Икономист: Имам предложение - да намалим ДДС на всичко

Икономика

Икономист: Имам предложение - да намалим ДДС на всичко

12335
на 10.06.2019
Икономист: Имам предложение - да намалим ДДС на всичко
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Ако се намали ДДС върху хляба, с най-много ще се намали ДДС на този хляб, който за 200 г струва 5 лева. А този хляб не се купува от пенсионерите. При лекарствата ще е същото - ще се намали цената на най-скъпите лекарства, които също не се купуват от пенсионерите. Всички тези предложения - като това от ДПС, поставят едни въпроси. Законодателят първо трябва да направи сметки - да излезе и каже - крайната цена на този продукт ще бъде такава. Трябва да се види в динамика как нещата ще се разгърнат във времето, кой ще бъде засегнат, как и колко, какво целим с тези неща. Това заяви пред Би Ти Ви икономистът Георги Ганев, коментирайки идеята да се намали ДДС на хляба и лекарствата.

WINBET – Ултра завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

препоръчано

"Отдавна беше крайно време да се отнасяме сериозно към създаваните политики от държавата и ако те не се постигат, да сменяме политиките", заяви още той.

Според Ганев трябва да се видят разчетите. "Ние икономистите понякога живеем в парадоксални логики, но се е случвало в реалността спадът в ставките на ДДС да доведе до ръст на цените. Може би е по-добре вместо ставките за хляба да намалим ДДС на месо, на зеленчуци - от гледна точка на здравето. Очевидно се предлага на килограм - кой ще предложи по-популярно намаление на ДДС. Аз имам своето скромно предложение - да намалим ДДС на всичко. Тогава бедните ще могат да си купят повече хляб, кисело мляко, книги и дори почивка тук-таме. Но не - те може би предпочитат само хляб", коментира още икономистът.

Той заяви още: "От друга страна - големият въпрос е какъв ще бъде ефектът от това. Например - да намалим ДДС на книгите. От една страна издателите са силно за. Но в мен като човек, купуващ си книги, възниква въпросът - кога ще влезе в сила намалената ставка? И второ - кои книги ще се търсят повече - защото и в книгите има чалга".

На въпрос за предложението на ГЕРБ за 1 лев партийна субсидия на глас, той заяви: "Партиите имат нужда от пари. Много скъпо е в днешния свят една партия да достигне с послания до своите последователи. Следователно - трябва да има субсидии. Ако не е от нас, гласоподавателите, тогава, познайте, кой ще субсидира партиите".

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 23 април - материалното положение на Близнаците ще се подобри, Козирозите ще жънат успехи
ПИК TV x
СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО) СМЯХ В ЗАЛАТА! Бойко Борисов сипе бисер след бисер: Аз цял живот съм се имал за най - красив, но изведнъж се появи Христо....(ВИДЕО)
ново
Днес: 3
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК