реалността (ВИДЕО)
ново
Днес: 113
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК